Ha az illető a MÁV hibájából adódóan elkésik a munkahelyéről, a munkáltató kötelező a késési igazolást elfogadni? Ilyenkor mi a procedúra?
Előljáróban: Pesten élek, Pesten dolgozom, így engem ez személy szerint nem érint, de kíváncsi vagyok.
Mi a helyzet akkor, ha valakinek van igazolása a 30 perces késésről? A munkáltató ilyenkor el KELL, hogy fogadja? Illetve a munkavállaló kénytelen más hibájából annyival tovább bent lenni?
Rugalmas munkaidőnél szerintem nem értelmezhető úgy, hogy "bent lettél volna ha...", legfeljebb, ha törzsidős rendszer van, és abból is elkésel, akkor ott el lehetne fogadni, de a rugalmas munkaidő jellege miatt valószínűleg bent kellene maradni tovább. (Bár az adminisztráció jellege, és a cégkultúrától nyilván függ ez is)
Kötött munkaidőnél szerintem el kellene, de munkáltatófüggő, hogy ismétlődő késés esetén mikor mondaná azt, hogy "gyere a korábbival".
Nálunk rugalmas munkaidő van, és le kell dolgozni, ha szerez az ember igazolást, ha nem (bár így nyilván szerezni sincs sok értelme)
Nálunk (még régen) az ilyen papírra azt mondták, hogy ha arra volt időm, hogy az igazolást kajtassam, akkor be is tudtam volni jönni előbb. Kenjem a hajamra.
Egyébként elvileg el kellene fogadni, meg normális vezető ismeri a dolgozóját. Ha valaki kétnaponta késik, lusta nap közben, meg folyton gond van vele, az mutogathat bármifél papírt. Akiben meglehet bízni, kiszámítható, pontos, annak meg elég a szava is, nem kell papír sem. Más kérdés, hogy a hiányt le kell-e dolgozni, és hogy mikor. Van, ahol egy-egy késésre legyintenek. Máshol aznap le kell dolgozni, de az a leggyakoribb, hogy akkor kell tovább maradni, amikor a munka megkívánja. Persze illik legalább előző nap szólniuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!