Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ki engedhet ma meg magának...

Ki engedhet ma meg magának egy saját házat?

Figyelt kérdés

Gépészmérnökként dolgozom egy nagy autóipari multinál és 360.000 a nettóm bp-n 3 év után.

Ez így jól hangzik elsőre és valóban kényelmesen eléldegélek belőle, de nagyobb célokra iszonyatosan kevésnek tűnik. Minden kifizetése után havi 200-at félre tudok tenni, igyekszem minél jobban beosztani a pénzem.

Na most én tényleg nem szeretnék fényűző életet élni, de nagy célom egy saját ház, akár egyszintes és minimális kis kerttel, autó beállóval. Hát Budapest külvárosaiban egy ilyet kivitelezni egy kisebb vagyon. Komolyan, pedig nap mint nap kertes házas övezeten át járok dolgozni és felfogni nem tudom mit dolgozhatnak az ott lakók, hogy megengedhessék maguknak a 60-70-80 milliós házakat.

Persze lehet mondani, hogy hitel, de akkor is kell önerő, amit az én gépészmérnöki fizetésemmel 10+ év lenne összespórolni. A ház teljes árát valószínűleg nyugdíjas koromra hoznám össze.

27 éves vagyok és eléggé aggaszt ez a helyzet.. Akik családi házban élnek, 30 év körüliek, Budapesten, ti hogy hoztátok össze a ház árát, mit dolgoztok? Vagy mindenki örökös csak én szívtam meg?

2019. szept. 13. 21:32
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

1.

Családi házat jellemzően nem egyedül vesznek az emberek, hanem minimum már párral.

2.

Amiket látsz, kertvárosi családi házak egyáltalán nem biztos, hogy alkalmazotti jövedelemből lettek véve, hanem vállalkozóké.

Míg alkalmazottként lineárisan nő a jövedelmed, addig vállalkozóként exponenciálisan.

Pl. én 2 év alatt tudtam kivenni az ingatlanom vételárának kb 80-90%-át a cégből. Ezt nyilván egy alkalmazott nem tudja megtenni.

3.

Ezek a bp-i kertvárosi kisebb házak, sorházi kertes lakások olyan 50M körül vannak, ahhoz kell 20% önrész, ami 10M.

Ha havi 200-at teszel félre, akkor áremelekedéssel és jövedelemelkedéssel sem számolva, 4 év alatt megvan az önrész, a maradékot fel tudod venni kölcsönben.

2019. szept. 14. 09:12
 12/18 anonim ***** válasza:
83%

"Amiket látsz, kertvárosi családi házak egyáltalán nem biztos, hogy alkalmazotti jövedelemből lettek véve, hanem vállalkozók"

No igen, tényleg ez van. A mi családi házas budapesti környékünkön totál látszik: vannak a régi öregek illetve esetlegesen azok örökösei(régi öreg házban), de amit eladnak ezek közül oda szinte mind vállalkozó aki költözik (természetesen erősen felujit vagy újra épít bontás után). Sétálunk a környező utcákon és folyamatosan vállalkozás neveket látunk kiírva.

2019. szept. 14. 10:10
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

12:

Ez így van. Alkalmazottként, akármennyire is piacképes diplomája van valakinek, ma elég nehéz saját ingatlanhoz jutni.

Én ha alkalmazott maradok, még valószínű ma sincs sajátom.

2019. szept. 14. 10:41
 14/18 anonim ***** válasza:
55%

Van, akinek a szülők vették, van, akik örökölték, van, aki beleházasodott, van, aki nyert a lottón/kaparóson...meg vannak csaló vállalkozók is.

Amúgy családi ház családnak való: egy pár és min. 2 gyerek.

Egyedül mit szeretnél csinálni 100-200 nm-en? Kergetnéd magad körbe 5-7 szobán át? Ráadásul ha sokat dolgozol és eset érsz haza, ki fogja a kertedet gondozni?

2019. szept. 14. 17:28
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

"Alkalmazottként, akármennyire is piacképes diplomája van valakinek, ma elég nehéz saját ingatlanhoz jutni."

Azért ez se igaz, legfeljebb nem Budapesten vagy nem családi házat manapság ha nincs semmi segítség,két fiatalnak tényleg nulláról.

Nekünk szülői segítséggel (csak részben öröklés) + hitellel lett Budapesten családi házunk, de ha ez nem lett volna akkor azért tudtunk volna venni egy pesti lakást a párommal. Részben hitelből persze, de önerőt albi mellett össze tudtuk rakni.

Ja és se nagyszülők, se szülők, se mi nem kerestünk soha kiemelkedően átlag felett(tanári fizu pl), nem volt senki vállalkozó. Egyedül a spórolás amiben valószínűleg eléggé átlag felettiek voltunk-vagyunk mind.

De még így is messze elmarad a házunk és kertünk állapota a környék rengeteg frissen épült/felujitott, gyönyörű zöld füves, medencés házaitól.

2019. szept. 14. 22:24
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Mi is "vállakozóként" építettük a házunkat. :)

Ebben annyi volt a vállalkozás, hogy apám, apósom kőműves volt, párom "vasas" szakmunkás, egyik unokaöccs bútorasztalos, másik unokaöccs pedig villanyszerelő (regisztrált). Én pedig építőiparban nyomtam több évtizede, a kapcsolataim révén sok kedvezményem volt az anyagokra, ismertem az építőipar minden előírását, a papírozás, engedélyeztetés stb. rám hárult. Apósomnak kéményépítésre is volt engedélye. Kizárólag a víz- gáz- és fűtésszerelőt, valamint az ácsokat kellett fizetni baráti áron, minden mást mi csináltunk.

Kerítést, térkövezést is.

Hát így lett házunk, hitel nélkül.

2019. szept. 15. 05:52
 17/18 anonim ***** válasza:
52%

Azért tök jó, hogy minden vállalkozó aki tud házat venni az csaló :-)

Csak abba nem gondol bele a válaszadó, hogy pl. anyagköltségen stb. úgyis tud spórolni, hogy a beruházást el tudja a hatályos jogszabályok és törvények alapján legálisan számolni, az áfát meg vissza is kaphatja akár, ami 40 millió esetében már több mint 10 millióval kerül kevesebbe ugyanaz az ingatlan,( vagy annak az összegnek az erejéig nem kell azon agyalnia sem, hogy miből fizeti a törlesztőket, ami így a 20 évből 5-8 évig megoldja ezt a problémáját)- mint a kérdező alkalmazott mérnöknek.

2019. szept. 15. 06:25
 18/18 anonim válasza:
100%

"Komolyan, pedig nap mint nap kertes házas övezeten át járok dolgozni és felfogni nem tudom mit dolgozhatnak az ott lakók, hogy megengedhessék maguknak a 60-70-80 milliós házakat"

Többségük ezeket a házakat még akkor vette, amikor 20-30 millióért mentek. Ez egy hitel segítségével már nem olyan irreális.

2019. szept. 16. 06:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!