Hogy érzed, szüleidhez képest jobb vagy rosszabb az anyagi helyzeted?
A kérdés természetesen olyanokra vonatkozik, akik már önálló életet élnek.
Iskolai végzettségedet is megírhatod, tehát a szülőkhöz képest magasabb vagy alacsonyabb a végzettséged.
Pl. nekik érettségi, de neked már egyetem
Lényegesen rosszabb.
Én 26 éves vagyok, diplomás tanár, havi nettó 140 a fizetésem. Ennek majdnem a kéthatmada elmegy a pici szoba bérlésére plusz a rezsire. Félretenni egyáltalán nem tudok, így is alig bírok megélni ebből.
A szüleimnek nincs érettségije, mindketten szakmával rendelkeznek, de nekik ebnyi idős korukban már volt egy nagy házuk meg autójuk. Én ilyenekre esélyt sem látok. (Öten vagyunk testvérek, szóval örökölni sem sokat fogok.)
Anyunak 8 alltalanos, alunak szakma bar nem a szakmajaban dolgozott (ha abban dolgozott volna es nem ivott volna valoszinuleg jobban eltunk volna). Nekem erettsegi es OKJ (sosem hasznaltam az okj-s szakmam). Egy szoba-konyhas lakasban wc es furdoszoba nelkul laktunk 4en 6eves koromig. Anyunak 34 evesen 3 gyereke volt es mar nem voltak apummal egyutt (sem a masodik tesom apjaval). Nekem 34 evesen sajat 4 szobas 3 furdoszobas haz van olyan munkahellyel amit szeretek de sajnos gyerek meg nincs. Lehet ezert is sikerult a sajat haz. Viszont anyum nelkul nem tartanek ott ahol tartok... aA mai napig nemtudom hogy tudott egyedul felnevelni 3 gyereket minimalberes munkaval ugy hogy nem eheztunk soha...
koszi a kerdest, erdekes volt a valaszokat olvasni😊
Apám kőműves, Anyám 45 évesen tette le a varrónői szakmát.
Egész életünkben tengődtünk apám alkoholizmusa miatt.
Apám 42 évet lehúzott, most nyugdíjasként úgy 120 ezer az ellátása.
Anyám 38 évet lehúzott, nyugdíjazása után még dolgozott 5-6 évet, jelenleg 80 ezer körüli a nyugdíja.
Megtakarításuk nem volt soha és nincs is. 47 éve ugyanabban a lakótömbi lakásban élnek, nyaralni soha nem voltak. Annyira jutottak előre, hogy van egy 20 éves autójuk.
Én 8 általános után elmentem dolgozni. Beutaztam a fél világot a fizetésemből, majd vettem egy lakást hitelből. A hitelt 4 év alatt kifizettem. Utána nekiálltam tanulni, mivel a munkáltatóm noszogatott. A végzettségek által a cégnél ugyan nem jutottam előrébb (nem diploma, középfok/emelet szint), nem kerestem többet, de egy-két dologra ráéreztem, ami anyagilag vitt előrébb.
Jelenleg 2 lakásom van (befektetésnek), egy garázs a nevemen, és egy saját építésű házam, no meg anyámék öregnek mondott, de jól karbantartott kocsijával szaladgálok.
Megtakarításom ezen felül annyi, hogy évekig kihúznám vele.
Én úgy gondolom, jobb anyagi helyzetben voltam/vagyok, mint a szüleim valaha is.
Faterom szakmunkás nettó 320-410e között keres, én egyetemen tanítok nettó 144e-et keresek.
Ezen információ alapján azt mondaná az ember, hogy neki jobb az anyagi helyzete, de a realitás mást tükröz!
Napi 4-5 doboz cigit vesz 5e/nap, havi 150e, marad neki 170-260e, napi 1 adag ebédre havi szinten 30e-et fizet be a fizetési napon (régebben én fizettem neki, de meguntam, hogy eltartom). Rendszerint 10-edike körül kap fizetést, így durván 20-adikáig napi szinten kedvencét eszi hurka kolbásszal, ez további 20e-et jelent, 10e-be kerülnek a gyógyszerei.
Azt várná az ember, hogy maradjon még mindig 110-200e, de nem marad 1 Ft-ja sem!
A kocsma 100 000Ft-ig tartja hitelképesnek, ez a 100e fizetési napon a kocsmároshoz vándorol! A fennmaradó 10-100e elköltésére bőven elegendő az említett 10 nap, sőt sok is!
Nem iszok, nem dohányzok!
Egy dohányzó ember 294e-es bevételéhez képest a 144e-es fizetésem azonos életszínvonalat jelent.
Rosszab, hisz ők 18 eves koruk óta keményen dolgoznak. Apukám szobafestő, mindig is saját brigádja volt, anyum is vállakozó, de 5 évig teljes 8 órás hivatali munka nellett csinalta, most már csak a vállalkozás van.
Nekem van diplomám, van hitelmentes saját lakásom es autóm, tehát ráléptem arra az útra, amin vannak, de ehhez meg jó sok évet kell dolgoznom, hogy utol is érjem őket
Anyám főiskolai diploma, tanár, apám szakma, de vállalkozó más területen.
Nekem két diploma, középvezető az autóiparban.
Ha úgy nézem több, mindent megengedhetek magamnak, mint ők. Ha úgy nézem a vállalkozásban felhalmozott tőke többszöröse annak, amit az én vagyonom ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!