Ti hogyan spóroltok? Van bevált módszeretek? Főleg olyan emberek tippjei érdekelnének akik nem sokat keresnek.
13-as válaszával maximálisan azonosulni tudok.
-Első nagyon fontos dolog a tudatos vásárlás: szükségem van rá? Megér annyit? Pl. nem értek embereket, hogy megveszik a 8 tekercses WC papírt 1.000 ft-ért, holott ugyanazt a minőséget akár feleannyiért is lehet kapni. Nem mindegy? -hiszen így is úgy is a lefolyóban végzi :-)
-"Van-e értelme beugarni a mekibe, mikor 20 perc múlva otthon vagyok és tudok ott is enni."
Na ezzel is nagyon sokat lehet spórolni, több ezer ft-ot havonta.
- A harmadik: figyelem az akciókat, s amit rendszeresen használunk, abból "betárazok". pl. kávé, capuccino nálnuk elég sok fogy, akár 3-4 capuccinot (zacskós) is megveszek egyszerre, ez egy leárazásnál simán 200 ft-ot kitesz. De mondhatom ezt az olajra és minden olyan dologra, ami tartós élelmiszer (száraztészta, konzerv stb). Ezzel a "taktikával" havi szinten több ezer ft-ot lehet spórolni.
Hmm most így konkrét példát is tudok mondani: a kötelező gépjármű biztosításom éves díja az egyik szolgáltatónál az évek során felkúszott 85ezer forintra. Most utánanéztem picit egy kalkulátot weboldalon és találtam olyan társaságot, ahol kereken 40ezer helyette az éves díj. Ez éves szinten 45ezer forintnyi megtakarítás.
Tehát például tájékozódással is lehet spórolni. De ha van káros szenvedély, azt is le lehet rakni. Egyéntől függ, de tőlem az is elvitt éves szinten 140ezret.
Szüleimnél élek szóval ez már alapból nagy spórolás. A fizetésem lehető legnagyobb részét megpróbálom félretenni, és csak a minimálisat elkölteni. Nekem nagyon ingadozó a bérem, egyes hónapok között akár nettó 100 ezer ft különbség is lehet! A lényeg, hogy amikor jól kapok ne csábuljak el valamilyen drágább dolog iránt. Mindig végiggondolom, hogy: "kell ez nekem? Tényleg szükségem van rá? Ki fogom tudni használni? Ha van belőle egy régebbi modellem (pl. Telefon, szgpéhez valamilyen alaktrész) akkor megéri e az újat megvenni, fogom tudni 100%-ban használni". Ha ezekre nem a válasz akár csak egyszer is, nem veszem meg a kinézett tárgyat.
Van pár dolog amire viszont mindig költök, pedig lehetne sokat spórolni rajta. Pl: hétvégente elmegyek haverokkal bulizni, iszogatni vagy csak úgy valami közös programra. Erre havi szinten legalább 25-30 ezer elemegy, de ennyi szociális élet egyszerűen muszáj. És szintén ilyen dolog, amikor valamire ki kell adni a pénzt pl: jelenleg fogorvoshoz járok minden héten és rendberakatom a fogaim. Azt hiszem ez viszont olyan dolog amin nem érdemes spórolni.
További spórolós tippek: nincs kocsim, mert nincs szükség rá, biciklivel járok mindenhova. Ez szintén hatalams összegű megtakarítás éves szinten.
Ruhára is nagyon ritkán költök, fölöslegesen nem halmozom a göncöket, mert 90%-át úgysem hordanám. És nem veszek "márkásat" soha semmiből, mert ugyanott készül, ugyanazon emberek keze által. Így nagyjából évi 1-1,5 milliót félre tudok tenni. Még így is sok pénz elfolyik valamerre, tekintve, hogy kb. 2,5 millió az éves fizum átlagban. Szóval van még hova fejlődni. :)
17-es: Ezt te sem gondoltad komolyan haver, jézusom..
Úgy írtad ezt le mintha 100 ezret keresnél miközben nem is és a kérdésemben elpofáztam, hogy olyan válaszolókat várok akik viszonylag keveset keresnek te pedig ideköpöd ezt :)
Röhej felsőfokon.
Hát, kérdező, a 17-es azzal kezdte, hogy a szüleinél él, ezzel nagyon sokat spórol. Azért gondolkodj el azon, hogy ha nem a szüleinél lakna, akkor az a havi 200 ezer egy albérletben élve, a mai kaja és közlekedés árakkal számolva nem olyan nagyon sok ám...
Nem mondom, mi ketten együtt kapunk annyit, de saját lakásban élünk :-)
Bocsánat, teljesen félreértettem a 17-es válaszolót mert gyors elolvastam és azt hittem 2,5 milliót keres, de az csak az éves keresete:D...
Ne haragudj rám, még egyszer és köszönöm a tippjeidet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!