Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Két műszakos munkarend bevezet...

Két műszakos munkarend bevezetése esetén mit tehetek, ha nem tudom/akarom elfogadni?

Figyelt kérdés
A munkahelyemen be akarják vezetni a két műszakos munkarendet. Ilyenkor ez, hogy történik? Nekik szerződést kell módosítani, ugye? Amit nekem jogomban áll nem elfogadni és így akkor megszűnik a munkaviszonyom. De akkor ilyenkor én mondok fel vagy ők küldenek el? Mi van ilyenkor a 30 napos felmondási idővel? Az milyen munkarendben zajlik? Azt ugye jól tudom, hogy ha kevesebb mint 3 évet dolgoztam az adott helyen, akkor nem jár végkielégítés?

2020. szept. 19. 13:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Egyik napról a másikra nem vezetheti be, ugyanakkor ha bevezeti, azzal jogilag semmi probléma nincs, mert megteheti. Ha elfogadod, minden rendben, ha nem, akkor vagy felmondasz, vagy amennyiben nem teszel eleget a kötelezettségeidnek az új munkarend terén, akkor kirúgnak. Ha felmondasz, van felmondási idő, ha kirúgnak, akkor nincs, viszont ilyen esetben a te vétséged miatt végkielégítés sem jár.
2020. szept. 19. 14:21
 2/13 anonim ***** válasza:
8%
Ekkora tragédia a két műszak?
2020. szept. 19. 14:21
 3/13 anonim ***** válasza:
70%
Sajnos sok helyen tervezgetik, nálunk is, de egyenlőre kollektíven elvetettük. Azért megértem a munkáltatót is, senkinek nem könnyű ez a helyzet. Én se örülnék neki, de most pár hónapig biztosan kibírnám.
2020. szept. 19. 14:25
 4/13 A kérdező kommentje:

Nem az a kérdés, hogy ez mennyire tragédia vagy hogy vállalkam-e, csak az hogy ez pontosan hogy működik.

Én is abszolút megértem a munkáltatót, de attól még az én életem ez nem fér bele, és szerencsére vannak más lehetőségeim is, így nem kell elviselnem

2020. szept. 19. 14:31
 5/13 anonim ***** válasza:
74%
Hát akkor lépj!
2020. szept. 19. 14:32
 6/13 anonim ***** válasza:

"így nem kell elviselnem"

Akkor nem fogadod el, nem írsz alá semmit és talán röpítenek. Nem is értem, hogy miért kérdezted?

2020. szept. 19. 14:35
 7/13 A kérdező kommentje:
Ha esetleg valaki azt még tudja ilyen esetekben, hogy van a felmondási idő, annak nagyon örülnék.
2020. szept. 19. 14:47
 8/13 anonim ***** válasza:
Úgy van, ahogy az 1-es írja, ehhez nem lehet sok mindent hozzátenni. Ha van jobb lehetőséged, akkor mondj fel, ne várd meg, míg ők lépik meg.
2020. szept. 19. 14:56
 9/13 anonim ***** válasza:

"Ha esetleg valaki azt még tudja ilyen esetekben, hogy van a felmondási idő, annak nagyon örülnék."

Nyílván, ha te mondasz fel akkor lesz, ha ők, akkor eltekinthetnek tőle.

2020. szept. 19. 15:17
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Az nagyon lényeges, hogy mi van a munkaszerződésben a munkaidőre vonatkozóan. Konkrétan meg van jelölve a munkaidő, vagy sem? Például heti 40 óra, hétfőtől péntekig 6:00 órától 14:30 óráig, a 30 perces munkaközi szünet nem része a munkaidőnek (ez egy konkrét munkaidő megjelölés). Ezen csak munkaszerződés módosítással lehet változtatni. De ha csak annyi van, hogy heti 40 óra, akkor azt úgy osztja be a munkáltató, ahogy akarja, és ahogy az MT még nem korlátozza. Ilyen esetben nem kell munkaszerződés módosítás, csak időben közölni az új munkarendet a dolgozókkal. Akinek kell módosítás, és nem egyezik bele, akkor hatályban marad az a megállapodás, amit módosítani szeretett volna a munkáltató. Ha a munkáltatónak ez nem felel meg, akkor a munkáltató felmondja a jogviszonyt.

Ha nem kell szerződést módosítani hozzá, mert nem konkrétan van meghatározva a munkaidő a szerződésben, akkor életbe lép az új munkarend, és ha az nem felel meg a dolgozónak, akkor joga van felmondani a munkaviszonyát.

Ha azt már tudjuk, hogy nálad mi a helyzet, utána rátérhetünk a felmondásra és a felmondási időre is.

2020. szept. 19. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!