Mennyivel nőnek most az egyetemi kutatók, tanárok fizetései?
"viszont az alapítványosodással jócskán növelték a fizetéseket. "
Hahahahahhahhahaha... Ismerősöm egyetemen volt, az alapítványi váltás ELSŐ lépése volt, hogy az állomány 30%-át leépítették összegyetemi szinten.
Az ő tanszékén NÉGYEN maradtak (a 12ből...) ő is mehetett ahova akart.
Tessék béremelés. 100%ról 0 ft-ra.
Sajnálom, hogy ott ez történik. Azon az egyetemen, ahol a párom dolgozik, átlag 38%-kal nőttek a fizetések. A kezdő oktatók bére pl. 147-ről 280 nettóra nőtt. Az érdekelt, hogy a többi egyetemen is hasonló dolgok történtek-e, de ezek szerint nem.
Más tapasztalatokat is várok még.
nem növelte az alapítványi váltás egy fillérrel se alapvetően a béreket. az más kérdés hogy EGYES helyeken lehetett ez-az.
Másutt meg semmi.
Megint másutt meg leépítés.
A Corvinusról van infóm , bár persze ez lehet kivétel hiszen a felsőoktatás égkövévé akarják tenni. Többi egyetemről nem hallottam, hogy ott milyen irányba történtek a változások.
A Corvinuson a 40-50% -ot is eléri néhány tanszéken a tanárok béremelésének a mértéke amióta átvették alapítányi tulajdonba.
" égkövévé"
Az ÉKkő.... valaminek az ékessége, ÉKkő.
És nem égkő.
Ha már egyetemi berkekben mozgunk....
Pont az ottani béremelésekről beszélek. Meg is lepődtem, hogy 2 év alatt ilyen nagy emelések voltak, ezért érdeklődöm, hogy ez általános-e.
2020-2021-es bérfejlesztésre országos szinten max. 15%-ot adhattak, tehát a "kezdő oktatók bére pl. 147-ről 280 nettóra nőtt." állításod ordas nagy kamu!
Nekem 217 000-ről emelték fel 219 000-re, talán fontos megemlíteni, hogy ez bruttóban és nem nettóban értendő. Nettó 144e-ről felment 145 635Ft-ra a példádban szereplő 280e tényleg csak egy példa, annak is gyenge!
Egyrészt ez nem csak a '20-21-es tanév bérfejlesztésének az eredménye, hanem a tavalyi tanévben elkezdődött, tehát 2 év alatt zajlott le. Másrészt nem az összes egyetemről beszéltem, hanem egy konkrét egyetemről, amely már 2 éve alapítványi formában működik, tehát nem köti semmilyen állami előírás. Ezalatt a két év alatt egyébként közel kétszeresére nőtt a fenntartás kerete is.
Akár hiszel nekem, akár nem, tényeket írtam le, nyugodtan járj utánuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!