Az ilyen túlórákat máshol sem szokás kifizetni?
Karbantartó villanynyszerelő vagyok egy cégnél, minden hétköznap 8órát dolgozom. Márciusban négszer hívott fel a főnök munkaidő után, hogy sürgősen be kell mennem, mert az egyik gép meghibásodott, és nem tudnak dolgozni. A négy alkalommal összesen 6órát dolgoztam és autóztam a saját költségemen, mindezt a rendes munkaidőn kívül. Most fizetéskor mégsem szerepel sehol a túlóra, és miután szóvá tettem a főnöknek, azt válaszolta, hogy ezért sehol sem jár plusz pénz, mert a munkámhoz tartozik.
Minderről nem volt szó mikor idejöttem, és a szerződésben sem szerepel.
A törvény szerint ki kell fizesse túlórában, más kérdés megéri-e ezért emberkedni. Nálunk is ez van, hétköznap túlórát nem fizetnek ("be kell fejezni a munkát, kész lesz amikor kész lesz"), ha hétvégén kell dolgozni azt lecsúsztatjuk. Én úgy vagyok vele, hogy a fizu nem rossz, ezért lenyelem ezt a túlóra-dolgot - ha rosszabb lesz, akkor meg veszem a kalapomat és elmegyek máshová.
Tudom, hogy feljelenthetném a céget vmi munkaügyi hivatalnál és megbüntetnék őket, csak utána meg engem rúgnának ki.
A túlórát nem mindig kötelező pénzben kifizetni. Van, ahol szabadidőben kapja meg a dolgozó. Nekünk például nem fizetik, hanem szabadidőt biztosítanak cserébe. Hát nem is igen túlórázunk. :)
"Márciusban négszer hívott fel a főnök munkaidő után, hogy sürgősen be kell mennem, mert az egyik gép meghibásodott, és nem tudnak dolgozni."
Ezt csak akkor teheti meg, ha készenléti munkakörben vagy foglalkoztatva. Arról tudnál, ha ez lenne, mert nem "bemondásra" alakul így a dolog, hanem le van papírozva, ha valaki készenléti munkakörben van.
Ha nem vagy abban, akkor nem vagy köteles a munkaidő után felvenni a telefont. Ha mégis megtörténik, akkor egyszerűen úgy kezeld le a dolgot, hogy közlöd a főnökkel, Te már alkoholt fogyasztottál és amúgy sem otthon vagy, hanem 350 kilométerrel odébb egy társasággal pecázol. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!