A családid és egyéb járulékokat, hogyna igényelhetem saját zsebre? Nagyon lényeges lenne undorító a helyzet nem is megyek bele nagyon.
Sajnos csak a 18. életéved betöltésétől kérheted, hogy Neked folyósítsák a családi pótlékot, ne a szülőnek.
A többi gondodra segítséget a családsegítőknél, vagy a gyámhivatalnál kérhetsz. Viszont azt tudnod kell, hogy durva esetben akár a családból is kiemelhetnek és állami nevelésbe kényszeríthetnek. Akkor viszont a szülő már biztosan nem kapja utánad a családi pótlékot. Mondjuk nem is Te, hanem a nevelőintézet egészet nagykorúságodig.
Én annak idején még az állami intézetnek is jobban örültem volna, az alkoholista, agresszív, verekedő apám helyett...
Itt a felsorolás: A nagykorúvá válás feltétele adott, tehát véleményem szerint kérvényezheted, hogy Te kapd a szülőd helyett a családi pótlékot. Kormányhivatalokban találod azt a szervet, ahol az ügyed intézheted. Magyar Államkincstár családtámogatási osztálya.
Saját jogán az az ügyfél kérelmezheti az iskoláztatási támogatást, aki köznevelési intézményben tanulmányokat folytat, a tankötelezettsége megszűnt, és
akinek mindkét szülője elhunyt,
akinek a vele egy háztartásban élő hajadon, nőtlen, elvált, vagy házastársától különélő szülője elhunyt,
aki kikerült a nevelésbe vétel alól,
- akinek a gyámsága nagykorúvá válása miatt szűnt meg, -
aki a vér szerinti, örökbe fogadó szülőjével, nevelőszülővel, gyámmal nem él egy háztartásban,
a gyámhivatal szülői ház elhagyását engedélyező határozata szerint az iskoláztatási támogatást a nagykorúvá válása előtt is részére folyósították.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!