Ti hogyan spóroltok? Van bevált módszeretek? Főleg olyan emberek tippjei érdekelnének akik nem sokat keresnek.
Ami még szerintem hasznos, az a kiadások monitorozása és a havi költségvetés készítése.
A kiadásoknál érdemes egy reprezentatív hónapban írni egy XLS táblában/kockás füzetben minden egyes kiadást (a 200 forintos kávétól kezdve a 30 ezres cipőig mindent) és a végén összevetni. Vannak erre kiadáskövető mobilappok is, ezek előnye, hogy automatikusan kategorizálnak. Elég macerás, de ha egyszer sikerült, akkor meglepő összeketet sikerülhet megfogni (pl. egy 200Ft-os kávé az automatából minden hétköznap, heti 1000Ft, az egy hónapban 4000. Éves szinten 48.000Ft megkatakarítás, pedig csak egy észrevétlen pici kiadás).
A másik módszerem, hogy egy Excel-táblába beírom a havi jövedelmemet, majd kivonok belőle minden várható költséget, így kapok egy nagyjábóli képet arról, hogy mennyit csíphetek le. Azt a módszert én is alkalmazom, hogy havi 100 ezret automatikusan átutalok a takarékszámlámra, plusz a nyugdíjszámlára és a befektetési számlára valót csoportos beszedéssel levonják még hó elején, a lakásbérletre valót leveszem készpénzben, így ami marad, az képezi a további esetleges takarékoskodás alapját. Fontos, hogy mindig maradjon a váratlan kiadásokra, illetve szórakozásra egy olyan összeg, amiből már nem kell erőlködve spórolni.
De alapvetően egyetértek azokkal, akik először magukat fizetik ki, így a hónap további részében már csak a megmaradt pénzzel gazdálkodnak.
32: nem kell kockáspapír, de excel se!
Van pár jó kis app, amivel a mobilodon rögzíteni tudod a kiadásaidat.
Nyugodtan húzzatok le emiatt, de akkor is elmondom: ugye azt tudjátok, hogy a mobilon lévő appokban adatokhoz hozzáférhet a mobilszolgáltató, a Face, stb. Okostelefonokon van is ilyen engedélyeztetés, ahogy sokan simán rányomnak, hogy igen, engedélyezem, mert különben nem tudnak használni bizonyos szolgáltatásokat.
Azért én nem verném nagydobra a kiadásaimat... Nem azért, mert bármi titkolnivalóm van, csak senkinek semmi köze hozzá. Épp elég, hogy a bankkártyás vásárlások alapján még azt is tudják - ÉS MONITOROZZÁK IS - hogy az ember milyen WC papírt használ :D és :-(
És aki nem hiszi el a fenti dolgokat, annak elmondom, hogy egyszer, kb 3 éve, a Facén a "kit ismerhetek"-ben felhozott egy olyan nőt, akivel SEMMILYEN közös ismerős nincs, látszólag semmiféle közös kapcsolatot nem lehetett a neten beazonosítani. Kérdeztem is tőle, hogy vajon ez hogy lehetséges, hogy feldobta a Face, mint ismerőst - Ő se tudta.
Kb. fél évvel ezután jött a Face botrány, hogy a Face hozzáfér olyan adatokhoz is, amihez nem lenne illetékessége.
És ekkor döbbentem rá, hogy bár a Facén nem volt közös ismerősünk, de a TELEFONOMBAN BENNE VOLT A NEVE a névjegyek között, s vagy így vagy a híváslista alapján dobta be!!! Nagyon durva...
Tessék, aki nem hiszi, járjon utána :-)
Meg itt:
35-ös, meglepődnél, hogy mennyi mindent tudnak akár rólad is.
Nyugodtan olvasd el a fenti linkeket is és ezt is:
Attól, hogy ha a teve a fejét a homokba dugja, attól még a sivatag ott van :-)
36: De nem érted, hogy NEM ÉRDEKEL....??? (amúgy meg nincs FB-om)
Mobiltelefont se használsz? A csúnya gyapjas alakváltók minden lépésedről tudnak! :-DDD
37, látom csak a kötözködés megy, amit írtam, azt nem olvasod el: a telefonom híváslistája alapján dobta ki a Face. És de, bankkártyát is használok, képzeld el, sőt, vásárolni is szoktam vele.
" De nem érted, hogy NEM ÉRDEKEL....??? "
Akkor nem Neked szólt az írásom, lehet görgetni tovább :-)
Nem fogok vitatkozni Veled, mert nekem kötözködésre nincs időm - csak leírtam, hogy érdemes azért elgondolkodni ezeken a kiadási/költségvetés appokon.
Amúgy elég vicces, hogy én vagyok a "kőkori", de neked nincs Facéd :D -
Nekem meg van.
Ja, mert attól lesz valaki modern, hogy van FB-accountja...
engedd meg, hogy :-D :-D :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!