Az a tévhit miért terjedt el hogy a diplomások jobban élnek mint a szakmunkások?
Érdemes megnézni rengeteg diplomás keres nevetséges 100-200 ezreket, küszködnek, egy albérletet nem tudnak egyedül fenntartani.
Sok szakmunkás 18 éves korától dolgozik, 100-200 ezret egy hét alatt még a legalja kategória is megkeres vállalkozóként.
Én nem nagyon látom a diplomás jólétet, épp ellenkezőleg.
A 8-as egy retardált, ignoráld.
Foglama sincs, hogy milyen bérek vannak az informatikai szektorban, még a kezdő fizut sem tudta belőni.
Jo, hat nyolcaska szerint egyetem (bsc) alatt havi 400k-800k osszejon szoctambol meg a tobbi tamogatasbol/raszorultsagi palyazatbol.
De amugy siralmas, mert egeszen konkretan egyetlen egy szamadatot sem sikerult leirnia, ami hajazna a valosagra.
Én diplomás vagyok, a párom szakmunkás.
Mindkettőnk fizetése havi 200-250 között mozog túlórától, extra melótól függően.
Én egyik irányba se látom, hogy nagyságrendekkel többet keresne az egyik mint a másik. Lehet minimálbérért gályázni szakmával és diplomával is, és milliókat is lehet keresni mindkettővel, nem ezen múlik alapvetően, hogy mi van ráírva a keménytáblás dokumentumra amit a képzése végén kap az ember.
#12: A 4 milliós fizetés külföldön nagyon gyakori, én német példát mondtam, de Amerikában is ritkán hallom, hogy egy programozó évi $120k alatt keresett volna, az is közelít. Fun fact, Indiában is jobban keresnek a programozók, mint nálunk (rengeteg oldalon írnak fizetést a munkák mellé, nézd csak meg), náluk lehet bőven millió felett kezdeni (az első találatom 1.8 millió volt így röptében).
#13: A kezdő fizu annyi, amit bemondasz. Ha leértékeled magad, és 500 körül adsz igényt, a legtöbben szó nélkül elfogadják. Szinte bármilyen elborult árat ki tudnak fizetni, vagy annyira értékes és pótolhatatlan nekik. Általában maximum harmadmagammal versenyeztem állásért, akik közül egyikük magát tanította programozni. Ha aláírtad a papírt, akkor jön az a hazugság, hogy "te vagy, aki itt a legtöbbet keresi, szóval ne beszélj erről senkivel", ezt mindenki meg szokta kapni. Akkor jöttem erre rá, amikor összeomlott egy cég (ahol 850-et kerestem), leültünk utána beszélgetni, hogy milyen volt, és megütött, hogy rajtam kívül mindenki millió felett keresett, sokan jóval. Lássák azt az interjún, hogy magabiztos vagy, és akkor mondhatsz bármennyit, ha meg fölé lősz, maximum kicsivel alatta kapsz ajánlatot. Gyakori hiba, hogy az elutasítási félelem miatt mindenki alulértékeli magát, főleg pályakezdők. Ha egy cégnek annyira nem vagy fontos, hogy a rád költött licencdíjak töredékét (ez egy multinál olyan havi 5 millió körül van) megkapd fizetésként, akkor megmenekültél egy rossz ajánlattól.
#14: Nem 180 az, hanem 140, de az egyetem kipótolja duplájára, így már csak az ösztöndíjad 280. Ez önmagában 11.2 millió a teljes képzés alatt, erre jön rá a többi pályázat, és a munkát se limitálja mindenki.
Szia!
Mert ezzel nyugtatják magukat. Példa: egyik testvérem katonatiszt, hitelre vett lakást magának (lakást!), másik testvérem közgázat végzett, ő szintén hitelre tudott csak venni. Én jogot végeztem, szerencsés helyzetben vagyok a feleségem miatt is, stb nekem máshogy alakult.
De! Ott van az egyik unokatestvérem, aki építkezésben dolgozik (szinte mindent csinál, tetők, kőműves munka, szigetelés, villanyszerelés) ő 5 év munka után vett egy kisebb házat magának önerőből, majd hozzáépített 3 év múlva még 3 szobát. És ott vannak a nagyszüleim, akik földműves családból származtak és 24 évesen saját házuk volt, semmi hitel vagy külső segítség nélkül.
Persze vannak kivételek és nem szabad általánosítani sem. Vannak nagyon jó fizikai munkások akiket érdemes megfizetni, és vannak olyan gázszerelők, akiket havonta egyszer ha megkeres valaki, mert annyira pocsék a munkájuk. Illetve van olyan fizikai munkás aki kiharcolja hogy megadják az árát a munkának, s van aki megelégszik a kicsivel is.
Ugyanígy van nagyon jó értelmiségi, aki profi abban amit csinál és kapkodnak a szolgálati után, míg vannak olyanok, akik egész életükben valaki árnyékában bújnak meg, hogy kiszúrják a szemüket.
Ehhez az is hozzájárul, hogy megnőtt a kereslet a jó szakik iránt és akik valóban jók, megkérik az árát is. Mert ma Boldog-boldogtalannak van egyeteme (pl a mi családunkban is, a nagyszüleinknek érettségijük sem volt, a szüleink nem is álmodtak egyetemről, mi pedig tovább tanulhattunk már).
"Az a tévhit miért terjedt el hogy a diplomások jobban élnek mint a szakmunkások?"
Mondjuk KSH alapján.
Másik Balázska a 8-as válaszoló, aki egy darab számot nem talált el. Informatikusként sincsen kolbászból a kerítés, az említett kezdő 800 ezres fizetés hazugság természetesen, nemhogy a 1,5 milla. Kezdőként egyébként bruttó 450-500 ezer környékén lehet keresni jellemzően. Az említett milliós összegek sem elérhetetlenek, de sok-sok év tapasztalattal lead (esetleg senior) munkakörben, az átlag messze ezek alatt a bérek alatt van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!