Ha valakit érdekel a menedzsment, akkor érdemesebb külföldi egyetemen MSC-t végezni?
Gyakran hallom,hogy Magyarországon a menedzserképzések nagyon alacsony színvonalúak.
Egy ilyen, kimondottan menedzser szak van, az pedig a szervezés és vezetés.Viszont, nem sok cég nem igazán kedveli, nem veszik komolyan.
Pedig ez egy certifikáció,hogy elláthatsz menedzseri feladatokat.
Olyan, mint egy nyergesvontató jogosítvány.
Ellenben, Nyugat-Európában egy menedzsment MSC-vel, tényleg röviddel az "akklimatizációs" időszak után menedzser lesz az "ifjú titán", annak minden előnyével és hátrányával.
Tudom, hiszen voltam Németországban Erasmus programmal, az ottani barátok, akik elvégezték az MSC-t is, már jó pozícióban vannak.
Egy alap gazdaság diplomám van, meg kettő darab nemzetközileg is elismert nyelvvizsgám.
Ha Magyarországon szeretnél hosszú távon dolgozni menedzserként, a BME és a Corvinus MBA-nak van egyedül értelme.
Külföldön országa válogatja, ha Angliában szerenél menedzser lenni, szintén MBA-t érdemes, németországban PhD-t, USA-ban pedig inkább BS-t érdemes végezni (kulturális okok miatt).
#2: Szerintem a kérdező egy szinttel lejjebb, az MSc szintű vezszerv-re gondol. Az azért nem ugyanaz a szint mint az MBA képzés.
De kijavít, ha tévedek
3#
Igen, az MSC-re gondoltam.
Külföldi egyetemeken látok olyan képzéseket,hogy management MSC.
Nulla tapasztalattal nem akklimatizálódni szoktak felvenni, hogy valami alap pozícióba dolgozni. Vannak dolgok, amelyeknél fontos ismerni és megtanulni a módszertant (a projektmenedzsment például tipikusan ilyen), de egy adott cég folyamatfejlesztéséhez egy mezítlábas diplomával nem fogsz érdemben hozzányúlni, főleg úgy, hogy közben megoldasz kismillió ad hoc problémát, meg vezetsz 8-10-12-25 embert, akik közül mindig van, aki felmondana, depressziós, jól funkcionáló alkoholista (igen, kimondottan magas pozíciókban is), összeveszett a csapattársaval, teljesítményproblémái vannak.
Az nem lehetetlen, hogy valami junior menedzser dologben el tudsz kezdeni dolgozni, de azért ne a klasszik magas beosztásokra tessék gondolni, meg ha az ismerőseid úgy is adják el.
5#
Az ottani ismerőseim, jó pozícióban vannak, többüknek van szolgálati gépjárműve is.
Nyilván nem CEO vagy CFO vagy managig directorként dolgoznak, de nem is teljesen alul vannak.
Kérdező, de nyilván nem vezető pozícióban kezdték a karrierjüket...
Magyarországon nem a diploma miatt leszel vezető, hanem a felszedett szakmai tapasztalat miatt. Nyilván a végzettség is számít, de nem az fog dönteni.
A jövőre nézve pedig jó ha tudod, az MBA-t nagyon nem értékelik nálunk. (Ettől függetlenül én azóta szemezek vele mióta az MSc-t elvégeztem)
#1,3
@6 Na most a szolgálati gépjármű kifejezést cseréljük ki céges kocsira és kiderül, hogy területi képviselőnek meg egy medior fejlesztőnek is simán adnak, én is kérhettem volna, de inkább választottam a valamivel magasabb fizetést.
Nem arról van szó, hogy ne lehetne elég hamar vezetői pozíciókat megcsípni, nekem is sikerült, de egyetemről kiesve nagyon-nagyon ritka, hogy valakinek összejön az ilyesmi, ott is jellemzőbb, hogy szakmai vezető lesz az ember, ha abba az egy tízezrelékbe tartozik, akit zseni kvantnak meg architektnek vesznek fel, mert már áltsuliban is űrhajókra írt szoftvert, meg 11 évesen érettségizett.
1., 7. válaszolókkal értek egyet.
Vezszerv jó lehet, de úgy, hogy mellette tapasztalatot szerzel, így fogják értékelni. Lehet kiderül, nem is neked való.
10 éve vagyok a pályán (IT üzemeltetés, céges folyamatfejlesztés), 7 évig voltam vezető, nagyon fárasztó, most senior szakértőként is megkeresek annyit, kevesebb a felelősség és SOKKAL nyugisabb a munka. Ezért érdemes kipróbálni is, mert az elméleti elgondolás nem ugyanaz, mint - ahogy az egyik válaszoló írta - elvezetgetni 10-25 embert akinek mindig van valami nyűgje, optimalizálni, eleget tenni a felsőbb menedzsmentnek és a "kedvencem" - vívni a politikai harcokat a társosztályokkal.
Egyébként itthon meglepően sok az inkompetens vezető, mert: vagy szorgalom/lobbi alapján, vagy szakmai kiemelkedőség alapján neveznek ki sokszor embereket. Egyik se garantálja hogy valakiből jó vezető lesz. Meg a jó vezetővé válás nem 1 vagy 2 éves történet és az ember keményen feszegeti a saját határait közben.
Kérdező, 9-es válaszolóra figyelj oda nagyon. Kb mindegy melyik iskolában csinálsz menedzsment szakot, mert a tapasztalat sokkal többet számít, és nagyon sok mindenre nem készít fel az egyetem.
Az állandó lavírozás a saját embereid és a többi terület vezetője között, plusz ha multinál dolgozol, még fölötted is van jó pár vezető, akinek meg kell felelni. Nem könnyű..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!