Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Forduljak munkaügyi bírósághoz?

Lany188 kérdése:

Forduljak munkaügyi bírósághoz?

Figyelt kérdés
Július 26-án megállapodtam egy egyéni vállalkozóval, hogy napi 4 órában, havi nettó 80 ezerért dolgozok neki. Azt mondta, pár nap és lesz szerződés. Elkezdtem 26-án dolgozni, augusztus 1-ére ígérte a szerződést, de aztán az ügyvédje elvileg azt ajánlotta, hogy 8 órásban foglalkoztasson, hogy felvehesse utánam a 25 év alattiak után járó támogatást. 10-ével még nincs szerződés, azóta is várom, az előző havit kifizette (arányosan kb). Egyre többet követelőzik, olyan mennyiségű munkát ad, ami nem fér bele 4 órába. Most akkor mi van? Azt olvastam, 30 napon belül hivatkozhatok a szerződés érvénytelenségére, hiányára. Menjek munkaügyi bíróságra, vagy egyszerűen mondjam meg, hogy nem dolgozok holnaptól? Hogy működik, megkapom az ehavi pénz egy részét vagy semmit?

2018. aug. 11. 19:23
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Elég annyit mondani, hogy X-edikén vagy ott lesz a szerződés vagy aznappal felfogsz mondani.

Úgyis azonnal mondani fogja, hogy mi van. Ne hagyd, hogy időt húzzon. Max 1-2 nap haladékot adj.

A pénzed arányosan természetesen jár.

2018. aug. 11. 19:38
 2/3 A kérdező kommentje:
Mindenképpen felmondok, mert az inkorrektsége miatt már nem tudnék ugyanúgy lelkesedéssel dolgozni, ahogy eddig tettem. Köszönöm a választ
2018. aug. 11. 19:47
 3/3 anonim ***** válasza:

A munka kezdését követő 30 napon belül azonnali hatállyal felmondhatod a munkaviszonyodat arra hivatkozva, hogy a munkaszerződést a munkáltató nem foglalta írásba. Tehát az indoklás ilyen esetben "kötelező", és az indok csak ez lehet! Más indokot ne írj, még akkor sem, ha lenne rá okod, mert az jogvitát keletkeztet. Tehát augusztus 24-én legkésőbb a felmondásod át kell adnod a munkáltatónak ahhoz, hogy ne "feketemunkás"-szaga legyen a dolognak, és eleget tegyél a törvényben megszabott határidőnek is.

Tehát nem a szerződés érvénytelenségére hivatkozol (hiszen a szóban kötött megállapodás is érvényes), hanem a munkaviszonyt mondod fel.

A felmondást két egyező példányban készíted el, beleírod indoknak azt, amit a törvény előír, és fentebb részleteztem. Legkésőbb augusztus 24-én (vagy akár holnap) átadod a felmondást, a munkáltatóval a nálad maradó példányon DÁTUMMAL ELLÁTVA! átveteted vele.

Aztán mehetsz haza... :)

A ledolgozott órákra bérezés jár! Bér a szóban kötött megállapodás alapján jár. Ha nem annyit kapsz, akkor a bizonyítás ilyen esetben nehéz. Ilyenkor vagy az asztalt csapkodod, hogy rendesen fizessen ki, vagy beletörődsz és örülsz, hogy megszabadultál egy ilyen helytől. Harmadik varia, hogy panaszt teszel a munkaügyi hatóságnál, hátha tudnak segíteni olyan esetben, amikor a dolgozóval ellentétben a munkáltató mást szokott állítani.

2018. aug. 12. 06:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!