Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Gyes utáni szabadság?

Gyes utáni szabadság?

Figyelt kérdés

Gyesem hamarosan lejár. Ahol eddig dolgoztam, oda nem vesznek vissza. Mi a dolgok menete ilyenkor?

Először szabi kiadása (kifizetése) utana munkaviszony megszűntetése? Közös megegyezéssel? Előre is köszi a válaszokat!

2018. máj. 18. 15:16
 1/7 anonim ***** válasza:

"oda nem vesznek vissza"

Nem kell, hogy visszavegyenek hiszen még mindig munkaviszonyban vagy velük, tehát a dolgozójuk vagy, csak éppen fizetés nélküli szabadságon.

Ha valamiért nem tudnak tovább foglalkoztatni, akkor mondjon fel a munkáltató, hiszen Te a munkát tudnád folytatni és a szerződésednek eleget tudnál tenni, csak a munkáltató nem. Tehát nála keletkezik a probléma, ezért neki kell felmondania.

Ez alap, pláne, ha még végkielégítésre is jogosult lennél az ott eltöltött időd alapján!

Ha a munkáltató mond fel, van felmondási idő, aminek a fele időtartamára a munkavégzés alól köteles felmenteni abban az időpontban, amikor Te azt kéred. Ezt nem aprózhatod el, maximum két részletben kérheted.

A felmondási időre munkavégzés nélkül is jár bérezés!

Vagy megegyeztek, hogy először kiveszed a szabadságokat, és utána indul a felmondási idő, vagy nem veszed ki, és a munkaviszony megszűnésekor pénzben megváltják. A pénzben történő megváltás ilyenkor kötelező!

Közös megegyezéskor az van, amiben megegyeztek. Ez tulajdonképpen bármi lehet. Akár tűzpiros sportautó is! Közös megegyezésnél nem élnek a felmondáskor irányadó szabályok, tehát nem automatikus a végkielégítés, felmondási idő stb., mivel ez nem felmondás valamelyik fél részéről, hanem közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés. Bármiben meg lehet egyezni.

Abban az esetben, ha a cég egy másik munkakört ajánl meg, de Neked az nem felel meg, és nem fogadod el, akkor is a munkáltató "köteles" felmondani, nem pedig Te!

2018. máj. 19. 05:15
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Gyesem lejár mondjuk kedden akkor szerdán megszűntetnénk a munkaviszonyt közös megegyezéssel, ki kellene fizetnie a szabiimat? Mivel ő magánvállalkozó és soha nem szetetett fizetni szabadságot, hogy érjem el hogy most kifizesse?

2018. máj. 19. 08:58
 3/7 A kérdező kommentje:
Jaa kb 6 évet voltam ott, végkielégítés járna és kb mennyi ennyi idő után? Ha ő mond fel nekem...
2018. máj. 19. 08:59
 4/7 anonim ***** válasza:

Legalább 5 év esetén 2 havi távolléti díj összege jár végkielégítésként.

Nem jár, ha a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, vagy képessége. Kivéve, ha egészségi okból nem tudja úgy ellátni munkáját, ahogy előtte.

2018. máj. 20. 05:39
 5/7 anonim ***** válasza:

"Mivel ő magánvállalkozó és soha nem szetetett fizetni szabadságot, hogy érjem el hogy most kifizesse?"

Ez nem "szeretem", "nem szeretem" kérdése. Törvény írja elő. A bérszámfejtésből is egyértelműen ki kell tűnnie, hogy a szabadság-megváltás elszámolásra került.

Ha nem teszi, panaszt kell tenni a kormányhivatalokban található felügyeleti szervnél a "Munkaügyi Felügyelőségen".

2018. máj. 20. 05:41
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!Beszélek vele a napokban és megírom mire jutottunk.
2018. máj. 20. 14:11
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!Megoldódott, szabi kifizetve! :)
2018. máj. 22. 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!