Az a tévhit miért terjedt el hogy a diplomások jobban élnek mint a szakmunkások?
Érdemes megnézni rengeteg diplomás keres nevetséges 100-200 ezreket, küszködnek, egy albérletet nem tudnak egyedül fenntartani.
Sok szakmunkás 18 éves korától dolgozik, 100-200 ezret egy hét alatt még a legalja kategória is megkeres vállalkozóként.
Én nem nagyon látom a diplomás jólétet, épp ellenkezőleg.
"A kezdő fizu annyi, amit bemondasz."
Csak pont ez a hazugság.
Egyrészt, minden cégnél egy munkához van felső határ, bemondhatsz 2 milliót is kezdő fizetésként, de a legtöbb esetben erre azt mondják ,hogy bocs, nem fizetünk többet 400k-nál. Vannak cégek, amik már úgy hirdetnek állást, hogy megadják, hogy milyen alsó-felső határ van, pl. a Docler-nél láttam ilyet.
Másrészt, az eredeti állításod pl. ez volt: "kezdő munkák olyan 800k - 1.2 millió körül mozognak", amit elmondom, hogy egyetlen kutatás sem támaszt alá, mivel az állításod az volt, hogy csak régi felmérések vannak.
Tessék 2020-as adat:
Informatika területén a kezdő fizetés átlagosan bruttó 487 ezer.
A cégek nem hülyék, ha eléjük állsz egy pár milliós ajánlattal, akkor azt mondják, hogy húzz el, mert feleannyiért is találnak embert.
Így amit mondasz az hazugság. Ami olyan orbitális, hogy valószínűleg életedben nem dolgoztál informatikai területen.
Szerintem kihagyod a számításból, hogy a kormány a csokkal, lakàsfelújítási támogatással, babaváróval kb. 1-1-ben önti rá a pénzt a szakmunkásokra.
Ha levonod ezeket az állami támogatásokat a megrendelésekből, akkor nem keresnének jobban a szakmunkások. Azt gondolom, hogy a diplomások egy jelentős része azért nem vált, mert mire kitanulná a szakmát, valószínűleg megszűnik az állami támogatás és a diplomások fognak jobban keresni megint.
Én nem sozktam pontozgatni, viszont szerintem ezzel van a többségnek baja:
"Én egyik irányba se látom, hogy nagyságrendekkel többet keresne az egyik mint a másik."
Miközben valaki már linkelt be egy táblát arról, hogy statisztikailag releváns különbség van a két réteg közt.
Így a válaszodat elkönyvelték nem jónak.
Az világos, hogy nem mindenki keres jól, viszont itt áltlaánosságban beszélünk.
Ja, hát lehet hogy az én ingerküszöböm túl magas, de én pont úgy gondoltam ahogy a táblázat is írja. Nem látok a statisztikában se olyat, hogy minimálbér vs. 2millió nettó. Pont ezt írtam le én is... most így még kevésbé értem, hogy miért lettem lepontozva, ha még az országos statisztika is engem igazol. :D
"Nem látok a statisztikában se olyat, hogy minimálbér vs. 2millió nettó. Pont ezt írtam le én is"
Te azt írtad, hogy nem látsz különbséget. A táblázat azt mondja, hogy az egyetemi végzettség az kétszer akkora átlagbért ad, mint a szakmai végzettség (2 szakmai végzettség átlaga).
Én ezt írtam: "Én egyik irányba se látom, hogy nagyságrendekkel többet keresne az egyik mint a másik. Lehet minimálbérért gályázni szakmával és diplomával is, és milliókat is lehet keresni mindkettővel"
A táblázatban szereplő átlag értékek abszolút ezt igazolják, 340 és 650 nálam nem nagyságrendi különbség, nem minimálbér-többmilló, hanem 340 és 650.
"A táblázatban szereplő átlag értékek abszolút ezt igazolják"
Ha nagyságrendileg stimmelne a két szakma bére, akkor miért van különbség az átlagban? Akárhogy nézzük az állításod nem igaz, mivel valamiből következik az átlagon belüli eltérés.
És az a különbség csak akkor alakulhat ki, ha felfelé és lefelé is sokkal magasabbak a bérek, mint a szakmai végzettséggel rendelkezőknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!