Mit szóltok hozzá, hogy nőtt a minimálbér?
Ismét jobban teljesítünk! Már megint többet keresünk.
De akkor miért drágul minden, miért egyre nehezebb munkát találni, és miért ilyen erős az euró... Ja hogy a forint a gyenge, bocsi.
> Mit szóltok hozzá, hogy nőtt a minimálbér?
Eltörölném a minimálbért úgy, ahogy van.
"Eltörölném a minimálbért úgy, ahogy van."
Egy fejlett gazdaságban működne is.
Viszont a poszt szovjet térségben a legtöbb munkáltató egy g_ci.
Ha nem lenne kikényszerítve az emelés, meghatározva a minimálbér, akkor kb egy tál rizsért dolgoznának sokan.
Kérdező, te írod:
BRUTTO NETTO
2015 122.000 79.910
2016 129.000 85.785
2017 161.000 107.065
2018 180.500 120.033
2019 195.000 129.675
2020 210.600 140.049
AKKOR MEG MI A BAJ???
Ez kb. KÉTSZERES növekedés 4 év alatt!
Mi kéne bmeg, hozzák le neked a csillagot az égről? Nyilván akkor is gunyorosan írnád, hogy "jobban teljesít.."
Mellesleg nem totál lúzer senkik nem keresnek minimálbért, se 2015-ben, se most.
Kedves kérdező,
Miért a garantált bérminimum összegét írtad be a minimálbérnek az egyik kommentedben?
A minimálbér nettóban 107 ezer ft
Munkáltató is vagyok, mellette félállásban alkalmazott is. Annak, hogy nőtt, örülök, annak, hogy ennyivel, nem. Az a gond, hogy tetszik, nem tetszik, a bérköltség pont olyan költség, mint az, hogy alapanyagot vagy áramot vásárol a cégem. Csak míg az átlagos infláció 3% körül van (tehát a legtöbb dolog átlag ennyivel drágult), a bérköltség növekedése ennek majdnem a háromszorosa. Ezt pedig be kell építenünk az árainkba, különben veszteségesek leszünk.
Csak ha én jófej vagyok, munkahelyet teremtek és tartok fenn, lassan behozhatatlan versenyhátrányban kerülök azokhoz képest, akik a termelés egészét automatizálják, és azonos üzemméret mellett ötödannyi alkalmazottjuk sincs, mert a gépek vásárlása és fenntartása kevésbé drágul, mint a munkabér. Ennélfogva nem tudunk versenyezni az áraikkal.
Engem ez szerencsére kevésbé érint, mert tevékenységünkből adódóan mindenki jóval többet keres a minimálbérnél, és pont ezért az én alkalmazottaim "csak" 4%-os béremelést kaptak. De látom, hogy a környező kisvállalatokat megöli a béremelkedés.
De a legjobban talán az zavar, hogy annak ellenére, hogy a csapból is az folyik, hogy milyen jól teljesít a gazdaság, reálértéken sereghajtók vagyunk az EU-ban a bérek tekintetében, mindezt úgy, hogy a béreken az egész kontinensen nálunk vannak a legmagasabb adók (munkáltatói és munkavállalói részen egyaránt), és végül, mikor az eleve nem sok pénzt még leadóztatva megkapja a munkavállaló, akkor azt elköltheti a világ legmagasabb ÁFA-kulcsával rendelkező országában...
#16, én komolyan nem értelek.
1. sírsz, hogy túl sokkal emelik a minimálbért, de hálisten neked nem kellett ennyivel emelni
2. sírsz, hogy túl alacsonyak a bérek az EU-hoz képest
Most akkor mi legyen? :P
Egyébként én automatizálnék, és leszrnám, hogy kivel mi lesz. Úgyse lesz jó a pórnépnek soha. Akkor már jobb, ha most megszokják a jövőt, mint ha 50 évesen küldenék el őket emiatt, mert úgyis ez lesz. Ha az ember nem akar saját magán segíteni, pl. továbbképzéssel, akkor az Isten se tud.
# 16
Úgy tűnik te vagy itt a legértelmesebb. Ahogy elnézem a fideszes aktivisták is benéztek 14-es jelenlétében.
De ha már mindent automatizálsz majd akkor ki fog nálad vásárolni ha nincs jövedelem amit elköltsenek. Ez is a gazdagabb gazdagodik a szegényebb még szegényebb elvet támogatja. Középosztály már nincs is Magyarországon kb.
De nyilván az a lényeg hogy minél hatékonyabb legyen minden.
#15 igazad van kis pontatlanság .
Nekem csak az a bajom, hogy ezt az emelést majd máshol levonják... És akkor mondják, hogy miért nem tud örülni a magyar semminek. Hát mert pontosan tudom, hogy nincs ingyen semmi. Legalább is a tapasztalatok ezt mutatják. Semmiből nem lehet pénzt csinálni. Oktatás hanyatlik, fiatalok kimennek. Mitől teljesítene jobban az ország? Mert nőtt a minimálbér? Szóval értitek ...
Kérdező:
"Ahogy elnézem a fideszes aktivisták is benéztek 14-es jelenlétében."
Én nem vagyok semmilyen aktivista, te viszont szerintem az vagy. Ennek a kérdésnek nem itt kéne lennie. A számokat te magad produkáltad a kérdésedhez, amiből világosan látható, hogy ez folyamatosan nőtt, és a végére MEGDUPLÁZÓDOTT. Ilyen rövid idő, tehát 4 év alatt. Ezek alapján Magyarország jobban teljesít? IGEN. Kész, kérdésed ezzel megválaszolva, lezárva.
De persze ha "univerzális kitekintést" akartál volna nyújtani, akkor azt is beidézhetted volna, hogy az ezelőtti ciklusban (=Fidesz előtt) MENNYIVEL nőtt évente a minimálbér?
Erről beszéljél, vagy menjél a politika szekcióba, mert ez a kérdés tartalmilag nem gazdasági, inkább agitációs, ez nyilvánvaló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!