Mit csináljon az ember a mai világban?
Én is kitapasztaltam, hogy milyen ez. Így el is határoztam, hogyha itt ez a felsőoktatás nem fog változni, a leendő gyerekem se fog itt tanulni, az biztos, hanem menni fog külföldre.
Mit lehet tenni? Bár tele van már diplomásokkal a piac, jól kell tudni választani. Jó szakot is és jó egyetemet is. Persze ezt akkor érdemes, ha támogatnak a szülők. De már lehet duálison is tanulni: a nappali tagozatos egyetem mellett vizsgaidőszakban és nyáron eljársz dolgozni egy céghez, így már tapasztalatod is lesz, mire végzel. De lehet levelezőn is tanulni.
Vagy menj ki külföldre dolgozni.
2019. dec. 26. 18:09
Benne a válasz a kesergésben: tenned kell a sikerért, akármit is csinálsz. Diplomával és anélkül is. Menni kell utána, gyakorlatot szerezni, magadnak biztosítani, mert senki sem teszi alád. Tanulni kell, mert a papír nem elég. Akármit is választasz, a felelősségvállalás részét nem úszod meg. A szorgalmadon és talpraesettségeden fog múlni, mit hozol ki belőle.
2019. dec. 26. 18:11
3/15 A kérdező kommentje:
Nagyon nehezen vagy nem alkalmaznak gyakorlati pályakezdő diákokat a cégek. Mert a pénz beszél elrontasz valamit akkor nekik az bevétel kiesés vagy bármi. Még 5 ft is sok nekik ha 5ft kevesebb bevételük lesz. Nagyon nehéz szülői támogatás nélkül gyakorlatot szerezni vagy akármit. Egyetem meg drága és ménrök meg programozó stb szakokhoz fej kell meg tudás meg akarás és fanatikusan kell rajongani a gépekért stb. Nekem nincs türelmem napi 8 órát ott ülni egy gép előtt azt programozni ahogy matekhoz sem nagyon értek nincs is belőle érettségim mert felmentettek. Nekem egy olyan szakma való ami kétkezi csak jártam ilyenbe és az oktatás minősége hát mit ne mondjak. Azért van hiány mindenhol.
Azért ha elmész egyetemre informatikusnak, pár fajta mérnöknek vagy pénzügyesnek tanulni és intelligenciában, kitartásban, kapcsolatépítésben, ügyességben, önmagadat feltalálni tudásban nem a legalja emberek közé tartozol, egész szép pénzeket meg lehet keresni alkalmazottként is.
2019. dec. 26. 18:34
5/15 A kérdező kommentje:
De ha valakit nem köt le az informatikai sem a pénzügy. Olyan nehéz ezt megérteni? Egyetemeken ezek azok a szakmák valóban amikkel talán eltud boldogulni az ember de akiket nem vonzanak ezek a területek. Például aki csatornatisztító sem biztosan azért lett az mert jól fizet vagy akármi hanem ehhez kell egyfajta elhivatottság. Ahogy minden szakmához.
Milyen diplomásokból van teli a piac? Mérnöki, IT területen bőven van betöltetlen állás. A szakmai képzéseknél pedig nyilván kell gyakorlatot szerezni, akármilyen jó a képzés, nem úgy kerülsz ki belőle, hogy indíthatod a saját vállalkozásodat, kell gyakorlatot szerezni egy mester mellett (mondjuk mérnöki területen is(
2019. dec. 26. 19:18
Lehetsz vállalkozó szakmunkás is, pl. szobafestő-mázoló és azzal is hatalmas pénzeket lehet kaszálni, mivel nagyon kevés a szakember.
Nem értem igazából, hogy mi a problémád.
2019. dec. 26. 19:18
,,De ha valakit nem köt le az informatikai sem a pénzügy. Olyan nehéz ezt megérteni? "
Nem bántani akarlak, de...egy foglalkozás annyit ér, amennyi hasznos képes termelni maga után. Egy csatornatisztító nem hasznot termel, csak ellát egy olyan munkát, amit muszáj.
2019. dec. 26. 19:43
Jó kétkezi szakmunkásból hiány van.
2019. dec. 27. 06:52
Azért álljunk már meg egy pillanatra! A leírásod szerint semmihez nem értesz, tanulni hü.lye vagy, de elvárod, hogy mégis valaki megszórjon pénzzel. Mégis mire föl? Tudod aki végig kűlüzdi magát egy mérnöki szakon, vagy orvosin, vagy jogon az minimum rááldoz az életéből a kötelező gyakorlatokkal együtt kőkemény tíz évet, és utána kezd el egyáltalán érvényesülni, te meg itt vered a nyálad a semmire! Először is ne a kifogásokat keresd, meg mi az, hogy matematikából felmentettek? Hova jártál te? Kisegítő iskolába?! Jó lesz neked a közmunka is, vagy valami gyengébb segédmunka is ezzel a hozzáállással....
Beszarás, tanulni nem akarsz, de várod a tuti tippet, a könnyű élethez, hát ez nagyon nem így működik!!!
2019. dec. 27. 07:03
Kapcsolódó kérdések: