Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Sok munkahelyen miért irigyked...

Sok munkahelyen miért irigykednek a diplomásokra?

Figyelt kérdés

Utálat, de szerintem irigységről szól az egész.

A munkahelyek, ahol eddig dolgoztam, mindenütt volt egy kis ellentét, még ha csak csipkelődés szintjén is, de létezett.

Egyik helyen megjegyezték, hogy "ott bent a finom hölgyek és urak."

A mostani helyemen viszont, egy kicsit több, mint csipkelődés.

Egy gyárban dolgozom, az ellátási lánc részlegen.Ott folyik a beszerzésen át a készterméklogisztikán át minden.Úgy van kialakítva,hogy ott minden pozíciónál belépő a diploma.Kötetlen munkaidő is jár.

Vannak viszont, az ún logisztikai adminisztrátorok, ők középfokú végzettségűek és műszakban kell járniuk.A termeléslogisztika operatív feladatait látják el.A gyár sohasem áll le, ezért szükséges a folyamatos műszak ezen a részen is.

Ott történt olyan,hogy az egyik adminisztrátor levelezőn lediplomázott, nálunk meg volt egy kismama és a vezetőség őt tette a helyére.

A régi kollégái kiutálták."Elszaladt vele a ló, felvitte az Isten a dolgát....stb"

2020. máj. 1. 20:09
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
97%
Előző válaszomhoz még hozzáteszem, hogy ha van akár csak egyvalami, amit nem tudsz mérnökként, már jön is a paraszt hogy há' ezt se tudod, minek adtak diplomát meg háromszor annyi fizetést. Az nem baj, hogy ő az, akinek mindent átfogóan fogalma sincs semmiről, csak arról az egy dologról, amit csinálnia kell egész nap.
2020. máj. 2. 13:26
 12/13 anonim ***** válasza:
83%
#8. vagyok, még ha úgy is lenne, hogy jó pénzért csak meresztjük, mindenki előtt ott a lehetőség.
2020. máj. 2. 14:00
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

#10-11 tökéletesen leírta, én is tapasztalom folyamatosan külsős mérnökként az említett jelenséget. Érdekes egyébként, hogy ha fizikailag koszosabb munkára van kilátás (hidraulika, hajtástechnika) és munkás ruhában megyek be egy üzembe a termelésre, kb. észre sem vesznek. De ha utcai ruhában és munkavédelmi sisakban, sok mindent elárulnak a megvető tekintetek. Én pl. nem vetem meg kölcsönösen ezért az alacsonyabb pozícióban dolgozó fizikai munkásokat, mivel megfelelő információ hiányában egyszerűen tévesen ítélik meg a szituációt.

Voltam egy fémhulladék feldolgozó telepen egy présgépet szoftveresen karbantartani, 1 idősebb alkoholista fickó, 2 cigány srác meg 1 román gyerek volt a gépkezelő. Mikor bementem a géphez egy laptoppal meg füzettel, rendkívül megvető szemmel néztek. Egy stopperrel meg tollal a kezemben elkezdtem dolgozni, párhuzamosan beszélgettem velük. Kérdezték mit csinálok, elmagyaráztam nekik hogy a stopper segítségével a szelepvezérlő mátrixot rajzolom fel a programmódosításhoz, és hogy ez nekik operátorként miért lesz jó, mivel könnyíti a munkájukat. Egyből más volt a felállás. Konkrétan az ő segítségükkel teszteltem le a gépet, mondhatni haverok lettünk. Az MVM telephelyén is csináltam anno egy gépvezérlés fejlesztést, szintén kisebbségi fizikai dogozók, megvető szemekkel. Mire befejeztem a gépet, már minden nap beszéltem velük kb. bármiről. Azóta is ha bemegyek valami hasonló munka okán valamelyik telepre, már messziről köszönnek. Heti szinten előfordul hasonló szitu, csak azért írtam le mert úm. "diplomás oldalról" sem mindegy hogyan kezelik le az emberek a szituációt. Pl. ha a főállású munkahelyen a főnökömmel vagy másik mérnök kollégával megyek ki egy hasonló szituációban dolgozni terepre, engem kifejezetten bosszant az, hogy mindenféle üdvözlés és köszönés nélkül képesek egyesek "hetekre letelepedni" egy gépsor mellé dolgozni, holott ők a vendégek. Én ha nem is fogok kezet mindenkivel, azzal az operátorral akivel napokig, van hogy hetekig együtt vagy közvetlen egymás közelében dolgozunk igen. Aki mellett elmegyek és megvan a szemkontakt ("észrevesz") annak is köszönök. A nőknek is. Sajnos ez utóbbit külön ki kell emelnem, nagyon sok olyan férfi diplomás közvetlen kollégám van (a megrendelő multik mérnök csapatai dettó), akik egyszerűen nem tudnak köszönni a női betanított munkásoknak, sőt kb. tudomást sem vesz róluk. Hogy legyen ellenpélda is, pl. az Eagle EKK-nál a gyárigazgató egy rendkívül szimpatikus fazon, ha lemegy a gyártósorok mellé, mindenkit üdvözöl egyesével valamilyen módon. Ez nem pozíció vagy rang kérdése kellene hogy legyen, csupán egy alapvető emberi gesztus. Mindkét oldalról nyomós indok van rá, hogy a kérdésben felvetett hozzáállás kialakult a diplomás, a nem diplomás, az irodai és a fizikai munkások között. Nyilván nem mindenki ilyen, de minden oldalon nagy számban előfordulnak hasonló esetek.

2020. máj. 2. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!