Ugye mostanság rengeteg fiatal megy ki külföldre a fizetések miatt, viszont sokszor hallani hogy igaz hogy többet keresnek, viszont minden többe kerül.. megtudja ezt valaki tapasztalatból erősíteni/cáfolni?
Igen dragabb, viszont gondolj bele, ha itthon 200-at keresel, 100 az albi, 50 a kaja, ho végére marad 50.
Kint 500-at keresel, 250 az albi, 100 a kaja, marad 150.
Viszont az iPhone ugyanannyi, meg talán olcsóbb is kint, egy 10.000 eurós hasznalt auto 10.000 euró, bárhonnan nezed, ráadásul a forint folyamatos gyengülése miatt az itthon egyre drágább...
Tehát hiába darágább kint sokminden, ha a fizud 20%-át tudod félre tenni mind a két helyen, akkor sem ugyanott vagy..
Amúgy a külföld szó még mindig nem csak Nyugat-Európát jelenti és nagyjából 6 milliárd ember keres kevesebb pénzt, mint az átlag magyar.
Akkor nagy a különbség, ha itthon kulimunkázol, mert a magas minimálbérek és ágazati bérek miatt azt is relatíve megfizetik, meg nincs négyes szorzó egy szenior pénzügyes meg egy pincér között. Én például nem élnék jobban Bécsben vagy Londonban, sőt.
Az USA-ban éltünk 3 évig. Én azt mondanám, hogy nagyon nagyon szakma függő ki hogyan él, akárcsak itthon.
Kint jellemzően jobb életszínvonalon lehet élni pl. a mi szakmáinkkal, de ez sokszor csak látszat elemeken alapszik. Pl. itthon fiatal mérnökként két fizetéssel sem biztos, hogy megteheti az ember, hogy egy újépítésű lakóparkban béreljen 100 nm-es lakást két főre és egy lízingelt vadiúj, illetve egy céges vadi új autó álljon előtte a parkolóban.
Kint mit látok? Itt mindenkinek jól megy... de bérli, hitelre van, lízingeli, céges, stb. Az ingatlan bérlési rendszer nekem nagyon nagyon tetszett. Őszintén szólva ilyen rendszer mellett itthon sem biztos, hogy ragaszkodnék a sajáthoz. Egy fillért sem sajnáltam rá, mert magyar szemmel komoly luxusnak éltem meg azt a komplett szolgáltatást, amit ott a bérleti díjért kap az ember. És nem feltétlenül csak a lakópark saját konditerméről, vagy kültéri szabad medencéjéről és zárt úszómedencéjéről, vagy a kinti jól felszerelt grill sarkokról beszélek, hanem pl. olyan alapokról, minthogy minden bérlő után felszedik az összes padlószőnyeget és újat tesznek le, vagy természetes, hogy szakemberek festenek ki két évente. Olyan egyszerű dolgokkal sem kell foglalkozni, mint klíma karbantartás, mert alapvető, hogy tervszerűen intézi a tulajdonos/fenntartó. Na mindegy.
Mi nagyságrendileg ugyanannyit tudunk itthon is megtakarítani, mint kint, de közel sem ugyanazon az életszínvonalon élünk. Vagy megtehetnénk, hogy hasonló életszínvonalon éljünk, de akkor nem tudnák ugyanannyit félretenni nagyságrendileg. Szám adatokban: Kint ketten kerestünk kb. 1,8 millió forintot, amiből kb. 800 ezret tudtunk félretenni kényelmesen, de a fent említett körülményekben éltünk jó eü biztosítással, új autókkal, új lakóparkban, nekem luxusban.
Itthon ketten keresünk kb. 1,2 milliót, amiből szintén félretudunk tenni 700-800 ezret havonta, saját lakásban élünk, de nem egy (számomra) luxus lakóparkban és nem egy új mazdát lízingelünk kiélvezve egy másik új autó ingyenes használatát is. :) Az eü biztosítást meg inkább hagyjuk is.
Szóval valamit valamiért, de közelsem fekete vagy fehér minden. Nekünk nagyon hiányzott a családunk és a barátaink, sosem éreztük kint otthon magunkat, mindig az tartott életben, hogy csak néhány év, csak néhány év és jövünk haza. A szeretteinket nem pótolja semmi. Nem tervezünk már külföldre huzamosabb időre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!