A tanulás a legjobb befektetés?
Néhányan azt mondják, hogy a tanulás a legjobb befektetés.
De nem az alapján kapod a fizetésed, hogy mennyire keményen tanultál vagy mennyire keményen dolgozol. Csak az számít, hogy mennyire vagy könnyen pótolható.
Azt ne írjátok, hogy a nehezen kitanulható szakmák nehezen pótolhatóak, mert a többség keményen dolgozik/tanul. Félek, hogy elinflálódik majd a tudásom értéke és egyszer egy mesterséges intelligenciával fognak pótolni.
Vagy annyira lebutítják egyes szakterületek munkafolyamatait, hogy egy betanított munkás elég lesz hozzá.
60 éves koromra egy diploma annyit fog érni, mint manapság egy szakmunkás bizonyítvány.
Ettől félek. Persze a tudást senki sem veheti el tőlem( ami szintén nem igaz, mert egy agyvérzés elég lehet hozzá ), de azzal kitörölhetem a seggemet, hogy akár mit tanulok az a fejemben lesz.
Félek a világtól, bizonytalannak érzem a jövőt. Segítség! :(
A kérdéseim:
a, Ti hogyan élnétek meg, ha a nehezen elsajátított képességeitek, tanulmányaitok értéktelenné válna a munkaerő piacon?
b, Nem féltek attól, hogy munkátok egyszer feleslegessé fog válni?
c, Ti mit tekintenétek értéknek egy olyan világban, ahol emberek helyett robotok csinálnának mindent?
"a, Ti hogyan élnétek meg, ha a nehezen elsajátított képességeitek, tanulmányaitok értéktelenné válna a munkaerő piacon?"
Life-long learning. Én például gépészmérnökként végeztem a BME-n, majd amikor elkezdtem dolgozni, rájöttem, hogy amíg nem értek az automatizáláshoz, addig a problémáknak csak a felét tudom megoldani. Ezért aztán beálltam másodállásban egy villanyszerelő szaki mellé 1 évig tanulni. Nem kaptam érte fizetést, mert szörnyen béna voltam benne, de cserébe egy csomó tudást szereztem, ami alapján többet tudok a vezérlésről és az elektromosságról, mint a többi gépészmérnök. Folyamatosan vizsgáld meg, hogy mi az, amit még nem tudsz és tegyél érte, hogy 1 éven belül megszerezd a tudást!
"b, Nem féltek attól, hogy munkátok egyszer feleslegessé fog válni?"
Nem. Az ember 40-50 éves kora körül rájön, hogy a munkájából akkor tudja kihozni a legtöbbet, ha nem csak a saját tudására támaszkodik, hanem más emberekére is. Innentől kezdve a munka az, hogy miként tudsz úgy együttműködni másokkal, hogy azzal mindketten jól jártok. Egy szakma eltűnhet a 4. ipari forradalom süllyesztőjében, de az emberekkel való bánásmód tudománya és a szakmai problémamegoldás képessége SOHA nem évül el!
"c, Ti mit tekintenétek értéknek egy olyan világban, ahol emberek helyett robotok csinálnának mindent?"
Az emberek problémáit kell megfigyelni. Az érték a probléma megoldásában rejlik. A robotok nem fogják megoldani a világ összes problémáját. Ebben azért vagyok ennyire biztos, mert ha az embereknek nem léteznének problémái, akkor éppen ez jelentené a legnagyobb problémát! Úgy, mint Aldous Huxley Szép új világ című könyvében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!