Nem néznének furán, ha olyan papírpénzzel fizetnék, amire az van írva, hogy Orbán egy ge*i?
Te találkoztál már ilyen bankjeggyel? Ha igen,fizettél vele?
Magyarázkodtál, hogy már így kaptad, nem te írtad rá?
Nem vagyok kormánypárti vendéglátós, de ha valami nem tetszik az ország vezetésével, talán mégsem így kellene tudtul adni másokkal.
Attól, hogy a pénzre írva van, még érvényes fizetőeszköz. Én azért becseréltetném a bankba egy "tisztára", elég mocskos már így is ez az ország.
Az MNB által kibocsátott bankjegyeket és érméket azok bevonásáig magyar törvényes pénznemben teljesítendő fizetésnél mindenki köteles névértéken elfogadni.
Gratulálok az vendéglátósnak, aki a "A Fideszesek mind bűnözők" vonatra úgy ül fel, hogy hangosan veri a mellét, hogy fideszesként törvényt sért. És még kevésbé prosztó sem vagy, mint az O1G-sek.
"ez a pénz hamis, össze van firkálva, viszem az örsre. "
Jajj, mekkora sötétség van egyesek fejében. Meg sem lepődöm, hogy megrögzött fideszes :-)
"Persze vissza adtam nekik, és fizettek kártyával"
Jól tetted barátom, jól kicsesztél velük - vagy várj csak, ő ingyen fizetett kártyával, tőled meg levont a bank %-ot a kártyás fizetésért. Zseniális húzás volt tőled, minden elismerésem!
1-es. Ha velem ezt csináltad volna, akkor szépen kisétáltam volna fizetés nélkül. Ha visszatartasz, vagy hozzámérsz, akkor is kisétáltam volna, úgy hogy a földön fekszel. Ha rendőrt hívsz és kiérnek mialatt elsétálok, vagy utólag megtalálnak valahol, akkor elmondom hogy fizettem, de te visszaadtad a bankjegyet, nem kérted, ergo a cég ajándéka amit fogyasztottam. Ha feljelentést teszel és nem mondod el a valóságot, miszerint te nem kérted a pénzt, akkor bűncselekményt követsz el, még egy felfüggesztettet is kapsz, munkád sem lesz hirtelen és rajtad röhög mindenki. Mondjuk így is te géniusz. :)
Amúgy a kérdésre válaszolva én még nem találkoztam ilyen feliratú bankjeggyel, de mint ahogy kifejtettem ugyanúgy fizetnék vele, vagy nem, de akkor ingyen volt a vásárlás.
"fizettem, de te visszaadtad a bankjegyet"
Idegen rajzos, firkált vagy színezett bankjegy nem forgalomképesnek számít és nem kötelező elfogadni. Nem árt ismerni az MNB rendeletet mielőtt okoskodsz.
"a bank %-ot a kártyás fizetésért"
Olcsóbb mint utána a postán sorba állni kicseréltetni vagy kockáztatni hogy olyan vendégnek adsz vissza aki emiatt nem jön többet.
# 7
Nagyon kíváncsi lennék én arra a rendeletre - megjelöléssel együtt.
Igazad van, nem ártana ismerni a rendeletet. De ha már leírtad, legalább előtte megismerted volna, bár amennyiben igaz lenne amit eddig magadról írtál, hogy mivel foglalkozol és kétszer is visszaadtad a bankjegyet a múlt héten (egyre jobban úgy tűnik hogy nem igaz), akkor már hamarabb is elolvashattad volna a rendeletet.
De helyetted megtettem, így a valóság megismerését ismét másra bíztad, neked elég lesz csak képzelődni. Bocsi ha sértő voltam.
2/2009. (I.23) MNB rendelet, ami nekünk kell.
Azért a tipped nem volt annyira rossz, mert foltos vagy grafitis bankjegyet ki kell vonni a forgalomból. Nincs megszabva a folt, illetve grafiti mérete, igaz 3 karaktet nem is minősül foltnak. De lehet hogy mégis. Szerencsére ennek eldöntése nincs ránk bízva, azt mondja a rendelet, hogy a bankjegyvizsgáló gép referencia értékéhez mérten derül ki, hogy az a valami folt, vagy grafiti-e. Tehát valamekkora méretű folt még belefér, attól még forgalomképes.
A kérdés az, hogy te ezt meg tudod e vizsgálni, odaképzelsz-e egy bankjegyvizsgálót a képzeletbeli munkahelyedre?
Ha nem, akkor nem tudod eldönteni, így a bankjegy forgalomképes, elfogadod, vagy fizetés nélkül elsétál a vendég.
Ha mégis van benkjegyvizsgálód és kiderül, hogy az nem forgalomképes, akkor kötelességed a bankjegyet eljuttatni a megfelelő helyre, hogy kivonják a forgalomból. Érted jövő időben, amikor te, aki megállapítottad, vagy a tulajdonos vagy akárki elvitte a bankjegyet. Ehhez viszont csavaros logikával az kell, hogy elfogadd mint fizetőeszközt, mert mindaddig forgalomképes amíg az forgalomban van. Huu, remélem érted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!