Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Multicégnél műszaki területen...

Multicégnél műszaki területen mérnökként dolgozni. Előnyök, hátrányok?

Figyelt kérdés
Kinek ajánlható? Milyen beállítottságúaknak? Egy szűk területen kellene dolgozni, ami szakmailag nem túl nagy kihívás, de annál jobban szabálykövető, pontos munkavégzést igényel... Saját tapasztalatokat, véleményeket meghallgatnék legszívesebben. Köszönöm szépen előre is!
2019. dec. 29. 22:10
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
88%

Én multinál kezdtem műszaki pályán, egyszer fél évig, egyszer 3 napig bírtam. Azóta magyar tulajdonú kis cégeknél dolgozom, nem mennék vissza nagy céghez. Leírom miért.

Multinál mindig elfojtva éreztem magam, kreativitás nincs díjazva. Nagyon sok olyan buta megoldást kellett erőltetnem, ami alapból eszembe sem jutna mert lassú vagy nem elég alapos. A műszaki folyamatokban csak felügyelet, esetleg rendszerterv szinten veszel részt, az effektív mérnöki tervezést igénylő feladatokat kiadják kisebb (itthon általában magyar) cégeknek. A randlétrán nem tudsz érdemben feljebb lépni, a fizetésed lehet megduplázódik 5 év alatt, de pozícióban egy mérnök csoportvezetőnél nem nagyon tudsz föntebb menni. Ha föntebb is kerülsz, nem jár érdemi anyagi juttatással, csak egy fogaskerék leszel a gépezetben akin nagyobb a felelősség -> magasabb pozícióból fognak számon kérni. Nincs szükség komoly, valós mérnöki/műszaki tudást igénylő továbbképzésre. Ha esetleg olyan pozícióról van szó ami magasabb szintű képzettséget igényel mint egy mérnöki diploma, akkor oda olyan embert vesznek fel akinek már megvan. A fizetésed fix, nem fizetnek túlórát, ha akarsz sem tudsz többet keresni az alap béred + cafetériánál. Ellenben van 13. havi fizu, bár ahogy hallom ezt is egyre több helyen elveszik. A közeg számomra szintén nem túl vonzó, egy lindabos csarnokban napfénytől elzárva poshadsz a monitor előtt egész nap, kivéve amikor le kell menned a termelésbe ugyan azt az 5-10 gépet felügyelni, amit tavaly meg az előtt is vizsgáltál, és már 10 éve is elavult technológiával üzemelt. Bármilyen jellegű problémád van, egy tortúra eljuttatni a gondolataidat az illetékeshez, és hetek telnek el mire választ kapsz. Nagyon sok pozícóban találkozol hozzá nem értő emberrel, amitől degradálva érzed magad (én legalábbis).

Kisebb (10-50 fő) cégnél ilyeneket nem tapasztaltam. Rugalmas munkaidő, tervezel, alkotsz, építesz, fix fizetés+ túlóra (egy erősebb hónapban simán megkapod a bruttódat nettóban) vagy lecsúsztathatod, nem bohóckodnak mozgóbérrel, teljesítmény bónusszal, jelenléti bónusszal. Ha valahova menned kell ott a céges autó, kicsit pályázol, kicsit tervezel, kicsit szerelsz, kicsit programozol az előbb említett multinál. Nem unalmas, nincs bekorlátozva a munkakör, napi szinten új kapcsolatokra tehetsz szert olyan emberekkel akikkel egy saját vállalkozás kereteiben is együtt tudsz/fogsz dolgozni ha ilyen terveid vannak. Ha problémád van csak átsétálsz a másik irodába, bekopogsz és mondod, egyből kapsz választ. Ha éppen költöztök és nem fér be az autódba a bútor, csak megkérded az ügyvezetőt, hogy a céges dobozos autót elkérheted-e egy délutánra. Ha valami fontos dolgod van telefonálsz egyet hogy ma nem tudok bemenni csak délután 2-re, szombaton vagy jövőhéten home officeban ledolgozom, nem piszkálnak. Nem a város szélén egy ipari parkban vagy egész nap, bármikor kiugorhatsz egy kávéra vagy szendvicsre a közeli kávézóba. Ha magadnak akarsz csinálni valamit beviszed a motyód a cég műhelyébe és megoldod, ha nem megy önállóan a kollégák (gépszerelők, villanyszerelők, marósok, stb.) segítenek. (ezekkel a közvetlenséget akartam sugallni, nem standard események) Én sokkal jobban érzem magam ilyen helyen mint egy multinál, ez eddig a negyedik főállásom kisebb cégnél, mindegyikre ráhúzható az előbbi rugalmasság, közvetlenség és az effektív, érdemi műszaki munkavégzés egyaránt.

2019. dec. 30. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!