Elvesztettem 300 ezer ft-ot, édesapám pénze. Mindenképp diákhitelt kell felvennem, ha erre kötelez?
Diák vagyok, mindent a szüleim álltak eddig. Most van munkám, mert nem akarnak többet támogatni. Elvesztettem 300 ezret, de csak havi 30-at tudnék adni haza, hogy ezt az adót kifizessem nekik. Az is másra kellett volna, de ha egyszer elvesztettem ezt a pénzt... meg kellett volna vegyek apukámnak valamit. Készpénzt adott. Ellopták a pénztárcát, amiben volt. :( túl nagy felelősség, annyira rágörcsöltem, hogy végül nem tudtam figyelni rá. Teljesen kétségbe estem.
Elvárják, hogy diákhitelt vegyek fel. 70 ezer Ft dugipénzem már odaadtam, csak novemberben még nem volt munkám, így abból éltem meg, pedig amúgy tőlük kaptam volna a pénzem, szóval a november nekik "0 ft volt" a 300 ezres kiesésen kívül. Szóval gyakorlatilag nem adtak akkor pénzt nekem, pedig alapesetben azt a hónapot még támogatták volna. Decemberben meg semmit se tudtam félretenni, karácsony miatt. Most januártól tudnék adni havi 30-at.
Szerintetek esélytelen, h megbeszéljem apuval, hogy lassan törlesszem az adóságom?
Egyáltalán elengedi azt a 70 ezret? Mert ha nem veszett volna el a pénz, akkor adott volna a novemberi költségeimre, de én mondtam, hogy van 70 ezrem, ez a minimum, h nem tolok ki a szüleimmel. A 300 ezerből az üzletébe kellett volna valami, amit aztán haszonnal adott volna el. Nem szeretem, amikor engem kér, hogy intezzem ezeket, de eddig mindig az üzletek "hasznából" támogatták az egyetemi költségeim, úgyhogy enyém volt a felelősség. Mindig ekkora pénzekkel, most az egyszer elbaltáztam! :(
Nekik érthetően elegük lett az albi költségeiből, kollégium esetemben nem jöhetett szóba most, megmondták, hogy 2019-től nőjek fel. XD Még szerencse h kaptam munkát, nem Pesten lakom ugyanis. De csak azért vettek fel, mert tavaly meglett az 1. diplomám, amúgy nem sok esélyem lett volna. Ez még azelőtt volt h elveszett volna a pénz, de csak december óta van fizetésem.
Bocsi, ha kusza. De így most elvileg csak 230 ezerrel lógok, mert a novemberi 70 ezret nem nekem kellett volna alapesetben fizetnem, csak én ajánlottam fel,hogy nem rövidítem meg őket ezzel is, ez alap. Nem akarok diakhitelt erre felvenni, az sajnos a továbbképzésre kell majd, arra akarok felvenni előre, mert nem lesz lehetőségem félretenni akkor már. :( nagyon alacsony a fizu amíg nincs meg a szakképzés. Abból szinte semmit se tudnék félretenni erre, maximum ha csak kenyeret ennék, vízzel. Nyilván mindent meg lehet oldani valahogy.
(Az első diploma nélkül korábban nem nagyon tudtam volna munkát vállalni. Inkább hajtottam a tanulmányi ösztöndíjra, ami mindig meglett, más annyit kapart össze pl: a Tescoban. Nekem így volt jobb. A másik meg, hogy vacak atlaggal fel se vettek volna az államilag támogatott mesterképzésre. Legalább a mostani tandíjamat az állam állja... de nem, a szüleim azóta is kiabálnak velem, mert ellopták a tárcám, és nem tudnak belegondolni abba, hogy sosem jöhettem volna egyetemre, ha nem oldom meg az állami helyet a sok tanulással...)
20. Buta vagy és arrogáns. Mivel a leghalványabb fogalmad sincs a szülő-gyerek kapcsolatról egy idegen ember (kérdező) esetében, a véleményed bátran magadban tarthatod. Gondolom, valami szülő vagy, aki a gyerekéről azt hiszi, majd körbeugrálja. Igen, az vagy és az is maradsz a szememben, ahogy a te szemedben a kérdező az ami. Az életképtelenség leginkább a rossz szülői nevelés lehet, tehát nagyon buta lehetsz, ha még elképzeléseid vannak, hogy a szülők mit csináljanak az életképtelen gyerekükkel.
Kérdező, ne foglalkozz a sok frusztrált kommentelővel, akik a magánéleteden csámcsognak és nem a kérdésre válaszolnak. Nekik ez okoz örömet, hogy ugyan nem tudnak rólad szinte semmit, de jól megmondják neked, hogy milyen vagy és mi a baj veled.
És valóban más a helyzet, mint ha a kérdező kér kölcsön az apjától 300-at és elveszteni, mint ha az apja bízza meg a teendők ellátásával. Bízzon meg mást. Gondolom, nem a kérdező ajánlotta fel, hogy apu, add csak ide a pénzt, majd én megveszem neked a cuccot. Szóval a felelősség nagyrészt a szülőn van.
No, akkor összegezzünk, mindenféle fröcsögés nélkül.
A kérdező 23 éves, egy diplomát már megszerzett (ez szuper!) szülei 23 éves koráig támogatták, mindent alátoltak, nem kellett neki dolgozni.
Most eldöntötték a szülők, hogy a második diplománál már nem támogatják, álljon meg a kérdező a saját lábán.
A kérdező elmondja a szüleit mindennek: terrorizálják, nem szívesen van otthon, stb. - de érdekes módon attól mégis összeomlik, hogy most már a saját lábán kéne állni, felnőttnek lenni, önmagát ellátni.
Mi van????
Kérdező, gondolkodj el azon, amiket leírtam. Dolgozz egy kicsivel többet - más sem halt bele, ha dolgozott a tanulás mellett. Sajnos a mai világban már nem olyan nagy összeg a 300 ezer ft, hogy ne tudnád rövid időn belül visszafizetni.
Szerintem apád nem büntetni akar ezzel, hanem ránevelni, hogy legyél már kicsit jobban észnél. Tőlem sose loptak még pénztárcát, pedig idősebb vagyok nálad jóval.
Valószínűleg a bizonytalanságod, önbizalomhiányod miatt olyan kisugárzásod van, hogy vonzod is a tolvaj g**ciket. Kezdj el sportolni valamit, nézz utána neten önbizalomnövelő trükköknek. Menni fog.
(én is voltam depressziós és szorongó)
Akiknek gondjuk van a 2. DIPLOMÁMMAL: PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSRE JÁROK!
AZ ALAPKÉPZÉSSEL ÖNMAGÁBAN NEM MEGYEK SEMMIRE! AZ 1. KÖTELEZŐ LÉPÉS VOLT SAJNOS! MUSZÁJ A MESTERT IS ELVÉGEZZEM, CSAK NEM OSZTATLAN A KÉPZÉS, PEDIG SEMMI ÉRTELME NEM VOLT SZÉTSZEDNI! EZT A SZÜLEIM IS TUDJÁK!
ÉS EMELLETT MAJD SZAKKÉPZÉS IS KELL, MERT A MESTERREL SEM NAGYON LEHET ELHELYEZKEDNI! A SZAKKÉPZÉS 2-4 ÉV, FÉLÉVENTE 170 EZER FT! ÉS EMELLETT ÖNISMERET KELL, MINDENFÉLE EGYÉB TERÁPIÁS ELJÁRÁS MEGTANULÁSA, AMI TOVÁBBI SZÁZEZREK.
NEKEM KELL KIFIZETNI! NEM MINDEGY, HOGY MIRE TESZEK FÉLRE!
A KOLLÉGIUM MEG NEM MINDENKINEK MEGY. 1 ÉVET BÍRTAM SZOBATÁRSSAL, NEM TUDTAM TANULNI ÚGY, SOK A KOMPROMISSZUM STB. ÉS TELJESEN NORMÁLIS, HOGY AZ EMBER ENNYI IDŐSEN NEM VÁGYIK SZOBATÁRSAKRA ILYEN DOLGOK MIATT. AZ UTOLSÓ 1,5 ÉVEMBEN MÁR NEM VÁLTOZTATOK EZEN, EGYIK BARÁTNŐM SE KOLIS, A MAGÁNÉLET MINDENNEMŰ HIÁNYA OKÁN.
Hajjjajjj, nagy itt a baj, úgy látom!! :-)
Ha egy leendő pszichológus így ki tud akadni pár akadékoskodó hozzászóláson, az nem túl jó előjel a pályájára nézve :-(
Kedvesem, először tanulj meg uralkodni magadon, aztán majd másokat is gyógyíthatsz :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!