Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ahhoz, hogy valaki könyvvizsgá...

Ahhoz, hogy valaki könyvvizsgálói munkát végezzen, könyvvizsgálónak kell lenni?

Figyelt kérdés

Én úgy tudom, hogy ehhez az egészhez pénzügy és számvitel diploma a feltétel, több év könyvelői munkatapasztalat és a könyvvizsgálói “tanfolyamot” csak ezek után lehet ELKEZDENI, ami szintén több év...

És a kamarából kis is tilthatnak valakit később.

Szóval ez egy magasabb szint mint a “sima” könyvelés...

Én laikusként legalábbis így tudtam eddig.

Viszont egy régi kérdést olvastam a témában, és ott valaki azt írta, hogy akik a BIG4 egyikénél dolgoznak, attól függetlenül, hogy könyvelőként dolgoznak ott, még könyvvizsgálók is lehetnek ott, végezhetik azt a munkát. Ez valóban így lenne?

Olyan munka végzéséhez, nem feltétel hogy valaki könyvvizsgáló legyen hivatalosan?

A másik dolog, hogy én mindig azt hittem, hogy BIG4nél SSC-de jellemző rész feladatokat végeznek, így a könyvelők sem annyira komplex munkát végeznek, mint egy kis cégnél, viszont a részfeladatokra nagyon ráfeküdnek...

Ez hogy van? Mert egy kérdésnél ezt is cáfolta valaki...

De részletesebb kifejtés nélkül.

Előre is köszi!

2020. aug. 11. 13:10
 1/6 anonim ***** válasza:
Igen. Meg kell szerezni a képesítést.
2020. aug. 11. 13:24
 2/6 anonim ***** válasza:

1-es vagyok

[link]

A könyvvizsgáló magasabb képzés, mint a könyvelő.

Ezért könyvelőként is dolgozhat.

Viszont a csak könyvelő nem lehet könyvvizsgáló.

2020. aug. 11. 13:25
 3/6 anonim ***** válasza:
73%
Igen kérdező jól tudod. Viszont aki azt mondja, hogy BIG4-nál könyvvizsgálóként dolgozik, az legtöbbször azért sántít. Max egy aláíró könyvvizsgáló keze alá dolgozik, részt vesz a munkában. Ehhez nem kell könyvvizsgálói képzés.
2020. aug. 11. 13:28
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ahhoz, hogy "aláírd", a könyvvizsgálati jelentést ahhoz kell a könyvvizsgálói képesítés.

Ahhoz, hogy könyvvizsgálj alapvetően nem kell, ha van egy olyan cég és személy, aki könyvvizsgálhat(szerepelnie kell a kamarai jegyzékben a cégnek és a személynek is) és aláírja "helyetted", saját felelősségére.

A nagy könyvvizsgáló cégeknél(BIG 4 is ide tartozik) alapvetően így lesznek a pályakezdők "könyvvizsgálók, hogy ellátnak feladatokat, de általában a relatív kevés cégben lévő "aláíró" (aki általában a vezetőjük is) "nevében/kockázatára".

2020. aug. 11. 13:36
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Úgy van, ahogy előttem írták, a köbyvvizsgáló egy magasabb szint, állandóan járni kell továbbképzésekre, a kamaránál tagnak kell lenni és kamarai krediteket kell gyűjteni minden évben.

Az ilyen helyeken általában van egy fő aláíró személy, aztán annak a nevében dolgoznak, de hozzátszem elég nagy felelősség van a vállukon.

2020. aug. 11. 14:48
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Big4 cégeknél a könyvvizsgálati osztályokon cégenként kb. 15-20 kamarai tag könyvvizsgáló van, mint director (alkalmazottként) és partner (tulajdonostársként), aki ténylegesen jelentést írhat alá. Nekik több milliós havi illetményük van.

A többiek mint alkalmazott dolgozhatnak ott, az ő kezük alá dolgozva. Hivatalosan ez, mivel nem írnak alá jelentést, könyvvizsgáló asszisztensi munkakör, de nem használják ezt a kifejezést, vagy esetleg a kezdőkre, többféle pozíció megnevezés van, pl. Assistant/Analyst I-II, Senior/Consultant I-III, Manager I-II, Senior Manager.

Itt a fizetés szintenként változik, kb. br. 380 - br. 1.5 M

Lényegében az asszisztens-senior szint szállítja le a munka 90%-át, a manager review-za, a director/partner szintén, majd ha rendben találta, aláírja a jelentést.

2020. szept. 2. 20:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!