Miért van ennyi biorobot Magyarországon?
Bármerre nézek, mindenfelé teljesen felesleges munkát végző embereket látok. A kedvencem a BKV-jegyellenőrök. Megállónként 2 embert azért tartunk, hogy ott álljanak egész nap, és ránézzenek a jegyekre. Ennyi erővel lehetne minden parkolóhelyre is állítani egy embert, aki megmondja, hogy szabad vagy foglalt-e az a hely... Ha van valami, ami teljesen értelmetlen és lealacsonyító egy ember számára, az ez. Hogy az istenbe nem lehet kapukat felszerelni, minden normális országban az van.
Ugyanez van a különböző biztonságiakkal. Szintén metrómegállóban látom, hogy a csávó egész nap ül és unatkozik, és szinte várja, hogy ráugorhasson egy megátalkodott szabályszegőre, aki rollerrel merészel hajtani az aluljáróban. Az a napjának a fénypontja, amikor egy ilyenre rászólhat, mert akkor hasznosnak érzi magát. Vagy a Tesco önkiszolgáló pénztárainál azok, akik ott állnak, és jelzik, hogy mikor lehet a következőhöz menni. Köszi, magamtól nem látom. Nem vicc, hogy kiváltjuk az emberi munkaerőt önkiszolgáló pénztárokkal, aztán odarakunk egy embert, hogy ott álljon mellette? Ugyanez a pult mögött ülő bármilyen jegyárusokkal, akiket már minden normális országban automaták helyettesítenek. Egyébként itt is, csak az automata mellett még ott van a néni a pult mögött ráadásképp.
Milliónyi ilyen példát tudnék mondani. Őszintén szólva, nekem ég a pofám, hogy ezt látják a külföldiek, akik Bp.-re jönnek, hogy kamuból foglalkoztatunk jegynéző embereket. Nem gáz ez? Miért van erre szükség? Miért nem lehet modernizálni, automatizálni, digitalizálni?
A fejlesztés pénzbe kerül. Van ismerősöd állami cégnél? Tudod milyen szegénység van az államkasszában? Mi például kétmagos Windows XP gépekkel dolgozunk egy elég elit állami helyen, de a helyi kórházunkban kazettás adathordozókkal láttam rohangálni embereket. Kazettával!!
Akkor szerinted mekkora igény van automatizált fejlesztésre?
Akkor én megfordítom. Ha ezek a munkakörök sem lennének, akkor éhenhalás lenne. Nem mindenkinek van meg a képessége, hogy mérnök, programozó legyen.
A szakmunkákat meg azért nem akarják végezni, mert kinek van kedve, 50 éves korára lenyomorodni. Pont ők mennek vagyonőrnek, mert már tönkre vannak az ízületeik.
Jó dolog az automatizálás, de egy biztos, hogy nem az emberért van. Hiába jönnek a folyamatok leegyszerűsítésével. Gazdasági szempontból előnyös! Ez tény! De emberi szempontból (szakmák), ha az ember nem rendelkezik olyan szellemi képességekkel, akkor inkább ember, életellenes.
Egy olyan országban, mint Magyarország, ahol tönkre vágták a közoktatást, esély sincs meg arra, hogy minőségi szakember gárda legyen. Alap képességek nincsenek fejlesztve. Hát még komolyabb műszaki képességek. Ehhez pedig sok év kell.
Az a biorobot, azok a gyártósorokon lévő emberek. Nem a jegyellenőrök.
Az IoT vilagaban ezek a biorobotok sajnos nem tul eletkepesek. Nekem szemely szerint egne a bor a pofamrol, ha olyan munkat vegeznek, amit csak a penzhiany miatt nem tudtak meg automatizalni.
A mernokok es ezek kozott a biorobotok kozott a legnagyobb kulonbseg szerintem az, hogy a mernoknek muszaj folyamatosan tanulnia, hogy naprakesz tudasa legyen, mig ezekna biorobotok, ha nem is rendelkeznek megfelelo szellemi kepessegekkel, az is elmondhatod roluk, hogy valoszinuleg soha nem is akartak megeroltetni magukat, megprobalni tovabb tanulni. Mar iskolaban elvegzettek a kedvuket a tanulasrol, szoval inkabb vegetalnak 15-20-40 evet.
#6-os, gyerek koromban sokszor csak vajas kenyer volt otthon, ugy nottem fel, hogy a tehetosebb osztalytarsaim jatekaira, ruhaira "csorgattam" a nyalamat. Bar a szuleim minden toluk telhetot megtettek, de nagyon szegenyek voltunk, 3-an eltunk egy fizetesbol.
Viszont mar gyerekkoromban tudtam, hogy nem akarok biorobot lenni es, hogy ki fogok torni a nyomorbol. Nem volt mas lehetosegek csak az, hogy tanuljak es lass csodat, szereztem mernoki diplomat csorokent.
Sokan nem azert nem viszik semmire, mert nem lennenek kepesek ra, hanem azert, mert fiatalkorukban leszarjak a jovojuket.
Az ugye megvan, hogy a legnagyobb problemakat a tulnepesedes okozza? Szerinted mi ertelme van annak, hogy szar kornyezetbe sokan ugy szulik a biorobotokat, mint ahogy a nyulak szaporodnak? Sokan egesz eletuk soran semmit nem tesznek hozza ahhoz, hogy a kornyezetuket elhetobbe, jobb hellye tegyek. Nem azt mind, hogy pusztuljanak a 8 altalanost vegzok, de a kornyezetunkre tekintettel kene Lennie mindenkinek annyira, hogy tarsadalmi nyomasra / sajat elhatarozasbol ne vallaljon be minden idiota gyereket. Ha erre nem kepesek egyenileg az emberek, akkor pedig erdemes lenne ezt tudatosan szabalyozni, hogyha 50-100-150 ev mulva is elheto bolygot szeretnenek magunk mogott hagyni a kovetkezo generacioknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!