Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Menni vagy maradni? Ha hosszú,...

Menni vagy maradni? Ha hosszú, előre is bocsi!

Figyelt kérdés
Párommal egy ideje azt tervezgetjük, hogy külföldön próbálunk szerencsét. Nekem nyelvvizsga hiányábam csak záróvizsgám van, páromnak még van másfél éve vissza. A dilemma pedig a következő: Találtam egy munkahelyet (anyagbeszerzés egy faipari cégnél), ami nem jelentett be csak minimálbérre, viszont 250 nettót keresek vele. A munka nem nehéz, sokszor unalmas, viszont ha ezen a területen maradok akkor nagy esélyem van később sokkal jobb munkahelyeket találni, több pénzért. Párom viszont hajzhatatlan abban, hogy fél év múlva kimenjünk Ausztriába, 0 megtakarítással, úgy, hogy az ösztöndíját vissza kellene fizetnünk 90 napon belül( 1,5 millió), ha elvégezte a sulit. Értem én hogy jobbak a fizetések, meg csilli-villi élete van még a takarítónak is magyar szemmel, de nekem nem nagyon akaródzik kimenni a bizonytalanságba, minden nélkül? Ti mit tennétek a helyemben?

2019. nov. 6. 09:50
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
És itthon miből szeretné visszafizetni a másfél milliós ösztöndíjat 0 megtakarításból? Akkor ha már talál Ausztriában munkát és olcsó szállást, nagyobb esélye van rá. De azt ugye tudja, hogyha egyetemi állami képzésen volt, akkor 20 éven belül kell ledolgozni megfelelő munkaórát hazai viszonylatban, és akkor mentesül a visszafizetés alól?
2019. nov. 6. 10:03
 2/6 A kérdező kommentje:
Most perpillanat úgy állunk, hogy ettől a hónaptól havi 70 ezret félretudnánk tenni, ha nagyon akarnánk. Ebből szeretné a kimenetelt finanszírozni. Viszont ennyi megtakarítással itthon is tudnánk kezdeni valamit, és még ő nem keres úgymond semmit.
2019. nov. 6. 10:21
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez aztán nagyon "okos" dolog, amit a párod kitalált:

- tanulást abbahagyni és másfél milliót visszafizetni (így se tudása nem lesz, se pénze)

- nem derül ki, hogy mit tanul, de mindenesetre felcserélni takarításra elég agyament dolog (és azért ott sem jár Ferrarival a takarító)

- végezetül ha 6 hónap alatt havi 70 ezret félretesztek, akkor az 420 ezer ft - ez bizony nem túl sok a kezdéshez (albérlet+ 2-3 havi kaucióhoz, de ha van szállás, akkor elég lehet), arról nem beszélve, hogy hogyan, miből fizetné vissza a másfél millió ft-ot 90 nap alatt?

Tud számolni a párod? Havi 500 ezret ki tudnátok spórolni egy takarítói fizetésből? :D

Nem, semmiképpen nem jó ötlet: tanuljon, amíg nem végez, aztán ráér még utána is takarítani :-)

2019. nov. 6. 11:01
 4/6 A kérdező kommentje:
Párom óvónő lesz. Kedves 2., én is ugyanezen a következtetésen vagyok, ezekszerint nem én látom csak ezt rossz ötletnek.
2019. nov. 6. 11:37
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Akkor mindenképpen végezze el a sulit, közben tanuljon ezerrel németül: gyerekvigyázóként/babysitterként/óvónőként sokkal nagyobb karrierje lehet (kint), mint takarítónőként.
2019. nov. 6. 11:41
 6/6 anonim ***** válasza:
85%

Mindenképp végezze el az iskolát és mellette tanuljon meg rendesen németül. Utána már nem csak takarítónak tud kimenni, hanem végzettségének megfelelő munkát is talál. Itthon valóban egy kezdő pedagógus bére nem sok, de fél-1 év munkát gyakorlatszerzésként ki lehet bírni itthon, utána pedig valóban érdemesebb kimenni.

Neked ugyanezt ajánlom: tanulj meg németül rendesen és utána a végzettségednek megfelelő munka sem kizárt kint.

Nekem az a tapasztalatom, hogy aki csak valami aljamunkát (takarító, kukás, konyhai kisegítő stb) vállalt kint az hamar beleunt és többre vágyott. Lehet, hogy itthoni viszonylathoz képest többet keres ott egy konyhai kisegítő, mint itthon egy mérnök, igaz az életmiszerek hasonló árban vannak, de a lakhatás a városokban nagyon költséges.

Tehát nem rossz elgondolás a kiköltözés, hosszútávon mindenképp kifizetődőbb, de a semmire nem szabad belevágni. Előtte itthon végzettséget kell szerezni, hogy ott megfelelő munkára legyen esélyetek, illetve kell némi alap (1-2 millió forint "zsebpénz") amivel nekivágtok. Emellé meg ugye ezek szerint a 1,5 milliót össze kell gyűjteni, ami havi 70 ezerből nem igen fog kijönni rövidtávon.

2019. nov. 6. 15:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!