A HR-szakértők szerint 100 interjúalanyból csupán maximum 5 az, aki úgy áll be dolgozni, hogy hosszabb távon ott is marad a munkahelyén igaz ez?
Sztem biztos hogy igaz.
Az elmult 2.5 evben 3x valtottam munkahelyet, IT-ban dolgozom. Eleg nehez megmaradni egy cegnel ha egy masik cég fejvadaszai felkeresnek es kb 200 nettoval tobbet ajalanak ra az amugy is magas fizudra...
A munkavállalók és a munkahelyek sem egy egységes halmaz.
Ekkora fluktuáció és a "többség el sem megy az interjúra" dolog általában inkább az alacsonyabban kvalifikált munkakörökben jellemző. Miért ne váltana, úgysem akarja megtartani a cég, a meló is vacak, karrier álma sincs, és ha a másik helyen 1000 forinttal többet fizetnek, akkor megy, mert ugyanazt a vackot csinálja majd ott is.
Én olyan helyeken dolgozom (IT-ként), ahol azért sokkal ritkább az, hogy valaki nem jelenik meg, vagy ennyire gyorsan lépnek az emberek. Persze, jön a fejvadász a 200k-val nagyobb bérrel, lehet gyorsan váltani pár havonta, az elején el is nézik a munkáltatók, de a job hoppereket kevesen szeretik, egy ideig el lehet adni, hogy nem tetszett, nem azt ígérték, nem vált be, de amikor hoz a fejvadász valakit, akinek 5 év alatt 9 hónap volt a rekord munkaviszonya (viszont akadt 2 hónapos is), akkor meg sem hallgatom, mert tudom, hogy mire beletanulna a dolgokba már le is lép.
Egy ideig nem fáj az életrajzban a gyakori váltás, aztán van egy pont, amikor hirtelen nem kellesz sehova
Szerintem az 5 még sok is. 100ból 5 az, akit egyàltalán érdemes 2 körös interjú második körébe behívni. Hogy ott van-e még két év múlva? 100ból egy.
A HR cégeknek azért fáj ez, mert csak akkor kapják meg a teljes jutalékot egy toborzott után, ha ott marad legalább egy évig.
Aki nem vált a karrierje elején 2 évente kb melót az a magasabb fizetésről mond le. Mondom ezt mérnökként, elég sok mérnök ismivel.
Váltással lehet magasabbat lépni felfele.
Az a baj, hogy a cégek semmit sem tesznek azért, hogy megtartsák a munakerőt, aki egyszer bevált és akár ne adj isten még szeret is ott dolgozni.
Az én esetem tipikusan ilyen, én alapvetően szeretek a cégnél dolgozni, jó fejek a kollégák, ismernek és szerintem szeretnek mindenhol (egy kb. 700+ fős gyárról van szó, nagy részén megfordulok). Sokszor furcsa is, hogy általam nem ismert emberek tudják a nevem és hogy mit csinálok.
Na mindegy, szóval értem is a munkám, elég egyedi amit csinálok és eléggé nélkülözhetetlen is.
Ennek ellenére ha most felmondanék egyrész rohadtul nem marasztalnának az tuti és inkább felvennének helyettem valakit (már ha találnak) akár 2-3X-os bérért. De ha én kérnék emelést, 100Ft-ot nem adnának.
Szóval nem értem ebben mi a logika. A bevált, jó munkaerőt elengedik és alulfizetik, az új, bizonytalan munkaerőt meg "túlfizetik". Sőt, inkább bevállalják ,hogy akár hónapokig betöltetlen a pozíció és a munka nem lesz (normálisan) elvégezve, minthogy ésszerű (10-15%-nál több) emelést adjanak a már meglévő munkaerőnek.
Ezt egyébként magyarázzal el valaki nekem, hogy miért van. Miért jobb új embert keresni, miért jobb a bizonytalanság, minthogy a régit megtartsák.
És nem csak a pénz lehet persze olyan dolog, ami miatt lelép valaki, mondhatnám úgy is, hogy bármilyen "kívánságát" teljesítsék.
Miért van ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!