Szerintetek melyik a jobb (külföldi) életszínvonal?
Ezt a kettőt kellene összehasonlítani. Forintban mondok mindent, hogy minden azonos pénznemben legyen.
1. Ausztria, nem olyan nagyon messze a magyar határtól.
Nettó fizetés: kb 1 millió Ft/hó
(ezzel minden éves extrát is beleszámolva, aztán elosztva kiátlagolva 12 hónapra)
Létminimum költsége: 350.000Ft/hó
Fennmarad: 650.000Ft/hó
2. Svájc
Nettó fizetés: 2.500.000Ft/hó
Létminimum költsége: 1.200.000Ft/hó
Fennmarad: 1.300.000Ft/hó
Svájcban sok szolgáltatás 2-3x annyiba kerül, így hamarabb elfogyhat a nagyobb fennmaradó összeg. Az ingatlanok ára háromszor annyiba (az albérlet ára bele van számolva a létminimumba, de az nem, ha az ember egyszer saját lakásra akar összegyűjteni).
Persze sok olyan dolog van, ami mindkét helyen hasonló áron van, például elektronikai eszközök, autók, tehát a jellemzően világszerte kapható legyártott termékek. Sőt, a kisebb adó miatt még picivel olcsóbbak is Svájcban.
Amit lehet, azt Magyarországba látogatásomkor költenék el (különféle készülékjavítás, fogászat, és hasonlók), ebben az esetben a nagyobb fennmaradó összeg előny, és nem számít, hogy hol nagyobbak a helyi költségek.
Ausztriába oda-vissza autóval meg lehet tenni, vonattal is. Svájcból repülni kell, ha haza akarok látogatni. Az utazási idő összesen hasonló lenne (6 óra).
Szerintetek melyik tud adni jobb életszínvonalat a kettő közül?
3. Ahogy albérleteket néztem, több az, mint 500 Zürich környékén, mert én nem elégszem meg egy 1 szobással. És még mellé jön a rezsi is. Kaja nálam szintén több, mert a kaján nem spórolok (fontosabb az egészség és a változatosság), és alig főzök magamnak. (Egy emberre nem igazán éri meg)
Ezzel együtt lehet, hogy kicsivel fölé becsültem, de 1 millió biztosan van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!