Kismamaként munkanelkulin vagyok mi jár nekem?
8 hetes kismama vagyok. Mikor megtudtam hogy terhes vagyok már munkanélkülin voltam. Másodjára regisztrálok be így sajnos már nem kapok semmien ellátást.
Nem tudom hogy mi a helyzet ilyenkor a TB-vel valamint hogy az önkormányzattól sem tudok igényelni semmien pénzt?
Egyébként volt bejelentett munkahelyem 2016.okt.1.tol- 2018.április.30.ig.
Sajnos a "parom" magunkra hagyott minket nem akar rolunk tudomast se venni de en megtartom a babat!
Nagyon szepen koszonom a valaszodat.
A TB-vel kapcsolatban a kormanyhivatlhoz kell fordulnom? Valamint min múlik, hogy átvállalják- e a fizetését?
Alanyi jogon járó juttatások: gyes (25 ezer ft), családi pótlék (12 ezer forint), egyszeri anyasági (64 ezer ft). Ezeket mind a baba születése után tudod igényelni.
Én bemennék a helyedbe az önkormányzathoz és megkérdezném van e közfogis munkájuk. Ezt határozott időre szokták adni, 3-6 hónapra, több mint a semmi, ők szoktak kismamákat foglalkoztatni. Egy próbát megér.
"ez az en kisbabam es megfogok neki mindent adni!!"
Ja, ha mindent meg tudsz neki adni, akkor miért érdekel az a kevés kis segélyke? Vagy a havi 37 ezerből gondoltad?
Neked nem tök mindegy, hogy miként tartja el? Sepregess a saját házad táján. Egyébként a kérdés sem ez volt, nem kritizálunk úgy senkit, hogy nem is ismerjük, nem tudjuk a körülményeit. Meg egyébként sem, mivel semmi közöd nincs hozzá.
Az önkormányzat rászorultsági alapon mentesíthet az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól. Tehát nem fizeti helyetted, hanem mentesít alóla. Erről egy hatósági bizonyítványt állít ki, amit az adóhivatalnál be kell mutatni úgy, hogy a kitöltöd hozzá - kötelező jelleggel - a T1011 formanyomtatványt. NAV honlapjáról letölthető, vagy az ügyfélszolgálaton adnak.
Valószínűleg a szülés napján nem leszel biztosított (munkaviszonyos, álláskeresési járadékra jogosult, stb.) így nem jár CSED, GYED, hanem helyettük az alanyi jogú GYES, ami jelenleg 28.500 Ft bruttóban, és 10 % nyugdíjjárulék levonás terheli. Valamint családi pótlékra, és anyasági (egyszeri) segélyre leszel jogosult, amit levonás nem terhel.
Kb. ennyi a lehetőséged munkaviszony nélkül...
És ez a kozfogis munka mit takar?
Egyebkent koszonom a valaszokat az utolso elottinek uzenem hogy biztos sok ideje lehet masok eletebe turkalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!