Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért alakult ki Magyarországo...

Miért alakult ki Magyarországon az a szokás hogy sokan nettó fizetést mondanak bruttó helyett?

Figyelt kérdés
Nagyon megtévesztő

2020. márc. 22. 21:56
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

"Te hogy számolnád a bruttom ha nem kérdezhetsz rá családi állapotra gyerekekre stb ?"

Egyszerű a dolog, mindenféle adókedvezmény nélkül kell ilyenkor számolni. Aztán legyen a munkavallalo haszna ha betegség vagy gyerekek miatt végül mégis többet kap! Ezzel a cégnek nem kell számolni, köze nincs hozzá. Normális cég nem is számol ezzel. Ahol gyanítható, hogy igen, ott érdemes utólag kérni éves bevallásban vagy inkább házastársnak igénybe venni. Nehogy már a munkáltató nyelje le az adókedvezményem!

2020. márc. 23. 09:41
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Mert a magyarok többbsége annyira egybites, hogy azt sem tudja mi az a nettó és bruttó.

Másik komoly ok, hogy a KKV szektorban gyakorlatilag 100%-ban fekete vagy szürke foglalkoztatás történik, a borítéknak meg nincs bruttója...

2020. márc. 23. 09:49
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

"ha nem kérdezhetsz rá családi állapotra gyerekekre"

Két normális leendő ügyfél (munkavállaló-munkáltató) között egy interjú bértárgyalási szakaszában ez nem kellene, hogy problémát okozzon. Nyilván vannak személyiségi jogok. De ha foggal körömmel ragaszkodik hozzá mindenki, feljelentgetjük a leendő munkáltatót mert rákérdezett a családi állapotomra, nem fogunk egyről a kettőre jutni. A két felet meg normál esetben két normális ember képviseli. Legalább 150 állásinterjún voltam már életemben, soha nem háborodtam fel hasonló kérdésen, soha nem tették fel olyan formában ami okot adott volna a felháborodásra.

2020. márc. 23. 10:19
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Mert a multikon és az állami cégeken kívül minimálbér + zseb a bevett szokás. Így a bruttóból nem jönne ki a nettó, márpedig sokan nem szeretnének stadionra és Tóni helikopterezésére fizetni.
2020. márc. 23. 16:25
 15/20 anonim ***** válasza:

Leginkább azért mert sokaknak fogalmuk sincs a kettő közötti különbségről.

Szerintem a legegyszerűbb ha az ember kiszámolja mekkora bérigénye van nettóban, majd az felbruttósítja és azt az összeget mondja a leendő munkáltatója felé. Aztán ha jár adókedvezmény, ilyen olyan pótlék stb. az már csak pluszban jó a munkavállalónak. De ömnmagában a nettó bérnek semmi értelme, hiszen ez sok körülménytől függhet.

2020. márc. 24. 11:03
 16/20 anonim ***** válasza:
Miért érdekelne engem a bruttó fizetésem? Engem az érdekel, hogy én mennyit kapok meg.
2020. márc. 24. 14:49
 17/20 anonim ***** válasza:

# 11

Szoval ha vannak gyerekeid akkor kitalálod mennyi nettot szeretnél, majd kiszámolod a bruttoját, majd a kapot bruttónak a nettoját kedvezmények nélkül. amit majd bemondasz a cégnél hogy ők utána kitudják belőle számolni a bruttot amit fizetniük kell. Teljesen logikus.

A meglepetés külömbség ilyen esetben pedig a cégnél jelentkezik nem nálad.

2020. márc. 24. 18:37
 18/20 anonim ***** válasza:
17: nem tudom minek kavarsz. Van egy nettó/bruttó amit akarok, mert tudom mit ér a munkám. Annyit kérek. A gyerekek után járó adókedvezmény egy extra ezen felül. Igen, történetesen pont van 3 gyerekem, de ettől még pont ugyanúgy alakul a berigenyem mintha nem lennének.
2020. márc. 26. 15:51
 19/20 anonim ***** válasza:

"Miért érdekelne engem a bruttó fizetésem? Engem az érdekel, hogy én mennyit kapok meg. "

Amíg nem voltak gyerekeink engem se érdekelt... De 3 gyereknél azért már nem mindegy, hogy maximálisan ki tudjuk használni az adókedvezményeket vagy sem. 99 ezer/hó a gyerekek miatt, évi 2x150ezer egészségpénztár.

2020. márc. 26. 15:54
 20/20 anonim ***** válasza:

Igen, ezt értem, de engem továbbra se érdekel, hogy a munkaadóm és az állam mit bizniszel. Az érdekel, hány forintos utalás érkezik a számlámra a hónap x. napján. Ez független attól, hogy 0, 3 vagy 10 gyerek van otthon.

Mármint érted, nyilván oda kell figyelni a saját bérpapíromra, de ha valaki azt kérdezi hogy mennyit keresek, akkor semmi értelme a bruttót mondani.

2020. márc. 26. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!