Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Vegyésztechnikus OKJ-vel jól...

Vegyésztechnikus OKJ-vel jól lehet érvényesülni? Részletesen lentebb.

Figyelt kérdés

Jelenleg II. éves biológia szakos hallgató vagyok (22).

Kb kiskamasz korom óta természettudományokkal, de leginkább egyed alatti biológiával akartam foglalkozni.

El is mentem biológia BSc-re és kezdetben az MSc-t is magától értetődőnek vettem, hogy azt is minimum megkezdem.

De mostanra kiégtem.

Egyszerűen tömören: ez egy gagyi szak.

Semmi gyakorlati ismeretre nem teszünk szert, semmilyen szinten nem látunk bele egy labor működésébe, és szánalmas/röhelyes bifláztatás megy...

Holnap azért fogom elbukni az egyik tárgyat, mert 120 növénynévből "csak" 70-et tanultam meg eddig latinul (+család latinul).

És márciusban jöhet a következő adag (ott "csak" 90 növény). Tavalyi félévben ugyanez...

És jövő félévben full ugyanez lesz, csak már állatokkal.

De van most egy másik "drága" tárgy is (humánbiológia) ahol az emberi test összes csontját, izületét, csontfelszínét biflázzuk latinul...

Jóóó kis biflázás. 6. Osztályos versmagolás ugrik be erről (természetesen egy hónap múlva már senki se menne át ugyanazon a felmondáson).

Nekem ebből elegem van, nem ezért jöttem, nem erre akarom elb###ni a legjobb éveimet, és soha nem is akartam ilyesmikkel foglalkozni. Ezeken túl egész konkrétan nulla piaci értéke van ennek a "tudásnak".

Talán ha 7 tárgyam van a kb 25 kötelezőből a képzés alatt, amire azt mondom hogy ez hasznos, és nem laxikális bullshit.

A vegyésztechnikus OKJ-t néztem ki magamnak.

Gyakorlatias, célirányos, és senki nem elméleti szakember képzést vár onnan.

Mit gondoltok?

Nekem az a tervem, hogy ha azt elvégezném, akkor utána mehetnék valami céghez labor asszisztensnek. Aztán ha ott elég tapasztalatot szereztem, akkor esetleg haladhatok feljebb is.

Nem akarok akadémiai díszdoktor lenni, de kutatni szeretnék idővel.

Lehetséges?

Köszi

2020. febr. 26. 12:34
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
A kérdésre válaszolva: gyerekkori barátom Vegyész technikusként végzett. Jelenleg Tiszaújvárosban dolgozik a MOL Petrolkémia új gyárában - illetve leendő új gyárában -mivel még nem indult el a termelés, de már készítik fel rá az embereket. Ő irdatlan jól keres ezzel, havi nettó 400-500 között.
2020. febr. 26. 21:43
 12/26 A kérdező kommentje:

Na, ha nagyon megy értelmeset is tudsz szólni.

És örüljünk együtt hogy vannak olyan fetisiszták, akik élveznek random adatokat tanulni.

Karácsonyra telefonkönyvet kérj.

Mindenesetre valahogy nagyobb hasznát látom érteni a CRISPR/Cas rendszer működését, vagy a western blot-ot, mint tudni hogy a "graveolens" az esetek túlnyomó részében magyarul úgy szerepel a fajnévben hogy "kerti".

De mondom, aki a biflázásra izgul fel... not my business

2020. febr. 26. 21:56
 13/26 A kérdező kommentje:

"Bagi diáiban van logika"

Jóvan kiscsillag. Mára megvolt a napi szarvicc adag.

És ja, ezt a Tölgyesi is mondta már, hogy lazán indíthatnának egy külön szakot ökológus képzésre (vagy cakkumpakk nevezzük szupraindividuális biológus képzésnek). Ott lehetne orrba-szájba terepgyakorlatozni. Egy molekuláris biológusnak ez annyit ér, mintha a bizánci cserépedény készítésről tanítanának...

De asszem sejtem ki vagy, volt már pár vitánk. Full alkalmatlan vagy arra hogy megérvelj álláspontokat, és infantilis módon elkezdesz személyeskedni.

Lásd itt is: Legelső hsz-ed, amit amúgy páros lábbal töröltethetnénk is, mert semmilyen szinten nem a kérdésre válaszoltál, pusztán a végtelen lenézésedből cseppentettél egy kicsit.

2020. febr. 26. 22:05
 14/26 anonim ***** válasza:
21%
Itt egyedül te vagy kiscsillag a 22 éveddel szerintem. 250 ember kezd biosz szakon évente, a mi évfolyamunkból is kb. 10-en végeztünk időben, a hozzád hasonló ostobák kihullanak. Nem való nektek a kutató lét. Igen, lenéznek, jól érzed. Te még azt sem fogod fel, hogy te vagy az ostoba és komolyan egy szakot szidsz. Meg az oktatókat. Meg az egyetemet. Meg úgy mindent. Ne zavarjon, hogy jó páran elvégeztük már a szakot, molekuláris biológusok vagyunk, kutatunk. Á nem, ez biztos csak tévedés, hisz egy kis pisis megmondja, hogy ez a szak sz.r :) Csak mert nem akar ökológiát tanulni, meg fascit. Szerinted melyik molbis akar? Semelyik, de ez kell ahhoz, hogy egy átfogó képed legyen a biológiáról. Nem fogsz tudni összefüggéseket átlátni, ha csak 1 szakterületre koncentrálsz és semmit sem tudsz az alap dolgokról. Pl. hogy mi fán terem az -aceae és mi benne a logika. Nem érdheted, mert még csak teljesíteni sem sikerült másodéves létedre egy első éves tárgyat. Röhejes vagy. És nem, nem volt még szerencsém hozzád
2020. febr. 26. 22:22
 15/26 A kérdező kommentje:

Csak eljutunk oda hogy szolgalelkű kis hülye vagy, aki még a négy fal közt se mer saját véleményt megfogalmazni :D

Van neked bármihez merszed?

Vagy bárki aki feletted van, annak mindenben csak igaza lehet? Tekintélyelvű birka vagy, aki a biflázásra fordított eszetlen mennyiségű energiája miatt berágott mindenkire akinek volt élete is az egyetemen. Aztán savanyúuborkaként vered a melledet, mintha a diploma az emberi minőségeden is dobott volna.

2020. febr. 26. 22:26
 16/26 A kérdező kommentje:

"Pl. hogy mi fán terem az -aceae"

Érteni valamit meg érdeklődni valami iránt két külön dolog.

De ez má' megint csak kritikus szemléletet igényel. Aki full birka, és elé tolnak egy telefonkönyvet hogy "Holnapra tessék tudni A-tól Z-ig", az ezt nem érti.

Remélem szakmai kérdésekben kevésbé vagy hülye, és nem fogod üvegbe tenni a folysavat...

2020. febr. 26. 22:31
 17/26 A kérdező kommentje:

Amúgy egy ilyen helikopter mit csinál gyakorin?

A császár lejött körülnézni hogy él a szutykos jobbágyság, vagy mi? :D

2020. febr. 26. 22:33
 18/26 anonim ***** válasza:
70%
Oh te jóég, kiscsillag, ne égessd mar magad itt az összeesküvés elméleteiddel. Szerintem már lejött mindenkinek, hogy vannak problémáid. Felesleges itt begőzőlve ontani a baromságokat. És nem hiszem, hogy egy vegyésztechnikusi képzést el tudnál végezni, ha egy szimpla alapozótárgy sem sikerült eddig. Mondanám, hogy nem szégyen ez, de az :) Ne haragudj, de abba a pár órába, míg ezt annó megtanultuk a sörkertbe, nem volt időm besavanyodni, ez még nem az a szint
2020. febr. 26. 22:46
 19/26 anonim ***** válasza:

A biológus szak az egyik leghasznosabb, legérdekesebb képzés amit csak el lehet képzelni, ha

1. érdekel a biológia,

2. jó egyetemen tanulod (ELTE, Szeged, Debrecen, Pécs jó).

Az alapképzés során meg kell szerezni némi fajismeretet is, de ez nem olyan vészes. Az érdekesebb élettani, biokémiai, ökológiai tárgyak 3. évben, illetve majd az MSc-n jönnek. Ha kutatni akarsz akkor PhD-re van szükséged, ahhoz előbb BSc majd MSc kell, ezt máshogy nem lehet.

A középfokú szakképzések kora lejárt, mert a világ gyorsan változik így a technológia is. A jó egyetemek nyújtanak olyan képzést amire később továbbképzések-átképzések sora építhető, márpedig a jövő az élethosszig tartó tanulásról szól.

2020. márc. 2. 15:01
 20/26 A kérdező kommentje:

"Ha kutatni akarsz akkor PhD-re van szükséged, ahhoz előbb BSc majd MSc kell, ezt máshogy nem lehet."

Na látod, lejárhatna már ez a katedra alapú hülye rendszer is.

Irreális hogy az átlagéletkor (75-78) tekintetében az életünk első 28 évét tanulással töltsük, és tulajdonképpen csak a vizsgák időpontjai, meg a képzés során egymásra épülő tárgyak miatt tartsanak 5-6-7 évig diplomák...

Az egyetem baromi gyorsan letudható lenne, csak szándékosan van nyújtva plusz 2-3 évvel a szükségesnél.

Azalatt jól kivérzik az akinek nincs jó háttere.

"de csak rajtad áll".

Hogyne...

És az a szomorú hogy elméletileg az égegyadta világon semmi ok nincs arra, hogy miért ne lehetne hasznos ismeretekben gazdag, célirányos, professzionális közoktatást csinálni, amiben a későbbi tanulmányainkat jelentősen megkönnyítő ismeretekre tehetnénk szert.

Bizony simán lehetne úgy specializálódni már 17 éves kor körül, hogy legkésőbb 22 évesen már MSc diplomája legyen az embernek.

(azért köszi hogy leírtad hogy a BSc után jön az MSc... Szorzótáblát nem akarod leírni, hátha nem tudom).

Rengetegen emiatt a sehova nem haladó csigatempó miatt hagyják ott az egyetemet, mert nincs különbség az ember piaci értékelésében ha 3-vagy ha négy évet végzett. Ami szomorú, mert azt a benyomást kelti, mintha egész évek lennének értéktelenek, és "mindent vagy semmit" alapon működne az egész (mert úgy működik).

2020. márc. 2. 15:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!