Aki elvesztette most a munkáját, az ha komolyan veszi Palkovicsot miszerint menjen el programozonak, miből fog élni, amíg megtanulja? Ugy tudom az több év tanulás, a munkanélkuli segély meg csak 3 honap. Vagy van utána átképzési segély is,
Figyu srácok. Csak hogy a realitás talaján maradjunk.
Egy csomóan úgy kerültünk ebbe a szakmába, hogy 12-13 évesen kezdtünk kódolni, utána elmentünk fősuli/egyetemre, aminek a második felét főállás mellett csináltuk már. Tehát úgy jönnek ki emberek diplomával a suliból, hogy már 10+ éve kódot írnak, amiből az utolsó 1-2 évben már profik mellett fizetésért teszik ezt.
Nem lehet ilyen emberekkel versenyezni ugyanarra az állásra úgy, hogy tavaly láttatok először kódot. Hiszek abban, hogy bármit meg lehet tanulni, de X év tapasztalatot és rutint csak X év tapasztalattal lehet megszerezni.
Ezt gyakorlott fejelsztők sem értik sokszor. Morognak a cégnél az 5-6 év tapasztalatos seniorok, hogy miért van a vezető fejlesztői szint 10 év munkahelyi tapasztalathoz kötve. Azért fiam, mert 5 év alatt 2-3 db projektet láttál, ezért a következő projekt még nagy valószínűséggel új terület lesz neked, hogy fogsz így technikailag vezetni egy csapatot és esetleg megtervezni egy egész rendszert?
Én rettentő mérges vagyok amiatt, mert még jobban promózzák a programozást úgy, hogy már 2019-ben brutál nehéz volt elhelyezkedni. Fron-tend-el is. Java-val is.
Kérdező, az, ha valaki átképzni magát (és nyilván munka mellett történik), úgy néz ki, hogy hazaérsz este 6-ra és leülsz kódolni este 8, 9-ig, de 9 után már jóformán lehet aludni. Heti egy-két nap kimaradhat, amikor barátokkal találkozol. Ha komolyan veszed, akkor olyan estét nem hagysz ki, amikor pihennél, hobbiznál csak. Legalábbis nálam így volt. Volt, hogy munka után kondi, este 7, fél 8-ra haza és kódolás.
Hétvégén kódolás. Nem feltétlen mind a kettő nap, mert család, barátok, kirándulás, takarítás. Én voltaképp minden hétvégén kódoltam valamennyit. Nem is tudom, 2018 nyár óta mennyi hétvége volt, amikor egyáltalán nem. Ja, volt kb másfél hónap kihagyás, amikor "csak" angoloztam.
Az 1 éves OKJ felejtős. Én ezt szenvedtem végig, borzalmas volt. Amit tudok, azt magamtól szedtem fel, mellette. Az OKJ önmagában nudli volt.
3 hónapos bootcamp-el ismerősöm szenvedett, pedig előtte is tanult autodidakta és utána is. Talán mostmár lassan révbe ér - automata tesztelőként.
OKJ-n a csoporttársam feleség, gyerek mellett tolta végig. Ő is kb 2018 nyarán kezdte és autodidakta is tanult mellette folyamatosan. Hosszú szabadsága volt, előtte közölte velünk, hogy minden nap pár órácskát tanulni fog dél körül, mert akkor úgyis behúzódik a család a legmelegebb órákban. (Nem tudom, hogy végül tanult-e.) Majd a vége felé, amikor a záródolgozatot írtuk, akkor mesélte, hogy hetek óta 5 órákat alszik.
Én mázlinak köszönhetően helyezkedtem el, nem álláskereső portálon találtam és nem is fehér.
Ha pedig elküldenek a próbaidő alatt, akkor valószínűleg így jártam. Amíg nem találok valami munkát majd (árufeltöltő, kalauz, miegyéb), addig otthon gyakorolhatok, ahogy ismerem magam, fogok is, mert túl lelkiismeretes vagyok.
Most válság jön. Ha a többi szektor bajba kerül, akkor a szoftverfejlesztés is. Legalábbis nem tudom elképzelni, hogy egy haldokló cég majd pont egy új szoftvert vagy meglevőbe új funkciót fog kifizetni.
Ha már 2019-ben csurig voltak fél - egy - másfél - két év alatt átképzett, gyenge tudású kezdővel, akkor most vajon mi lesz??
Átképzettként mindenbe nehéz elhelyezkedni.
Speciel ha programozónak akarod magad átképezni és csak is a pénz miatt akarod és nem szerelemből mert tetszik SZERINTEM egyrészt nem leszel jó programozó másrészt nem fognak felvenni sehova. Nem mondom hogy lehetetlen, de rengetek kitartással áldozattal is idővel nah meg persze pénzel jár.
" Egy csomóan úgy kerültünk ebbe a szakmába, hogy 12-13 évesen kezdtünk kódolni "
Ebben van a nagy igazság. A legtöbb informatikus úgy kerül be az iskolába, hogy nekik ez a hobbijuk is jóformán.
Pl egy grafikus (most röhög minden programozó, hogy informatikusnak nevezem őket) se úgy ült be az OKJ-re, hogy ott látott először photoshop-pot, és előtte paintben házikókat rajzolgatott.
amúgy ilyen 3 hónap alatt tudod mit lehet szerezni? Egy targoncás jogsit max :)
szerinted 5-10 évig fog tartani ez az agyonpörgött kis vírus?
A spanyol nátha, ami tényleg kemény volt, és kiírtott 40millió embert, tartott 100 évvel ezelőtti orvostudomány szintjén 1 évig.
Akkor ez, aminél sokkal többen halnak meg egy sima influenza szezonban szerinted olyan sokáig fog tartani? És akkora ki tartja el a sok "home office"-ozó programozót? :)
Ennek a kormánynak nagyon sok hülye ötlete volt de ez a beakadásuk, hogy "átképezzük" programozónak az embereket az egyik legabszurdabb.
Mint minden szakmához ehhez is kell egy vele született készség. Aki pl. világ életében a 2-esért szenvedett matekból sosem lesz programozó, 10 év képzés után sem. De még az sem aki 3/4-es volt. Akinek nincs érzéke a számítástechnikához, nem látja át a rendszereket szintén nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!