Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Van valamilyen szabály a...

Van valamilyen szabály a próbamunkára?

Figyelt kérdés
Az elmúlt három hónapban több állásra pályázva próbamunkákat kellett készítenem néhány cégnek.Kreatív munkakör. Több napnyi feladatot kaptam, ezeket becsülettel elvégeztem, beküldtem. Azóta se kaptam se bű, se bá választ. És felmerült bennem, hogy lehet, hogy a munkáimat felhasználják, nekem meg egy fillér bevételem sincsen hónapok óta. Szerintetek ez nem a másik ember kihasználása? Legális ez?

2020. máj. 29. 08:05
 1/6 anonim ***** válasza:
95%
Van rá szabály: az, hogy ebben a formában nem létezik. Ha valahol munkát várnak el a dolgozótól, akkor arra szerződést kell kötni és ki kell fizetni az elvégzett munkát. Az ilyen "itt egy próbafeladat, meg kell oldani, majd az alapján döntünk", "be kén' gyönni három nap próbamunkára, majd meglássuk" és egyéb megoldások csak ügyeskedések, hogy álláskeresőkkel ingyen végeztessenek munkát. A Mt. erre a helyzetre (újonnan felvett dolgozó, akiről nem tudjuk még, beválik-e) a próbaidőt alkalmazza, de azt másfajta okosításra használják a cégek.
2020. máj. 29. 08:20
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is volt ilyen. Termékfotózás volt a téma, egy webshopnak. Elkészítettem a képeket, aztán lehúztam 72dpi-re és raktam rájuk bazinagy vízjelet.

Jött is a válasz, hogy ez így nekik nem jó, mert nem tudják felhasználni. Mondtam, h ingyen csak ez jár.

nem is lett belőle megbízás. Gyanítom nem is lett volna, csak így akarták összevadászni a képeket ingyen...

2020. máj. 29. 08:45
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Soha ne dőlj be semmiféle próbamunkás hirdetésnek. Nem legális. Próbaidő van, amiért bejelentés és fizetés jár.
2020. máj. 29. 09:31
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan. Nincs hivatalosan ilyen, hogy próbamunka meg próbanap.

Felvesznek és próbaidő alatt felmondhatsz te is indok nélkül és a munkáltató is mondhatja, hogy mégsem kellesz. Természetesen szerződéssel megy ez is, nem bemondásra, hogy akkor itt dolgozol.

2020. máj. 29. 11:30
 5/6 A kérdező kommentje:
Akkor jól sejtettem, hogy átverés az egész. :( Csak attól tartok, hogy aki a jelen helyzetben ugrál, az nem kap munkát. Sajnos lejárt a munkanélküli ellátásom, és ha nemet mondok, lesz helyettem más aki megcsinálja. De lehet, hogy legközelebb majd azt mondom, hogy próbamunka helyett meg lehet tekinteni a portfóliómat.
2020. máj. 29. 18:40
 6/6 A kérdező kommentje:

Basszus. Az elmúlt két hétben folyamatosan dolgoztam különböző cégeknek. Reggeltől délutánig, mintha állásom lenne, de bevétel nélkül, saját eszközzel. Egyik cég a saját irodájába rendelt ki, ami másik városban van, elköltöttem vagy 3000 Ft-ot arra, hogy ott legyek náluk, annyit nem mondtak volna, vigyek számlát kifizetik az útiköltségemet. Jelenleg négy helyről várok visszajelzést, hogy megfelelt-e a próbamunkám, de már nagyon elegem van. Jelenleg a TB-met is én fizetem már, hitelből, a bank meg büntetőkamatot számít fel, mert nincsen bejövő utalásom.:( Igen, hatalmas balek vagyok, de nem tudom mit lehetne tenni, ha megtagadom a próbamunkát akkor egyben ki is zárom magamat a lehetőségből.

Jelentkeztem már szendvicskészítőnek és baristának is, holott sosem csináltam ilyesmit, de ott egyik elhajtott, hogy nincs tapasztalat, a másik meg megint csak egy 12 órás próbanaphoz kötötte azt, hogy egyáltalán számításba vegyen a kiválasztásnál, de ezt már nem tudtam elvállalni. Szóval elegem van, köszönöm ha elolvastad, de választ nem várok, mert erre nem lehet mit mondani.

2020. júl. 2. 10:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!