Miért nem kell Magyarországon a pályakezdő?
Ezek szerint mégse olyan versenyképes az a szakma amit annak hiszel. Vagy te is bedőltél a "hiányszakma" kifejezésnek mint én.
Hiányszakma nem jelenti azt, hogy az első jelentkezőt felveszik, attól mert hiányszakmának lett kikiáltva, még van bőven jelentkező.
Engem már azelőtt felvettek,mielőtt elvégeztem volna a mesterképzést, még csak 3 hónapja jártam.
Nem piacképes a szakmád
Magyarországon mocsadék a munkaerőpiac.Ezt jobb, ha megtanulod.
Pályakezdőként,érdemes gyakornoki programokba jelentkezni vagy kifejezetten junior munkakörökbe.
Lehet az a baj,hogy vidéki vagy.A vidéki munkaerőpiac meg főleg nagyon szar.
Mondjuk, diplomával szerintem vidéken a keresgélés is időpocsékolás, irány Budapest.
Mert egyszerűbb és olcsóbb nekik gyakornokokat alkalmazni pályakezdő feladatokra. Engem simán elküldtek, mikor elkezdődött az államvizsga időszak, mondván csak taoasztaltakat vesznek fel főállásba.
Van olyan hely is, ahol meg a gyakornokokat veszik át főállásba egy idő után, így nem is hirdetnek pályakezdő állást
Junior munkakör szinte alig van.
Nem biztos, hogy az a baj, hogy pályakezdő vagy. Nálunk pl. simán felvesznek pályakezdőt is, még inkább, mint idősebbet, mert alacsonyabb a bérigénye. Szerintem SSC-be nyelvtudással simán, az úgyis csak betanított szellemi munka.
De az igaz, hogy vidéken kb. nulla a lehetőség, fel kell menni a fővárosba, ott hamar találnál.
Vidéken meg még a tapasztaltak is nehezen találnak.
Ha reális a fizetési igényed, pályakezdős pénzt kérsz, akkor az önmenedzseléseden kell változtatni. Ma már az is külön tudomány, hogy kell magadat eladnod a cégeknek, az önéletrajz megírásától kezdve addig, hogy miket kell mondanod a cégeknek, hogy kell válaszolni a kérdéseikre. Sok ilyen anyagot találsz az interneten.
Probléma lehet még, hogy most egy nehezebb időszak van, az egész világ gazdasága lelassult hónapokra, a legtöbb cég nehéz helyzetben van és igyekeznek olcsón megúszni az újraindulást.
Ha 40-50 olyan pozícióra jelentkeztél, amire szerinted reális lett volna az alkalmazásod és még csak nem is nagyon hívnak be interjúra, akkor már nem a rendszerben van a hiba. Át kellene gondolni, hogy rosszul pozícionálod magad, vagy esetleg az önéletrajzod nem túl megnyerő.
Mi pl alig-alig alkalmazunk több év tapasztalattal rendelkezőket. Szinte mindenki full pályakezdő (max 1-2 év tapasztalattal rendelkezik), aztán persze sokan ezzel visszaélnek és amikor van 2-3 év igazán releváns szakmai tapasztalatuk, dobbantanak. De ez egy bevált modell összességében nálunk
"aztán persze sokan ezzel visszaélnek és amikor van 2-3 év igazán releváns szakmai tapasztalatuk, dobbantanak"
Ez miért visszaélés?
Valószínűleg a cégetek nem fizeti meg a 2-3 év tapasztalattal rendelkezőknek a piaci árát.Ha megfizetné, nem dobbantana onnan senki.
Én is olyan multinál kezdtem, ahol szeretik a pályakezdőket mert olcsók.Aztán mindig pislogtak, mint hal a szatyorban, hogy szinte mindenki felmondott 2-3 év után, mert máshol 30 százalékkal több pénzt adtak.
Természetesen, ha felmondás küszöbön volt és kértél előtte fizetésemelést, hogy akkor maradnál, senkinek nem adtak.
A lepontozásokból látszik, hogy valószínűleg itt a pályázók saját maguk beárazásával lesz a probléma (nem baj a lepontozás, sőt jó, mert néha kiderül belőle egy s más).
Mondjuk a cégek is hibásak, mert sokszor nem ők jelölik meg, hogy mennyit tudnak adni (nyugati cégeknél majdnem mindig odaírják, hogy mire számítson a jelentkező). Vannak hülye cégek is, akik megjelölik a fizetési igényt, de mégsem akarják megadni azt, amit a hirdetésben írtak.
Egy kollégám járt így idén, seniorként 10 évnél több tapasztalattal elment egy ilyen céghez állásinterjúra, a szakmai háttere megvolt, reális fizetési igénnyel ált elő és várta a visszajelzést. Úgy derült ki, hogy nem vették fel és a cég még azt az árat is sokallotta amit a saját hirdetésében közölt, hogy feladtak egy új álláshirdetést, de már junior munkatárs számára (mert ugye a juniornak kevesebbet tudnak adni). Persze lehet, hogy ez már a vírusválság miatt volt, ami alatt a legtöbb cégnek bezuhantak a bevételei és ami pénzt azelőtt meg tudott adni egy cég, azt most nehezebb kigazdálkodni a lecsökkent bevételekből. Ezt a kollégámat két hét múlva két másik cég viszont fel akarta venni annyiért amit kért, de azok a cégek olyan ritka területen ügyködnek, amelyeket kevésbé érintett a válság.
Többen még mindig nem értették meg, hogy válság van.
A multikat sokan ugródeszkának használják, szóval ez is egy ok, hogy sokan lelécelnek. A multi felveszi őket kezdőként, de amint megvan az 1-2 év gyakorlat, lépnek más cégekhez, mert a multi lassabb tempóban emeli a meglévő munkatársak fizetését és nagyobb ugrás nagyobb fizetést kialkudni egy új cégnél. De az új cégnél sem fog túl sokáig maradni ez az alkalmazott. Van egy kollégám (egy másik), aki évente vált munkahelyet, mindig eggyel jobb fizetésért, pedig már az öt évvel ezelőtti munkahelyén is nettó félmilliónál többet keresett, most nettó egymillió körül jár, de ugye elég penge a szakmájában (és 20 év tapasztalattal a háta mögött) és gyakran hívogatják fejvadászok, hogy mikor akar már ismét helyet váltani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!