Véleményetek szerint a programozók esetén is létszámcsökkentések lesznek, vagy továbbra is elkérhetjük a millió közeli fizetést?
Én ilyen betanított munkás (ráadásul nem is 100%-ig programozás), 1 éves iskolarendszerne kívüli OKJ-s vagyok.
Kérdezem, hogy mi mégis mit csináljunk?
Ugorjunk a Dunába valamelyik hídről, mert nyomik vagyunk, amiért nem érettségi után mentünk nappali proginfóra hanem később, munka mellett képeztük át magunkat?
Meg ne haragudj, de egyébként az írásod stílusából is süt, hogy lenézel minket.
Ha engem elküldenek és nem vesznek fel sehova máshova (amire azért elég kicsi az esély, tekintve, hogy mennyi lehetőség van most is fejlesztők számára), akkor élek a megtakarításomból ameddig szükséges, aztán max. felépítem megint a karrieremet.
Egyszer megcsináltam, megcsinálom megint, ha muszáj.
Csak egy kezdőnek egyfelől nincs megtakarítása (pl elment bootcamp-re, OKJ-ra, esetleg proginfóból néhány félévre), másfelől nincs karrierje, nem fogják sehova felvenni, nem nevezhető jó (sőt, semmilyen) szakembernek se.
És tényleg annyi a főben járó bűne, hogy nem érettségi után ment nappali proginfóra vagy mérnökinfóra.
Az a szép a fejlesztői karrierben, hogy bármikor bármilyen irányba tudod képezni magad teljesen ingyen (max. az internetet kell fizetned, amit valszeg amúgy is megtennél). A neten megvan minden forrás.
Weboldalakat csinálhatsz, mobil appokat írhatsz, open source projektekbe szállhatsz be, gyűjtheted a reput Stackoverflow-n, Python libeket írhatsz és oszthatsz meg, nyelvet tanulhatsz stb., és ezek mind-mind igen jól mutatnak a CV-ben is referenciaként.
Persze könnyebb itt siránkozni.
Jó, csak egy 25+ éves nulla kilométeres kezdő be fog iratkozni egy suliba (jó, van ingyenes, pl a Neumann esti mérnökinfó, bár pl nekem se lett volna annyi félévem; vagy az iskolarendszeren belüli OKJ, de az összeegyeztethetetlen a munkával, így az ember az iskolarendszeren kívüli, félmilliósre fog menni).
Én eddig összesen majdnem 1 millió forintot költöttem programozással kapcsolatos képzésre, jó, ennek kb felét diákhitelből.
Volt, amikor a tanulmányaimat nem tudtam összegeyeztetni a munkával, akkor mukanélküli voltam pár hónapig.
Nem, nincs tartalékom.
Egy 0 kilométeres 26-30-40 stb éves KEZDŐNEK muszáj elmennie iskolába, aminek a zöme pénzbe kerül.
Csak mert úgy érzem, hogy azért kaptam meg a "siránkozás" szót, mert nincs félretett pénzem 1 évet itthon ülni.
Nyáron lett volna 2 éve, hogy tanulom ezt a sz-t.
Már hogyan lennék SZAKEMBER, aki egy irgalmatlan nagy válság közepette kell a cégeknek?
2 év tanulás után ti SZAKEMBEREK voltatok?
""Kedves"" 64% és 69%, vegyetek vissza az arcotokból.
Én (és a többiek, akik átképzik magukat) nálatok valószínűleg többet tanultunk, mert mi is elvégeztünk egy alapszakot, akár TDK-val, köztársasági ösztöndíjjal, jó jegyekkel, utána dolgoztunk, esetleg munka mellett is továbbképeztük magunkat. Majd UTÁNA a programozásra úgy nyergeltünk át, hogy 8 - 17-ig tartó munka mellette esténként és hétvégente kódoltunk. Igen, önszorgalomból is és igen, nemcsak azt, amit az iskolában feladtak.
Ideje visszavenni a nagy arcból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!