Önéletrajzba szokás képet rakni?
Én figyelek Rád :-)
Ha kifejezetten kérték az önéletrajzba, akkor talán mellékelj - de én is hallottam mrá arról, ráadásul önéletrajz írós tanfolyamon, hogy nem feltétlenül pozitív dolog, ha túl szép vagy :-)
Igen. Gyűjteni nem lehet! Ezért semmisítik meg az eredménytelen pályázatokat. 😂 Könyörgöm! Abszolút irreleváns jogi normákat idézgetsz, mi swem bizonyítja jobban, minthogy a GDPR és az Alaptörvény rendelkezéseivel nem lehet ellentétes egy törvényszöveg. Ilyen alapon a jövőben húzzanak zacskót az interjúztatók a fejükre, nehogy esetleg személyes benyomás alapján is hozzanak döntést.
Amúgy azt ugye azért tudod, hogy a munkáltatónak nincsen indokolási kötelezettsége a pályázat eredménytelensége esetén? Na további jó készülődést az érettségire.
Nem akarom soha alapból bevinni a kegyelemdöfést senkinek, mert általában beszélgetni szoktam, de azért most már leírom, hogy adatvédelmi munkakörben dolgozom. És egyébként jogász is vagyok, nem csak szerinted képzelem magam annak :>
Kár ezen megint vitába szállnod velem, hogy szerinted az nem "gyűjtés", mikor "csak" kötelezően bekérsz egy személyes adatot, amit azután törölsz. Az ugyanúgy adatkezelés, akármennyi ideig kezeled.
A GDPR 4. cikk 2. pontja szerint ugyanis:
„adatkezelés”: a személyes adatokon vagy adatállományokon automatizált vagy nem automatizált módon végzett bármely művelet vagy műveletek összessége, így a GYŰJTÉS, rögzítés, rendszerezés, tagolás, tárolás, átalakítás vagy megváltoztatás, lekérdezés, betekintés, felhasználás, közlés továbbítás, terjesztés vagy egyéb módon történő hozzáférhetővé tétel útján, összehangolás vagy összekapcsolás, korlátozás, törlés, illetve megsemmisítés"
Tehát már a "lekérdezés", "betekintés" is adatkezelés. De a "gyűjtés" is.
Nem véletlenül írja elő a GDPR után módosított Munka Törvénykönyve is a 10. § (3) bekezdésében, hogy okirat BEMUTATÁSA követelhető - tehát még lefénymásolni sincs jogod az illető bizonyítványait, mint ahogy azt minden HR-es maca alapmemóriájába beleégették, hogy ezzel kell kezdeni.
Mindenesetre, én meg sok sikert kívánok a hatóságokkal folytatott kereszteshadjáratra ;)
23.-nak.
Ha nem másolom le a bizonyítványt/igazolványt, akkor hogyan és mivel igazolom az ellenőrzésnél, hogy az alkalmazottam szakképzett, engedélyes?
Pl.: a héten pont az őrségünknél volt ilyen.
Utolsó:
- vagy törvény van rá, hogy másolhatod
- vagy mondjuk az igazolvány azonosító számát, meg egyéb adatait rögzíted jogos érdek alapján, aztán akinek jogosultsága van erre, az lekérdezi
- ha meg semmi jogalapot nem tudsz találni az adatkezelésre, akkor megmondod nekik, hogy te ezt nem kezelheted, ezért nincs semmi, ha nem tetszik, érjék el mondjuk törvénymódosítással, hogy kezelhesd.
Téged fog megbüntetni az adatvédelmi hatóság, ha jogalap nélkül kezelsz vagy átadsz személyes adatokat, így a te problémád ez. Ha valakinek kell valami, szállítsa neked a jogalapot is hozzá..
De egyébként, ha mindenképpen szükséges, és arányban áll az alapjog korlátozással, akkor a GDPR alapján kezelheted a fénymásolatokat is. Az általam idézett Munka Törvénykönyve paragrafus is csak a foglalkoztatásra vonatkozott, nem a beléptetésre.
Ez a szép a GDPR-ban, hogy HA te le tudod vezetni egy érdekmérlegelési teszttel, hogy jogosult vagy azokat az adatokat kezelni, akkor elvileg jogosult vagy. Hacsak a hatóság majd másként nem mondja... Erre ugye a korábbi határozatok, ítéletek az iránymutatók.
Ez bonyolultabb kérdés, mint hogy egy GYK fórumon igent vagy nemet lehetne mondani rá, látni kellene az adatkezelés minden részletét hozzá.
Nem véletlenül nem ad már "tanácsot" a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság se a hozzá érkezett kérdésekre.
#27, azonos válaszszázalékkal rendelkező druszám: ugyan miért?
A HR-esek is azt mondják, hogy a CV arra való, hogy eldöntsék az alapján, hogy behívnak-e a további körökre.
Mi kell ehhez?
Hogy tudják, hogy a jelölt milyen végzettségekkel, szakmai tapasztalatokkal rendelkezik - meg egy értesítési cím, ami lehet telefon, email, vagy postacím. Bármi.
Ezen túl nem szükséges semmi a CV-be.
Mondjuk az más kérdés, hogy mivel ÉN nem vagyok egy bányarém, a gyakorlatban én is szoktam bele tenni fényképet meg miegymást kérés nélkül is - de ezt csak az esélyeim maximalizálása érdekében teszem.
Elvileg nem kellene semmi más az alapadatokon kívül. Se kor, se nem, se semmi hasonló. És az jár el jogszerűtlenül, aki ezt számonkéri.
Az én önéletrajzomban van fénykép, bár pasi vagyok, kicsit más a helyzet. De nekem is és a munkáltatómnak is mindig fontos volt a kölcsönös szimpátia, azt meg már egy-egy fotó is megalapozhatja. Amúgy ahogyan én is szétnézek a pályázott cég oldalán és kifejezetten érdekelnek a kollégák és a fotóik, úgy a munkáltató is szétnéz a közösségi oldaladon.
Nyilván a szakmai rátermettség az első, nem is erről van szó. De ezen felül emberek vagyunk, és szeretünk olyanokkal együtt dolgozni, akikkel jól érezzük magunkat.
Szó mi szó, szerintem mindegy hogyan pályázol, előbb vagy utóbb (inkább előbb) elő fog kerülni a kinézeted. Szerintem a jó megjelenés ritkán hátrány, bár persze vannak féltékeny hárpiák, de ők akkor is megkeserítik az életed ha már felvettek. Ha nem csatolsz képet akkor sem ér nagy hátrány, a tapasztalatok alapján behívnak, aztán majd ott derül ki hogy nézel ki, hacsak meg nem keresnek előtte. Tökmindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!