Miért van az, hogy a műszaki diplomások kezdőfizetése sokkal több, mint az orvosi és a jogi diplomásoké?
Tehát pl. egy mérnök miért keres többet, mint egy orvos? Az orvosok sokkal többet tanultak, hogy azok lehessenek, míg a mérnökök nem feltételen tanultak annyit.
Elnézést ha buta kérdés tettem fel, de én ezt tényleg nem értem. Még azt se írhatom válaszként, hogy biztos azért mert pl. egy gépészmérnökre nagyobb a kereslet, mint egy szakorvosra, hiszen még a csapból is az folyik, hogy nagyon kevés az orvos.
Talán többen mennének orvosnak, ha meg is fizetnék őket...
Az orvosokkal kapcsolatban lényeget az #1 már leírta.
A jogászból sok van. Akinek középsikolában a reáltárgyak nem mennek jól, az kb választhat, hogy jogász lesz vagy bölcsész. Egyik ismerősöm jogász képzés után elment valami ügyvédbojtárnak és neki kellett fizetnie havonta, hogy szerezhessen a cégnél gyakorlatot.
Azzal kapcsolatban, hogy ki tanul többet. Ne gondold azt, hogy kijön a mérnök a suliból és akkor ő már kész van, nem kell többet tanulnia és az egész karrierjét az egyetemen szerzett tudással végig tudja vinni.
Attól, hogy egy mérnök vagy IT-s nem ír már ZH-t és nem vizsgázik, úgyanúgy képeznie kell magát otthon, ha piacképesen akarja tartani a tudását, különben meglepetések érhetik a munkahelyén.
A fizetés nagysága nem egyenesen arányos a tanulás mennyiségével.
Az orvosok a szakvizsgáig jellemzően a közszférában dolgoznak ahol alacsony a fizetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!