Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha a diplomások jól keresnek...

Ha a diplomások jól keresnek miért sokallják a szakmunkás munkadíjakat?

Figyelt kérdés

Egy értelmes diplomás simán megkeres havi 1 milliót, de inkább fölötte.

Miért sajnálják a fizetésük töredékét kifizetni egy jó szakmunkáért?

2021. márc. 17. 22:48
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

1. "Egy értelmes diplomás simán megkeres havi 1 milliót, de inkább fölötte."

Ez szimplán hazugság, sarkítás. Ez egyrészt nem az értelmi szint függvénye, másrészt ha igaz is, biztosan nem magyarországi munkával.

2. "Miért sajnálják a fizetésük töredékét kifizetni egy jó szakmunkáért?"

Tegyük fel, hogy az első állításod helytálló. Ha 10 ezer Ft/nm-ért burkolnak és ez csak a burkolás, van egy 140nm-es családi házad, ahol le kell burkolni mondjuk 50nm-t, akkor csak a munkadíj fél millió, tehát az elvileg "könnyen megkeresett" munkabér fele. És mondom, ez csak egy részmunka díja és még nincs is benne konkrétan az anyagár sem.

3. Térjünk vissza a realitások talajára. Én egy közepes vidéki városban dolgozom, van diplomám, igaz, hogy szar és nem is a szakmámban dolgozok, de így keresek havi átlag nettó 215-220 ezret. Van egy lakásom, 40nm, amit úgy döntöttem, hogy kiadok. De mivel 6 éve nem volt festve, gondoltam előtte kifestem. Megkértem két haveromat, ha ráérnek néha-néha segítsenek. A zegészet kifestettem úgy, hogy csak a festékért és az egyéb anyagokért fizettem. Kb. 30 ezerből megvolt. 60 ezerért (nagyon baráti áron) adtam ki. Na most a "szaki", nagy eséllyel egy teljes évi lakbér áráért csinálta volna meg. Rohadtul nem mindegy, főleg, hogy én és a haverjaim is meg tudtuk csinálni. Nyilván nem egy extra minőségben, de teljesen vállalható lett. Jó minőségi festéket, glettet használtnuk, nekem van falcsiszoló gépem, egyéb szerszámok: hengerek, ecsetek stb.

Miért fizettem volna ki egy totál irreális összeget egy olyan munkáért amit könnyedén megcsinálok én is?

Szerinted ez reális?

4. A fürdőt is meg kellett csinálni, be kellett építeni egy új zuhanyzót, de ennek előtte építettünk egy kis "emelvényt", hogy alul elférjen a lefolyó. Íves zuhanykabinom volt, tehát ívesen kellett csempézni alul. Simán megcsináltuk ezt is, teljesen ingyen (szinte).

5. Az előző példákból is látszik, hogy én, függetlenül attól, hogy nem vagyok "szakember" képes vagyok megcsinálni ezeket a munkákat. Le tudok burkolni bármilyen felületet, tudok csempézni, festeni, falazni, betonozni. Minek fizessek irreálisan magas összegeket ezért, ha én is elvégzem? Ráadásul időm és energiám is van mindenre.

A "szakik" viszont az én munkámat 99% eséllyel nem tudják elvégezni.

6. A "szakik" nagy része szimpla kókler, aki ugyanúgy nem profi ezekben, mint én. Magyarán én is mondhatnám, hogy simán bevállalok a felsorolt munkák közül bármit, semmivel sem lenne rosszabb, mintha azo kcsinálnák akik profinak adják ki magukat. A jó szakemberek nem itthon vannak, vagy már kiöregedtek a szakmából.

2021. márc. 18. 16:22
 12/13 anonim ***** válasza:
17%

Mert ha elkersz pl festesert vagy burkolasert 300.000et akkor azt gondoljak ez mind a zsebedbe megy es adozni nem kell, a szerszamok mar megvannak es sose kopnak el, uzemanyag ingyen van es az epitoanyagot is toredek araon veszed.

Na meg amugy is, csempezni, festeni mindenki tud...

2021. márc. 31. 00:22
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Tőlünk 200ezret akart elkérni a festő, hogy kifesse a házunkat. Kiröhögtük, kifestettük mi magunk anyagáron + párezerért vettünk eszközöket amiket azóta a fél ismerősi körünk használ.

Miért ne tudna bárki festeni? :D

Ilyenekért mondjuk én is sokallom, egyszínűre festeni egyenes falakat azért nem olyan nagy tudomány, hogy százezreket megérjen nekem.

2021. márc. 31. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!