Álláskeresési járulék?
3 hónapig (pontosabban 90 napig) csak akkor jár, ha az igénylést megelőző 3 évben legalább 900 napnyi jogosultsági időd van.
Minden 10 jogosultsági nap után jár 1 napnyi álláskeresési járadék.
Ha csak 1 évnyi munkaviszonyod van az álláskeresési járadék igénylését megelőző 3 évben, akkor nem jár 90 napig a járadék.
Én egyik munkát sem fogadtam el, de az nem úgy ment, hogy kijelentettem, hanem a leendő foglalkoztatóval egyeztettünk, hogy neki én miért ne feleljek meg. :)
A "TB" sem TB, hanem egészségügyi szolgáltatási járulék, és 1 év munkaviszony után tényleg nem kell 45 napig fizetned ezt, mert járulék fizetése nélkül is jogosult vagy eü. szolgáltatásra. Tehát senki nem fizeti helyetted, hanem Te mentesülsz a megfizetése alól.
Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama szintén biztosítottságot keletkeztet, tehát a rá következő időszakra annyi ideig nem kell eü. szolgáltatási járulékot fizetned ismételten, ahány napra folyósítottak járadékot, de maximum 45 napig.
"3 hónapig (pontosabban 90 napig) csak akkor jár, ha az igénylést megelőző 3 évben legalább 900 napnyi jogosultsági időd van."
Ez úgy nem pontos, ahogy írtad, a valóságban: az elmúlt 3 évben legalább 360 nap biztosítotti jogviszonyak kell lennie - akkor jogosult 90 nap álláskeresésire
Az egyes írja jól, a kettss meg belekeveredett.
Az elmúlt 3 évben kell legaább 360 nap munkaviszony, akkor jár álláskeresési. 10 ledolgozott naponként 1 nap, tehát ha 900 napot dolgoztál, akkor jár 90 napig. Ha egy évet dolgoztál, akkor kb 36 napig fogod kapni (attól függ, pontosan menyni volt az "egy év").
Ha most bejelentkezel, akkor a fennmaradó pár júniusi napra július elején fizetnek. Párom tavaly volt munkanélküli, ő olyan 5-6-a körül kapott pénzt.
A 90 nap alatt (ő addig kapott) semmilyen helyre nem akarták kiközvetíteni dolgozni.
A 45 napot jól tudod, ennyi ideig "passzív tb-d" van, ilyenkor nem kell fizetni. Ha lejár az álláskeresésid, akkor megintcsak annyi ideig nem kell majd fizetned, amenyni ideig azt kaptad (de max 45 napig).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!