Elfelejtettem megkérdezni az interjún, h fizetnek-e?
11-es válaszoló: Megszoktam, hogy a bért a munkavállaló veti fel, mert diszkréten meg kell beszélni. De gyanítom a szakmánk más, és más a szokás.
0%-os válaszolók: Loptok a gyakornokoktól, hogy még minimálbért sem fizettek nekik. Hiszen mindannyiunk ideje pénz, amiből valószínűleg ti kaszáltatok milliókat. Az a gyakornok ugyanúgy fizeti a bérletet, hogy odautazzon, ugyanúgy ebédet vesz jó drága pénzért a környéken. És helyette akár hasznosabb dolgokat is csinálhat.
Nézzük csak, 6 hetet számoljunk akkor, ha úgy tetszik. Az
2*3.450= 6.900 Ft (2 havi bérlet)
30*1650=49.500 Ft (30 munkanap ebéd)
Összesen: 56.400 Ft
Minimálbér nem tom mennyi, de sztem kb. 900 Ft.
30*900= 27.000 Ft
A 6 hét "ingyenmunka" kreditet ér, azt kapja érte. Közben erőforrást vesz el a cégtől, hiszen valakinek foglalkozni kell a gyakornokkal.
Hosszabb, több hónapos gyakornokságért fizetni kell.
A gyakorlathoz szerződést kell kötni (szakképzési vagy képzési szerződést). A képzésben részt vevő személy a szerződés időtartama alatt a társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság szempontjából munkaviszonyban foglalkoztatott biztosítottnak minősül, a munkaviszony időtartama nyugellátásra jogosító szolgálati időnek, munkabére nyugdíjalapot képező jövedelemnek számít.
Fentiek okán legalább minimálbért biztosítani kell hozzá, mint munkabér...
16os semmit nem bizonyít.
A hallgatót a duális képzés képzési ideje alatt külső gyakorlóhelyen, a képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során az intézményben, az intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben vagy külső gyakorlóhelyen teljesített szakmai gyakorlat ideje alatt díjazás illetheti meg, a hat hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat ideje alatt, valamint a duális képzés képzési ideje alatt díjazás illeti meg, amelynek mértéke legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) hatvanöt százaléka (korábban tizenöt százalék).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!