Szerintetek jó ötlet, ha közgazdász diploma mellé szakmát is tanulok?
Ha valami a közgázhoz kapcsolódó szakmát csinálsz, annak lehet haszna.
De ha mondjuk kőműves-közgazdász akarsz lenni, hogy managelhesd a vállalkozásod, akkor nem túl értelmes lépés. Egy építőipari mikro vállalkozáshoz sokkal kevesebb management ismeret elég, mint az egyetemen tanultál, és mire a szakmával oda jutsz, hogy falat építs, addigra a szakmát végzettek már mesterek lesznek.
Egy normális méretű vállalkozáshoz hasznosz lehet a közgáz/management ismeret, akkor viszont ne kőművesnek tanulj mellé, mert a szakmai részt majd megcsinálják az embereid, neked elég, ha igazgatod a csapatot, munkát szerzel, foglalkozol az ülzeti stratégiával.
6:
Nekem ez ilyen édes álom szintnek hangzik, hogy te leszel a nagy iparmágnás, menedzselgetsz, közben meg dolgoznak neked a szakmunkás emberek. úgy hogy nem értesz hozzá, ott vágnak át ahol akarnak.
Ez működhet ilyen mészáros lőrinc féle szinten, ahol mindenre van egy embered, de ilyen kis mikro vállalkozásoknál értelmét nem látom az egésznek, amit a kérdező megakar valósítani.
7: ehhez tőkére van szükség. Nekem a családban/ismeretségi körben sokan visznek olyan vállalkozást, ahol ők nem végzik a konkrét alaptevékenységet (tehát hiába építőipar, ő nem rakja a falat, nem parkettáz, nem fest, vagy hiába kertészet, ő nem kapál, metsz, nyír füvet). Mindegyik tőkeigényes volt, hiszen a gépet, a teherautót, stb a tulajd veszi meg.
Mo-n ilyen KKV-ból elég sok akad, nem csak a Mészáros szintjén, persze ezek nem keresnek meg milliárdokat, és a tulaj nem csak a lábát lóbálja, hanem dolgozik (attól, hogy nem kapál/falaz), melót szerez, felmér, árajánlatot ad, tárgyal, intézi a könyvelővel a dolgokat, a pénzügyeket, stb. Viszont ehhez nem szükséges konkrétan kőművesnek lenned.
9: vagy mennek csődbe, mivel a management is egy szakma.
Én láttam már sok olyan szakit, aki kiváló volt festőnek/kőművesnek/stb, aztán egy idő után úgy gondolta, hogy ő már inkább manager, abbahagyta a tevékeny munkát, elkezdett fehér ingben járni, de onnantól nem működött a vállalkozás, mert amit maga jól megcsinált, azt képtelen volt jól megcsináltatni az embereivel.
Viszont ettől függetlenül polihisztorokra általában nincs szükség, felesleges egy mikrovállalkozás (ev, vagy pár fő) miatt 4 év közgázra járni, ahogy egy 2-3 brigáddal dolgozó építőipari cég miatt kár megtanulni a falazástól a burkolásig mindent (hogy át ne verjenek az emberek, ahogy a korábbi hozzászóló gondolja :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!