Szerintetek miért van az, hogyha egy cég jól fizet, akkor azt nem tudják hosszútávon biztosítani, hanem eltelik pár év és lecsípik a béreket?
Ez minden cégnél így van. Mikor elkezdtem dolgozni az előző helyemen, megadták a piaci bért. Aztán a piaci bér nőtt évi 10%-ot, az én fizetésem meg az inflációt is alig követgette.
Nyilván ilyenkor vagy tárgyalsz a béremelésről (gondolom esetedben nem nagyon van lehetőség egyedi megállapodásra), vagy keresel másik helyet, ahol megint a piaci bérrel kezded.
Egyébként fogalmad nincs, hogy a cég miért kezdett költségcsökkentésbe, estek a megrendelések, változott a piaci helyzet, csak tartalékot akarnak képezni, mert olyanok a trendek.
De ezzel neked nem is kell törőni, ha van aki fizet piaci bért, akkor váltasz, ha az egész szektorban ez megy, akkor elfogadod.
"megváltoztatták a munkarendet és a fizetést."
Fizetést nem változtathatják meg, csak ha a dolgozó is beleegyezik, és aláírja a munkaszerződése erre vonatkozó részét.
A munkarendet megváltoztathatja, ha nincs a szerződésben kőbe vésve az. Nekem kőbe volt vésve, tehát azon változtatni hiába szeretett volna, nem tudott, mivel nem az általánosként szokásos heti 40 óraként volt feltüntetve benne, hanem sokkal konkrétabban.
Ha csak általános munkaidőként szerepel benne, akkor azt úgy osztja be, ahogy akarja, amíg nem megy szembe a törvénnyel. Tehát akár munkaidőkeretet is bevezettethet, amivel anyagilag a dolgozók rosszabbul járnak, mivel a túlórapénz kiváltására teljesen jó. Valószínűleg azért is találták ki és aki csak teheti (gazdasági társaság, vállalkozás) él is a lehetőséggel, hiszen ő sok profitot akar, kevés ráfordítással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!