Szerintetek nagy butaság lenne ötéves gimnáziumi tanulmányok után minden egyéb szakmai végzettség nélkül kamionozásra tenni a fejem?
Nagy reményekkel jelentkeztem ötéves gimibe. Diplomát, nyelvvizsgákat terveztem, de végül ebből csak az utóbbi valósult meg. Angol, német emelt szintű nyelvvizsga + franciából most fogok menni középszintre ha lecseng a járvány.
Szinte nyelveken kívül semmi másra nem tanultam, 2-essel, 3-assal lépegetem az éveket. Azt nem mondom, hogy megbántam mert ha nem jelentkezek 5 éves nyelvi gimibe akkor sose lesz nyelvvizsgám, de ezen kívül egyéb hasznos dolgot nem nyújtott.
A kérdésem inkább arra irányulna, hogy érettségi után mielőtt nemzetközi kamionozásba adom a fejem érdemes e egy okj-t kitanulni vagy azonnal induljak sofőrnek? Szükség van egy egyéb szakmára biztosítéknak?
Pl kőműves vagy bádogos OKJ
Nézd azzal tudnál keresni legalább egy havi 600 ezer forintot. (Pár kamionostól ezt hallottam.) Ha normális, takarékos ember vagy, nem pedig pénzszórós, akkor simán el tudnál tenni évente 3-4 millió forintot. 5 évig kamionoznál, lenne 15-20 millió forint félretett pénzed és még mindig nagyon fiatal lennél és elgondolkodhatnál közben, hogy mit akarsz csinálni.
Pár válaszoló azt nem érti, hogy nem tudja mindenki még 18-20 éves korában, hogy mi akar lenni. Én is elmentem érettségi után egyetemre, de ott hagytam fél év után azt a szakot ami nem érdekelt. Aztán kimentem dolgozni külföldre. 3 évig voltam kint, mire eldöntöttem mit is szeretnék csinálni pontosan az életben. 24 évesen jelentkeztem egyetemre úgy, hogy volt már 7-8 millió forint megtakarításom és tudtam mit akarok az élettől. Irigyeltem persze azokat, akik már 18 évesen tudták, de én nem tartoztam közéjük.
Szóval ha nem tudod mit akarsz kezdeni magaddal hosszú távon, mi lenne a szakma amit igazán szívesen csinálná, akkor teljesen jól teszed, ha most elmész fiatalon valami nagyon jól fizető munkába, ahol a következő néhány évben megszeded magad és közben kitalálod mi akarsz lenni.
Mondjuk mivel nem akarok butaságot írni, ezért inkább kérdés formájában teszem fel: létezik az, hogy 18-19 évesen 0 tapasztalattal valaki NEMZETKÖZI kamionos legyen?
Kérdező, egyébként nem, nem butaság:
- egyrészt később is ráérsz tanulni, már ha akarsz...
- nem csak diplomás emberekből áll az élet... Most pl. kifejezetten kiderül, hogy ha nincs pék, nincs eladó, nincs áruszállító, nincs mezőgazdasági dolgozó, akkor "behal" az élet.
Én csak egy érettségivel rendelkezek, nagyon sokáig gyárban tengtem lengtem, mert nem is akartam semmi lenni, meg nem is tudtam mi akartam lenni, meg lové se volt, hogy bármibe belekezdjek...
Aztán egyszer volt egy lazább nyári nap, ahol az ablaknál ülve bámultam a naplementét, és zenet hallgattam. Akkor azon almodoztam milyen jó lenne most letekert ablakkal mennu a nagyvilágba.
Ennek kb 6 éve. Elkezdtem sporolni a jogsira.
3 éve, hogy megcsináltam. Bevalvva nagyon nehezen jöttem bele. Nem a vezetés, hanem hogy a kamionozason belül is mit akarok. Ugye nemzetközi/ belföldi pinyvás/huttös.....
Kb 2019 júliusaba megtaláltam amit akarok, azóta tolom gőzetővel. És hogy mennyire megéri anyagilag. 2019 júliusban kereken 0 forint volt minden vagyonom, most 2020 áprilisba van 3 millió forintom, úgy hogy nem kell figyelnem semminek az árát (azota 550.000 alatt nem kaptam).
Hátránya hogy nincs időm semmire, és a komoly párkapcsolat esélytelen..... van egy lány, aki kitart de nagyon hiányzunk egymasnak. Talán annyi a szerencse, hogy őt is leköti most a karrierje.
Nem célom ennyit dolgozni, caak szeretnék egy házat valami eldugott kis helyen, ahol élek. Ez megvan lazitok, ha sikerül. Öszintén nagyin nehéz lenne már most kiszállni, oedig igazából nincs 1 eve hogy beindult. Ha otthon vagyok akkor is menni kell valamerre, amikor nincs meg a 600k akkor mar rossz... tehát inkább az a nagy veszély, hogy ki tudok e szállni belőle.
most semmiképp sem, mert nincs meló még azoknak se akik 20 éve nyomják... lehet ez épp ideiglenes stagnálás, de ha tovább gyűrűzik a válság eltarthat ez még hónapokig-évekig is, mint anno 2008-ban.
Másrészt nem mindenkinek van lehetősége egyetemre menni, én pl gyerekkoromban xartam az egészre, 2-3 as jegyek mindenből, és amikor huszonévesen megjött az eszem akkor már késő bánat volt mert nem vettek fel sehova, de úgy érzem nem is baj, mert az mindenre megtanít csak pont az életre nem. Meg akinek van egy kis esze és talpraesettsége saját vállalkozást csinál és az ötleteiből gazdagszik meg, és majd ő ad munkát a diplomásoknak.
Kamionozás jó dolog, ha szereted, ha csak a pénzt látod benne nyűg lesz. Valóban nem sok idő jut magára az életre, ezért ott kell kialakítanod, így pár év után már szinte tudom ott is csinálni azt amit otthon csináltam, szóval nem nagy érvágás nekem, család persze nem opció ebben az esetben, de valamit valamiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!