Ha a munkaszerződésemben nincs kikötve a felmondási idő hossza és én mondok fel, nem a munkáltató, akkor maximum 30 nap lehet a felmondási idő?
Úgy tudom, hogy ha a munkáltató mond fel, akkor lehet hosszabb a felmondási idő, az eltöltött évektől függően, de ha én mondok fel, akkor ugye csak max 30 nap?
Kaptam egy ajánlatot és szeretném úgy időzíteni a felmondást a régi helyen, hogy ne legyen üres idő a két munkahely között, de nem szeretném, ha a felmondási idő miatt ne tudnék kezdeni az új helyen időben.
Ha a munkaszerződésben nincs feltüntetve a felmondási idő, akkor a Munka törvénykönyve a mérvadó, azaz alapesetben 30 nap.
De mindegy, hogy a munkavállaló mond fel vagy a munkáltató, az évek száma növeli a felmondási időt. A munkáltató és a maunkavállaló azonban megegyezhet rövidebb felmondási időben is.
Itt pontosan meg tudod nézni:
Jól tudod kérdező. Ha Neked mond fel a munkáltató, akkor növekszik a felmondási idő a nála munkaviszonyban töltött idővel arányosan, és a felmondási idő felének megfelelő időtartamra köteles a munkavégzés alól felmenteni, ami alatt bért is köteles fizetni munkavégzés nélkül.
Ha a dolgozó mond fel, akkor fix a felmondási idő. Vagy a szerződés szerinti, de ha az nem tartalmazza, akkor az MT szerinti 30 nap. Itt nincs kötelező felmentési idő a felmondási időn belül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!