Ti hogyan spóroltok? Van bevált módszeretek? Főleg olyan emberek tippjei érdekelnének akik nem sokat keresnek.
Na, ma is jól szórakoztam a Gyakorin: egy másik kérdésnél azt írtam - és ez így igaz - hogy nem tudok gyümölcsöt venni, mert nem jut rá, erre lehúztak, gondolom azért, mert itt mindenki 500 ezret keres.
Itt azt írtam, hogy ha albáérletben lakna a 17-es, akkor nem lenne olyan sok az a 200 ezer - erre is lehúztak.
Szóval mindegy, hogy "van rajtam sapka vagy nincs rajtam sapka", "meg kell verni" (mint a "viccben" a nyuszikát)
Ha valaki nem ismerné a viccet:
" Találkozik a róka és a farkas az erdőben. Így szól a róka:
- Te! Verjük meg a nyulat.
- Jó, de miért? - kérdi a farkas.
- Ha sapka van rajta, azért, ha meg nincs rajta, akkor azért! - válaszol a róka.
Odamennek a nyúlhoz, és agyba-főbe verik szegényt. Másnap a róka újra rákezd:
- Te! Verjük meg a nyulat.
- De már tegnap megvertük! - válaszol a farkas.
- De ma megint verjük meg! - erősködik a róka.
- Na jó, - áll rá a farkas - de ma miért kapjon?
- Odamegyünk hozzá, és kérünk tőle cigarettát. Ha füstszűrőst ad, akkor azért, ha meg nem, akkor azért.
Odamennek a nyúlhoz: - Te nyúl, adj egy cigarettát!
- Füstszűrőst, vagy nem füstszűrőst parancsoltok? - kérdi a nyúl.
Mire a róka:
- Nézd, az anyja szentségit! Megint nincs rajta sapka."
A gyümölcsös kérdés:
29%
"Nem, nem fura kérdés - sajnos szinte semennyit, mert NEM JUT RÁ!!
Nagy ritkán, ha valami nagyon le van árazva, akkor veszek, általában egy hónapban 1 alkalommal, max 500 ft-ért :-("
Na de közben itt már rányomott valaki a 40 % -omra, szóval kezd helyreállni a világ rendje :D :D
A végén még kiderül, hogy albérletben tényleg nem olyan sok az a 200 ezer.
Egy meghatározott összeget utalunk mindketten közös számlára minden hónapban és erről költünk. A maradékot mindenki úgy kezeli ahogy akarja.
Ha nem elég a közös pénz, akkor kiegészítjük azt.
Alapvetően kevesebbet költünk, mint amennyi a bevételünk. Ez az alap.
Mikroszinten nem spórolok, nem keresem a boltban az olcsóbb párizsit, meg nem váltok szolgáltatót, ha máshol 600 Ft-al olcsóbb a díjcsomag, nem érdekel, ha drágább kocsmába megyünk a haverokkal, mert ezen a szinten szerintem a folyamatos mentális teher minden költéssel kapcsolatban többet árt, mint amennyit használ amit megspórolok. Nem megy sokra a sok kicsi, egyszer kiszámoltam, havi 30-40e-t tudnék így megfogni, ennyit meg nekem nem ér. Akkor inkább ezt az energiát belefektetem valamibe, amivel megkeresek ennyit.
A nagyobb költéseket sokkal egyszerűbb visszafogni ha szükséges. Amikor lakásra gyűjtöttünk, akkor nem vettünk évente új flagship telefont, nem vettünk erős új kocsit, nem mentünk Balira nyaralni, nem vettünk robotporszívót, stb. Ezzel milliók maradnak a számlán évente.
Persze ez feltételezi, hogy van miből félretenni. Ha a havi 30e sok pénznek hangzik, én inkább a bevételi oldalon próbálnék változtatni, nem várat építeni a semmiből.
Saját vélemény ezért nem kell lepontozni , mert nem átlagos módszer , és nem azért irom hogy mindenki igy csinálja csak tipp:
Van egy kissebb raktárhelyiségem othon=spájcz.
Oda gyűjtök olyan élelmiszereket amelyek több évig is eltartanak. Vákumos csomagolásban, hűvös száraz helyen raktározva , és konzerveket mert azok több évig is eltartanak tapasztalataim szerint ha megfelelően vannak tárolva. Van olyan konzervem ami már több éve megvan és még mindig ugyanolyan jó, mert igy eláll akár 10-30 évig is.
Miért jó ez a spórolási módszer? Több okból: Elsősorban nézzuk az árakat: Ezelőtt 1 éve mennyi volt x-y termék és most már sokkal drágább ha ugyanazt megvenném.
Másik ok: Minig van hova nyúlni ha vmi épp nincs othon és enni szeretnél.
Másik ok: Amikor akciós 1-2 tartós! élelmiszer akkor érdemes többet is venni belőlle , és azt raktározni.
Példaul a tisztálkodó szereket, wc pappírt is vehetsz többet mert az eltart.
Tartsd meg a blokkot és nézd meg kb. 1 év után mennyit spóroltál hogy akkor vetted meg és nem most amikor sokkal drágább.
A másik az hogy garantáltan 1 év mulva sokkal drágább lesz minden.
Mindig olyan termékeket vásárolj amit alapból megveszel és alapból szeretsz fogyasztani. Én nem hiszek a pánik vásárlásban, de abban igen hogy tudatosan raktározol ez sokkal nagyobb biztonsagot ad.
Igy ezzel a módszerrel sokat tudsz spórolni és lehet nem pénzt de annál nagyobb értékeket gyűjtesz, hosszutávon több pénzed is marad mindamellett hogy ami fontos és lényeges megvan. Ez ad egy stabilitást is.
Ez egy kicsit csalóka módszer, #28.
Nyilván párezer ft-ot nem lehet "befektetni", de az ilyen előrehozott vásárlás nem mindig spórolás. Ha valami jó hozamú értékpapírba fektetnéd a pénzt, lehet, hogy többet eredményezne. Ezen kívül:
Sosem tudhatod, mi lesz jövőre mégolcsóbb, mégakciósabb.
Maga a módszer (tartós akciós cuccokból való betárazás) alapvetően jó, de nem mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!