Mi a felmondás hivatalos menete?
5 éve vagyok a munkahelyemen. Most szeretnék váltani, és ezt szóban jeleztem a főnökömnek, mert tudom, hogy nehéz lesz mást találnia a helyemre. Mindig tologatja, hogy majd jövőhéten ad fel hirdetést, most beteg a lánya, most nyaralni mennek, most túl fáradt, most rosszul állnak a bolygók. Ha hivatalos formában beadnám a felmondásomat, talán végre komolyan venne.
De, első munkahelyem, nem tudom mi a hivatalos. Formanyomtatvány?
"nem tudom mi a hivatalos. Formanyomtatvány?"
Formanyomtatvány nincs, a neten találhatókat jó szívvel nem ajánlom.
Mi a hivatalos menete:
Az írásban megkötött megállapodást mindig írásban kell megszüntetni is. Gondolom írásban van egy munkaviszonyra vonatkozó szerződésed 5 évvel ezelőttről, tehát írásban is mondhatod azt fel.
Dolgozó a felmondását nem köteles indokolni. Ha nem vagy köteles, ne is tedd meg (legalábbis írásba ne), mert bármikor visszaüthet!
A felmondást két egyező példányban megírod. Ennyi az egész:
Munkáltató neve, címe
Alulírott Gipsz Jakab (személyes adatokat feltünteted) az Önöknél X. Y. naptól fennálló munkaviszonyomat a mai nappal felmondom.
Dátum, és az aláírásod
Egyik példányt átadod a munkáltatónak, a nálad maradó másik példányon DÁTUMMAL! ellátva átveteted vele.
Az átvétel dátumának azért van jelentősége, mert az átvétel követő (felmondás közlését követő) napon indul el a felmondási idő.
Ha a munkaszerződésedben a felmondási időre vonatkozóan eltérő nincs megállapítva, akkor az alapból 30 nap (naptári nap!). A felmondási idő a 30 nap elteltével letelik, teljesen mindegy, hogy mi történik alatta. Semmi nem nyújtja ki, nem hosszabbítja meg, nem szakítja meg!
A 30. nap lesz a munkaviszonyod utolsó napja. Onnatól számított 5. munkanapig a munkáltató köteles Veled elszámolni (bér) és biztosítani a leszámolási papírokat. Nem vagy köteles beutazni érte! Ha nem mész be, akkor a felmondásodban megjelölt címre (ha jelöltél meg címed) köteles legkésőbb az 5. munkanapon elpostázni részedre. Ha nem adtál meg a felmondásban külön címed, akkor a nyilvántartásában szereplő címre köteles elpostázni. Ha készpénzben kaptad a bért, akkor azt is köteles postán továbbítani. A költsége a munkáltatót terheli.
Abban az esetben, ha nem veszi át a munkáltató a felmondásodat, két lehetőséged van:
- 2 tanú jelenlétében ismét megpróbálod átadni. Ha akkor sem veszi át, akkor a 2 tanú nevét, lakcímét a felmondáson fel kell tüntetni,és aláírásukkal igazolniuk kell, hogy "tanúsítják, hogy X. Y. napon az átadást megkísérelted, de a munkáltató azt megtagadta".
Ettől a pillanattól kezdve átvettnek minősül még akkor is, ha a munkáltatónak fogalma nincs arról, hogy mi állt az iratban. A következő nap elindul a felmondási idő.
- Tértivevényesen feladod a munkáltató címére. Miután átvették, elindul a felmondási időd. Én még plussz emailben is jelezném, hogy mivel X. Y. napon nem vette át, ezért mellékelten csatolom a felmondást.
Dolgozói felmondás esetén a munkáltató nem köteles a felmondási idő alatt felmenteni a munkavégzés alól. Az csak akkor van, ha a munkáltató mond fel Neked. Tehát munkavégzési kötelezettséged van, ha nem vagy szabadságon, vagy nem vagy beteg, akkor dolgoznod kell.
Ha mégis felment a munkavégzés alól, akkor azt adja írásba!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!