Hogyan segítsek a barátnőmnek jobban beosztani a pénzét?
Az egyik legjobb barátnőm és lakótársam saját bevallása szerint elég rosszul bánik a pénzzel. Ugyanakkora a gyakornoki fizetésünk nettó 140 ezer, de neki semmi nem marad hó végére belőle, márpedig a későbbi fizetése sem lesz igazán jobb. Hó elején sokat költ szórakozásra, ruhákra, kávéra és rendelt kajára, így hó végén mindig a szülei segítik ki.
Múlthéten megkért hogy segítsek neki, mert látja, hogy én jól kijövök és még havi minimum 20.000-et el is teszek. De akármilyen tippet adtam neki,amiket én használok, egyiket sem tudta betartani.
Ezek voltak az én tippjeim: rakjon félre hó elején, legyen egy költségvetése a hónapra, legyen havi-heti ételterv, ossza be a szórakozásra szánt pénz, stb..
Kezdem feladni, de mégis szeretnék segíteni. Ti mit javasolnátok?
Igazából nekem ezek alapján úgy tűnik, hogy nem is nagyon próbálkozik. Mármint, ugye leírtad, hogy a hó elején mire költ sokat. Na, amikre költ, az egyik sem fontos dolog. Mármint nem azt mondom, hogy az ember ne szórakozzon, meg ilyesmi, viszont nem muszáj minden hónapban ruhát venni, ha vesz az ember kávéfőzőt, akkor avval jobban kijön, illetve a rendelt kaja is lehúzás. Szóval aki tényleg próbálja beosztani a pénzét, az nem erre költ leginkább.
Igazából amiket te mondtál neki ötleteket, azok mind remekek. Szerintem a legjobb, ha az ember felírja, hogy egy hónapban mennyi pénze van, és melyek azok a fontos dolgok, amikre mindenképp kell költenie. Na, és miután ez meg van, és marad még pénz, az ember megengedhet magának egy kevés luxust.
Szóval lehet nincs igazam, de nekem az írásod alapján tényleg az jön le, hogy neki ez így jó, mert úgy is tudja, hogy a szülei segítenek. A nagy változás akkor következne be itt, ha a szülei megmondanák neki, hogy nincs több pénz, próbálja meg a fizetéséből megoldani a hónapot. (persze most nem azt mondom, hogy egy szülő ne segítsen a gyerekének, viszont a te barátnőd nagyon visszaél a helyzettel)
Hó elején ezért csak akkor több kávés, új ruhás poszt instán? Szánalom.
Főzzön, így maximum valami M. Richárdnak fog kelleni, feltéve ha jol is néz ki
Köszönöm a válaszokat! Szerintem sem érett még meg a felnőttes spórolásra.
Egyébként nem sok pénzt kap, max olyan 10-20.000-et, de lehet tényleg már úgymond számít erre.
Nem rakja ki instára, nem erről van szó, egyszerűen csak nem tud határt szabni magának.
Hátha benő a feje lágya hamar.
Önuralom nélkül biztos, hogy nem lesz eredmény.
Talán a borítékos módszert kéne alkalmaznia.
Különböző borítékokba belerak annyi pénzt, amit az adott hónapban az adott dologra szán.
Mondjuk 10ezret ételrendelésre. És akkor ha a boríték kifogyott abba na hónapban már nincs ételrendelés.
7-es, én is ezt alkalmazom színes borítékokkal, bár csak a rendszertelen kiadásokhoz pl ruha, 3 havi számlák, éves költségek. Szerintem is jó ötlet. Ezt még megpróbálom!
Sajnálom őt, mert tudom hogy kivitelezhető. Én is 20.000-et teszek félre fundamentában és még azon felül is marad megtakarításra valamennyi.
Kedves utolsó!
Akkor most minden óvodapedagógus és kisgyermekgondozó hagyja ott a munkahelyét és menjen multihoz? Szép világ is lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!