Miért mennek egyetemre az emberek amikor pl asztalos, fodrász a többszörösét megkeresi mint egy mérnök vagy bármelyik diplomás?
Nem értem, mivel lenne könnyebb egy szobafestő munkája, mint az enyém. Kérlek, meséld el.
8as
Építőiparban dolgozom építőmérnökként. Saját tapasztalatom szerint már lassan minden egyes szaki Katás egyszemélyes vállalkozóvá vált és legalább a dupláját (hanem a tripláját) megkeresik mint én.
Rengetegen hazatértek Ausztriából mert jelenleg így itthon is megkeresik azt, ha nem többet.
Mi közben nekünk azért az osztrák fizetés jóval arrébb van.
Építőiparban jelenleg egy jó szakma most többet ér. (villanyszerelő, ács, bádogos, asztalos, víz-gáz szerelő, köműves). Húsz évesen el tudsz kezdeni pénzt keresni.
Pár év alatt, ha van hozzá affinitásod akkor meg a saját lábadra állsz és gyakorlatilag annyit kérsz amennyit akarsz.
34-es, ez így van, nem vonja senki kétségbe.
Ellenben, semmi értelme a gondolatmenetednek, lévén, te az alkalmazotti fizetésed szeretnéd a kisvállalkozó szakmunkáshoz hasonlítani, ami irdatlan hülyeség.
Te nem magadnak termeled a hasznot a munkád által, hanem a munkaadódnak, kvázi nyilván kevesebbet kapsz, mint amennyit "ér" a munkád - ha nem így lenne, nem lenne értelme alkalmazni téged.
Az így "rád szánt" összegből pedig még több, mint a fele járulék.
Egy KATA-s kisvállalkozó kizárólag magának termel, járulékként pedig 50 000 forintot befizet és le van tudva minden.
Ha a munkaadódnak termelsz 1,5 milliót, akkor úgy kalkulál, hogy ad br. 800 000-es fizetést, te meg örülsz, ha látsz belőle nettó 400-at. Ugyanez a matek a KATA-s szakmunkásnál az, hogyha a költségeit levonva termelt szintén 1,5 milliót adózatlanul (ez egy reális számolás pl. egy keresett villanyszerelő-szakinál), úgy olyan 1 milliót számláz ki (évi 12 alatt akar maradni, áfamentesen), akkor befizet 50 000 KATA-t, 1 450 000 pedig a zsebében maradt.
Ugyanúgy másfél gurigát ért a munkátok, te látsz belőle 400-at, ő meg egy millióval többet.
Végletekig egyszerű hasonlat, de ez a lényege, nem véletlenül vált "népszerűvé" a rejtett foglalkoztatás is, visszaélve a KATA-val.
Másrészt nem minden szakmunkásnak van meg a 80-as IQ-ja és minimális affinitása, kommunikációs készsége, józansága ahhoz, hogy vállalkozzon, rengetegen alkalmazottak. Az kényelmes, biztos(abbnak vélt), belefér néha pár sör, stb.
Akiben viszont megvan, abban tanult emberként is meglenne, és azért egy vállalkozó sebész, építész, ügyvéd, stb. komolyabb összegeket keres, mint bármelyik szakmunkás.
Egy plasztikai sebész órabére 10l50 000 felett van, egy jó ügyvédé szintén horror, de édesapám is 40-45 milliós osztalékot minden évben ki tudott venni építészmérnökként.
Szumma szummárum, a vállalkozót a vállalkozóhoz, az alkalmazottat az alkalmazotthoz hasonlítsuk!
2000-2500 forint egy óra takarítás (sőt, itt Sopronban inkább felette, mert Ausztriába járnak ki, fullon vannak munkával), az KATA-val simán tisztán 500 000 forint környéke (szemben egy alkaomazott takarítónő kis 180 000 forintjával, aki bruttóban szintén nincs messze az iménti összegtől), mégsem mondanád azt a gyerekednek, hogy ne tanuljon mérnöknek, mert alkalmazottként lehet, hogy még annyit sem fog kapni.
*egy plasztikai sebész órabére 150 000 forint felett van (nyilván magasabb költségvonzatok mellett, de azért akkor markánsan más az arány
/elnézést, nem korrektúráztam és egészítettem ki küldés előtt/
Illetve, még annyival egészíteném ki a fentebb leírtakat, hogy - közhellyelt élve - nem minden a pénz.
Inkább úgy fordítanám, hogy "nem minden a fizetés/bevétel".
Egyrészt ezer élethelyzet/egyéb bevétel (kiadott föld, lakás, szülői támogatás, egyéb bevétel stb.) fennállhat.
Dolgoztam úgy Tesco-s személyzeti igazgatóként, hogy a nem alacsony fizetésem kétszeresét kerestem mellette autókereskedelemmel, szinte naponta hoztam egyet egy grazi kontakttól másfél évig.
A Tesco-ban a karbantartók és árufeltöltők között is volt olyan 4 és 6 órás, akik 300 000 forint környéki fegyveres testületi nyugdíjat kaptak, plusz volt, aki emellett még kiadott lakással is rendelkezett.
Más meg abból a fizetésből, minden egyéb pluszbevétel híján törlesztgetett hitelt...
Egyazon pozíció és bér, mégis ég és föld.
Másrészt, az sem mindegy, hogy x összeget miként keresel meg.
A nyaralóm (laikusként is elvégezhető) felújítását ketten bonyolítottuk le egy barátommal, gondoltuk, klassz élmény lesz.
Padlószőnzyegezés, festés, burkolatok, bútorösszeszerelés, stb.
Maradandó élmény is volt, de őszinte leszek, a közepe táján már nagyon nehéz volt nekiállni, pedig könnyű fizikai munkáról beszélünk.
Amennyiben választanon kellene, hogy 100 "pénz" a tetőn állva 40 °C-ban, kalapálva, nem túo magas intellektuális átlagnívójú (tisztelet a kivételnek, mert van!), vagy a fele egy íróasztal mellett ingben ülve, klimatizált irodában, podcastet hallgatva, teát szürcsölve, barátnővel telefonálva, jó környezetben, nem lenne kérdés, hogy az utóbbi.
37
Csak a gazdagok kölykei engedhetik meg maguknak hogy az irodába fillérekért üljenek, a segged alá lett tolva több ingatlan, hát persze mindegy akkor én is beülök közalkalmazottként irodába aludni és jó fizu.
De mondjuk egy nyomorult jobbágynak született akkor vagy zseni és programozó lesz hameg nem akkor mehet dolgozni. A seggmeresztésből irodába lógni nem lesz semmi
38
Kérlek, tartózkodjunk a szemelyeskedéstől! Egyelőre semmit nem örököltem, a legnagyobb segítség az volt, hogy külön kis lakrészem (értsd: a szobához van fürdő) volt, ahol maradhattam, amíg jólesik.
Szerintem a néhány apró momentum, amit megosztottam az életemből, szintén nem arról árulkodik, hogy "irodában alvó közalkalmazott" lennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!