Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az mennyire igaz, hogy "egyete...

Az mennyire igaz, hogy "egyetem után pár évig még élj úgy, mintha diák lennél, hogy többet tudj félretenni"?

Figyelt kérdés

Van ebben a tanácsban igazság? Vidéki nagyvárosban olyan 120-130 ezer forintból élek, de ebben benne van az albérleti díj, rezsi, helyi és helyközi utazás, kajálás, sportolás és kis szórakozás is. A családom tud támogatni havi 50 ezer forinttal amíg tanulok, ezen kívül most nyáron is pl. Angliában dolgoztam és ilyenekből jön a maradék pénz. Takarékosnak tartom magam, most is van félretéve 2,5 millió forintom már az évek alatt munkákból összegyűjtve, de ebből félmilliót a tőzsdén is nyertem amit már kivettem. (Persze a pénz most tavaszig fogyni fog, mert kiveszek belőle havi 70-80-at megélhetésre).

Pestre szeretnék majd menni dolgozni egyetem után, ahol 250-300 ezer körüli nettó lesz a reális kezdőfizetésnek a szakmámban (szerintem). Tudom ott drágább a lakhatás, de a többi dolog annyival nem. Ez a tanács eléggé megfogott, szerintetek van értelme így élni a közeljövőben is? Valaki kipróbálta ezt már, hogy a diákévei után viszonylag nagy kezdőfizetése lett, de nem növelt annak megfelelően az életszínvonalán, hanem takarékosan élt utána is egy darabig?

23/F

2019. szept. 26. 14:40
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Páran lehet félreértettek valamit, vagy én írtam túl sok számot és nem volt követhető. Most egyetemistaként havi 120-130 ezret költök. Kapok a családtól havi 50-et fixen + kiveszek havi 70-80-at a félretett pénzemből. (Így jön ki a 120-130). Ez az utolsó tanévem a suliban, utána Pestre szeretnék költözni, ahol a szakmámban a kezdőfizetésem majd olyan nettó havi 250-300 ezer forint lesz gondolom. Tudom Pesten a lakhatás drágább, de arról szólt a kérdés, hogy megéri-e nem növelni az életszínvonalat a fizetésnek megfelelően.

2: Ehhez takarékos nőt is kell találni, mert tudom papíron úgy néz ki, hogy összeköltözéskor két embernek kevesebb a ft/fő költsége, viszont ha olyan párod van, aki pénzszórósabb, ez mégsem lesz igaz.

5: Értelek, nekem is vannak szaktársaim, akik tudom hogy kevesebb pénzből kénytelenek élni, mint én. (Talán a többség ilyen is, persze sokan még otthon laknak a szüleikkel, az megint más.) Nekem annyiban szerencsém van, hogy a családom tud egyáltalán valamennyivel támogatni (pedig mi sem vagyunk gazdagok), illetve hogy találtam külföldi munkalehetőséget és nyaranta külföldön jól megszedem magam már pár éve.

Így ahogy írtad bevallom már nem tudnék élni, mert megszoktam hogy van egy albérleti lakásban egy saját szobám, megszoktam hogy tudok költeni havi 20 ezret sportolásra, vagy a sport miatt fixen elköltök havi 30-40 ezret kajára. De legalább ezt a mostani szintet nem szeretném emelni később akkor sem, ha több elkölthető pénzem lesz.

7: Ez jó tanács. Most is feljárok Budapestre heti szinten egy tanfolyamra az egyetem mellett.

8: Értem amit mondasz.

9-10: Köszi, értelek! Szóval nem zsugori vagy, hanem takarékos. Én is ezt szeretném. (Illetve remélem már most is ilyen vagyok.)

2019. szept. 26. 20:55
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

"Ehhez takarékos nőt is kell találni, mert tudom papíron úgy néz ki, hogy összeköltözéskor két embernek kevesebb a ft/fő költsége, viszont ha olyan párod van, aki pénzszórósabb, ez mégsem lesz igaz."

Ez jobb ha az elején kiderül, felesleges évekig húzni egymást ha ilyen téren nem illetek össze.

2019. szept. 26. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!