Van értelme olyan szakot elvégeznem egy egyetemen, ami jól fizet, viszont egyáltalán nem érdekel? Lehetek így jó szakember?
11-es te màr csak tudod ugye?
Buta ember elsőre alkot vélemènyt,ok?
Valahol olvastam, hogy nem azt kell csinálni, amit szeretsz, hanem azt kell megszeretni, amit csinálsz.
K.va nagy igazság.
Van értelme.
A piac az élet nem kívánságműsor.
Én is gazdasági szakra mentem, annak ellenére,hogy a matekot sohasem szerettem és sohasem volt az erősségem.Szoptam is vele az egyetemen.
Viszont, már akkor tudtam,hogy ezzel jól lehet keresni, emberként kezelnek és nem biorobotként, továbbá télen fűtött, nyáron hűtött munkakörnyezet jár hozzá.
Hát a jótól messze van. Ahogy mondtam, tartom. Technikailag stimmel, pénzt megkapod érte, de csak cuppa-cuppa-cuppa... nulla valódi tartalommal.
Az igazán jó a belső indíttatástól lesz valaki, akármi is a szakmája. És elárulom, meg is él belőle, akármi is legyen az, ha igazán jó benne.
Legyél igazán jó árufeltöltő vagy gyári összeszerelő és élj meg belőle. :D
Cal Newport könyvét olvasom éppen (So Good They Can't Ignore You), ami pont arról szól, hogy a "kövesd a szenvedélyed" a munka világában egy tévhit.
Elkezdtem egy hosszabb választ gépelni, de inkább összefoglalom: igen.
1.) Kezdjük ott, hogy egy középiskolás szinte biztosan vakon választ. Nem ismeri igazából azt a szakterületet vagy szakmát amire jelentkezik. És nem azért nem ismeri, mert lusta utánanézni, hanem mert egyszerűen másodkézből kapott infók alapján nem lehet eldönteni, hogy ez most tetszik-e vagy sem.
2.) Szinte biztosan megmondom, hogy akármilyen szakmát választasz, előbb-utóbb rá fogsz unni. Lehet hogy 1 év alatt, lehet hogy 2, lehet hogy 10, de be fog következni. Szóval kár is azon ábrándozni 17 éves fejjel, hogy milyen jó lesz majd nyugdíjig bérszámfejteni, hidegburkolni vagy beteg lovak valagában túrkálni.
3.) Az előző pontból kifolyólag felértékelődik a munka igazi célja: hogy pénzt keress, aztán azzal már tényleg azt csinálsz amit akarsz. Család, barátok, hobbi, nyaralás, stb.
Én szívem szerint történésznek mentem volna, de pontosan tudtam, hogy ennek milyen munkaerőpiaci vonzatai vannak. Szóval választottam egy nagyon felkapott végzettséget, jól keresek és a napi 8 órán túl játszhatom hobbiból a történészt, ha nagyon ahhoz van kedvem.
Jah 15-öske legyèl jó árufeltöltő vagy melós,lássuk mit hozol ki belőle.
Nagyon hiteles vagy,JA NEM.
Ülj le egyes.
Pont a te szavadra adna valaki,hát megnézhetné magát. Ha már személyeskedsz.
16-os nagyon igazad van.Kiegészítem,hogy lehet a munkád a szenvedélyed keresd meg azokat a dolgokat amiért megszereted a pénzen felül is.
Pl kreativitás, karrier lehetőség,kényelmes munka körülmények, tovább fejlődés.
Vagy bármi a lényeg ragadd meg mik azok a kulcs tényezők amikre reggel azt mondod,de jó kva jó a melóm,szeretem.
13-as nagyon találó,telitalálat.
Kérdező ezt írd fel,mert ennél jobban senki nem tudta volna összefoglalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!