Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit értél el 25 éves korodra?

Mit értél el 25 éves korodra?

Figyelt kérdés

Ma lettem 25 éves, és érdekelne hogy ti, mit értetek el addigra.

Mivel foglalkoztok, mennyit kerestek, mennyit tudtok félrerakni, esetleg párkapcsolat, minden ami érdekes lehet. :)

Csak néha elgondolkozom, hogy picit le vagy maradva. Nincs semmim, csak félretett pénzem, meg egy jó fizetésem.

Informatikus vagyok, és 3 év tapasztalattal 550 ezret keresek, amiből 300 ezret simán el tudok tenni, és van egy két éves párkapcsolatom.

2020. jún. 2. 12:05
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
34%
Úgy van, legyen mindenki góré, lehetőleg ilyen értelmes!
2020. jún. 2. 21:50
 22/38 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek, hogy kicsinyes abba belekötni, hogy akit segítettek a szülei az nem ért el semmit. Persze tudom, irigység a neve...

Azért mert valakit tudnak és akarnak támogatni az egyetem/főiskola/felnőttképzés alatt az nem teszi semmissé azt,hogy ő elvégezte az adott szakot. Attól még az nem lesz a szülei érdeme. Az sem a szülei érdeme, ha jó állást talál magának.

Attól mert valahol beszállnak a szülők a lakásba még nem azt jelenti, hogy a többi részét nem ők érték el.

2020. jún. 2. 22:26
 23/38 anonim válasza:
100%
Én csak 23 vagyok, de voltam 2 évet külföldön, akkor vettem egy autot, meg jártam nyaralni eltem rendesen. 2 éve elkezdtem az egyetemet itthon, mellette dolgozok átlag 180-210 között keresek amiből jó esetben 40-50ezret tudok elrakni, de ebből az egyetemet fizetem szóval nem nagyon van megtakarításom, de mindenem megvan amire szükségem van jelenleg.
2020. jún. 2. 22:40
 24/38 anonim ***** válasza:
89%

25 évesen olyan 250k körül kerestem, nagy szerencsével lett egy fél lakásom, volt két nem túl hasznos diplomám. Azóta volt, hogy ennek több, mint a tripláját kerestem, aztán inkább váltottam egy kevésbé stresszes, de továbbra is jól fizető állásra.

Akik szerint nem óriási előny az életben a szülői támogatás, azoknak fogalmuk sincs milyen annak a hiánya. Nálunk 1-2 éven belül változott mélyszegénységről középosztálybelivé az életünk és a különbség ég és föld. Ezerszer keményebben kell annak dolgoznia, akinek esélye sincs különórákra, tanulmányi kirándulásokra, arra, hogy otthon könyvet olvasson, vagy hogy a szülei elmagyarázzák neki, hogy mi is volt ez a Trianon dolog. Ezerszer. Amikor soha nincs az, hogy most csak a tanulmányaimra fókuszálok, mert ha nincs diákmunka, akkor étel sincs, az egy egészen más lelkiállapot. Egy nagyon kedves barátomat vesztettem el amiatt, hogy semmi kiutat nem látott az életben, hiába volt okosabb, mint bármelyik egyetemi oktatóm.

Könnyű azt mondani, hogy a szülők csak egy önrész erejéig szálltak be a lakásba, ha másnam albérlet mellett azt akár 10-15 év összespórolni. Ilyesmit nagyon kevés olyan ember ért, aki nem élt szegény családban. Olyanban, amelyikben, ha van 100 ezer forintod, amit nyelvtanulásra tettél félre, akkor megkeres édesanyád, hogy ki fogják kötni a villanyt, ha nem fizet ki 89 ezer forint tartozást. Mondhatsz nemet, de akkor egy olyan embernek mondasz nemet, aki az alkoholista apáddal küzdve nevelt fel. Természetesen adsz, aztán kezdheted előről a gyűjtögetést úgy, hogy havi 82 ezer forintot tudsz összeszedni egy jobb hónapban meg tudod, hogy meg kéne látogatni a betegeskedő nagymamádat, az meg megint egy 5 ezres vonatjegy, meg pár ezres valamelyik gyógyszerére, hogy legalább ennyit besegíts. Aztán egy újabb hónap megtakarításának lőttek.

Tényleg nem értitek?

2020. jún. 3. 00:42
 25/38 anonim ***** válasza:
31%
Te nem érted. Senki sem kérdezte, hogy mennyire volt kemény elérni ezt. Szerintem hitelt ezerszer könnyebb felvenni, mint apránként összegyűjtögetni a pénzt. Csak te értékeled túl az életed, de rajtad kívül senkit sem érdekel, hogy honnan hoztad össze akit, a végeredmény ugyanaz
2020. jún. 3. 06:50
 26/38 anonim ***** válasza:
0%
Mit mondtuk többen, gondold akkor ezt :) te sem értélnel semmit, azt a bank érte. Hihetetlen, hogy képtelen vagy felfogni egy egyszerű képletet, csak szajkózod a saját megkeseredett elméleteket, szánalom
2020. jún. 3. 07:25
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

@25 Nyilván sokkal kisebb eredmény az, hogy én rendelkezem egy fél ingatlannyi tulajdonnal, hiszen annyi történt, hogy a szüleim elutalták egy számlára, aztán aláírtam egy szerződést. Más ezért dolgozik 20 évet. Nem én értem el.

Mint ahogy az sem mindegy, hogy kényelmes tempóban, különórákkal és diákmeló nélkül valaki befejez egy képzést, folyamatos szülői támogatással meg költségtérítésesen. Igen, pont ugyanolyan diplomája lesz, mint a másiknak, a te véleményed alapján 1-1, csak mondjuk aki nem kapott támogatást vagy csúszott 1-2 évet, mert heti 30 óra meló mellett kicsit nehezebb villamosmérnökké vagy gazdaságelemzővé válni, vagy van 1-2-3 millió forint diákhitele, mert mondjuk enni azért egyetemistaként is kell néha.

A fenti két ember legyen azonos képességű.

Aladárt támogatják a szülei, már 18 évesen vettek neki egy kis lakást közel a BME-hez, valamint kap havi 90 ezer forint költőpénzt. Kicsit lazsálta a nyelvtanulást, ezért ebből kell kigazdálkodnia az angoltanárt, de sikerül és így időben, 22 évesen diplomázik villamosmérnökként. Diákhitele nincs, 25 éves korára mid-level szoftverfejlesztőként keres nettó 550-700 között, függően attól, hogy milyen jól vált munkahelyet.

Bélát nem támogatják a szülei, édesanyja mindent megtesz, de a megkeresett pénzt gyakran elissza az apja, így inkább csak karácsonykor számíthat egy tízezresre meg 1-2 pulóverre. Kollégiumban lakik havonta 20 ezer forintért. Kicsit lazsálta a nyelvtanulást, ezért az ala megélhetéséhez szükséges 100 óra diákmunka mellé vállalnia kell még további 20 órát, hogy ki tudjon fizetni egy őt korrepetáló tanárt. Munkát nem mindig tud vállalni, valamint ha bármilyen nagyobb kiadása van, mint például egy laptop, akkor muszáj diákhitelből fedeznie, így mire végez a szakkal lesz 2 millió forint hiteltartozása. A sok diákmeló sem segít abban, hogy időben végezzen, így 24 évesen szerez diplomát. 25 éves junior tesztelőként dolgozik nettó 300k-ért, amiből persze majd hamar lépkedhet feljebb.

Aladárnak 25 évesen van egy 30 milliót érő XI. kerületi lakása, nulla diákhitele és kétszer akkora jövedelme, mint Bélának, pedig hasonló képességű emberekként hasonló mennyiségű energiát fektettek a tanulmányaikba. Béla még ha 6-7 év múlva erősi szeniori fizetést is kap, akkor is több évnyi teljes jövedelme megy el arra, amit Aladár csak úgy kapott.

Már hogyne lenne fontos a kontextus, meg már hogy lehetne azt mondani, hogy az elért eredmények nyersen a mieink? Nem így van, elképesztően sokat számít a környezet. Mondom mindezt úgy, hogy én voltam olyan szerencsés, hogy kaptam egy fél lakást.

2020. jún. 3. 10:03
 28/38 anonim ***** válasza:
93%

Pont ezt irtam. A szuloi segitseg/anyagi tamigatas nem mindennapos es azert nem te guriztel. Anyuci utal havonta az nem a te erdemed. Megszuletni volt nehez. Es bocsi, de akinek fizetik az iskolat, alberletet stb, nem tudom tisztelni, ha nagyzol, mit ert el.

Akit nem tamogattak, ugy tesz felre vagy ugy tanul, azelott le a kalappal.

Nem vagyok irigy,fel lakasnyira valot osszeszedtem, de ugy, hogy alig koltok es alig elek.

2020. jún. 3. 15:10
 29/38 anonim ***** válasza:
28%
29. Tehát aki kapott akármennyi támogatást otthonról, az nem lehet büszke semmire az életében? Vagy hogy akarod ezt mondani? Sőt, tisztelni sem lehet azt az embert semmiért? Se 25 évesen, se 40 évesen? Soha semmiért?
2020. jún. 3. 15:24
 30/38 anonim ***** válasza:
15%

28-as, az a te bajod, meg az is, hogy tróger szüleid vannak. 2 diplomám van, az, hogy albérletben laksz vagy kilóban oly mindegy, a diplomát ugyanúgy megkapod. Ehhez nem kell szülői segítség. És ahhoz sem, hogy még a második diploma megszerzése előtt kaptam egy vezető pozícióra állásajánlat és hogy ezerszer jobban keresek, mint te. Ezt mikor éred el? Ehhez nem kell segítség, én sem kaptam. Na ugye, hogy így nem akkora a pofád? :)

A hitel felvétel annyira menő és tisztelegnek dolog? Azt még könnyebb elérni, kint hogy a szülők a 16millios garzonba adjanak kölcsön 3 milliót, amit 1 éven belül visszakaptad. Te ezt mikor tudod megcsinálni?

Ahány, semmikor. És így pampogsz? Menjél, egyél egy kis rakott krumplit a panelproli albérletben és sajnáltasd magad, hogy életképtelen vagy

2020. jún. 3. 16:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!